Material att använda:

  • Högtryckstvätt.

Volym och tryck

En högtryckstvättar för hobbybruk arbetar ofta med runt 120-130 bars tryck. Kraftfullt men inte avgörande för hur effektiv tvätten är, minst lika viktigt är hur många liter vatten maskinen orkar skicka i väg med det angivna trycket. Ju mer vatten, ju mer lättanvänd och effektiv tvätt. Högtryckstvättar för hobbybruk klarar vanligtvis vattentemperatur på upp till 40 grader.

Så här ska du göra!

Håll munstycket minst 30 centimeter från karossen och i en vinkel på cirka 45 grader så att smutsen ”skjuts” bort från karossen. Högtryckstvätten är effektiv men bara när trycket och vattenmängden är tillräckligt stor, arbeta metodiskt. Börja spola nedifrån och upp så rinner den upplösta smutsen av lättare (över ren kaross) samtidigt som avfettningsmedlen får full effekt. Avluta med att gå uppifrån och ned. Var försiktig med högtryckstvätten runt eventuella lackskador, en kraftig tvätt kan slita upp skadan eller ge lacksläpp. Den pedantiske avslutar med att spola karossen med normalt vattentryck för att vara helt säker på att karossen är fri från löst sittande smuts.

Så här ska du INTE göra!

Högtryckstvätten kan förses med så kallade ”fräsmunstrycken” vilka ger en kraftig och roterande stråle. Den typen av munstycken får under inga omständigheter användas i samband med biltvätt då risken för lackskador är mer än påtaglig. Spola inte med högtryck direkt vid dörrlister. Vatten kan komma in och listerna riskerar att hamna snett.

Motortvätt?

Som hobbybilvårdare bör man vara försiktig med att göra motortvätt. Att använda högtryckstvätt i kombination med lämpligt rengöringsmedel är effektivt, men ökar också risken för vatteninträngning. Läs tillverkarens rekommendationer för hur motorns elektronik ska skyddas och tvätta med förstånd.

För att se vår film om biltvätt behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.