Tycker du att det är dyrt med spolarvätska? Blanda din egen för halva priset, jämfört med macken.

Det finns i dag två grundtyper av spolarvätska: med och utan alkohol. Den utan alkohol lämpar sig för sommarbruk, men med tanke på årstiden riktar vi in oss på de alkoholbaserade spolarvätskorna. Alkoholen i spolarvätska, som regel etanol och isopropanol, gör så att spolvätskan inte fryser. Fet trafikfilm och smuts tas bort av en så kallad detergent, ett rengöringsmedel. Alkoholerna är biologiskt nedbrytbara till 70–85 procent, och miljöpåverkan bedöms som låg. Alkoholbaserade spolarvätskor klassas däremot som brandfarliga.

Förutom doften är den största skillnaden mellan de olika fabrikaten kraftigt varierande literpris. Väljer man ”fel” färdigblandad spolarvätska har den ett literpris som verkar höra hemma på Systembolagets hyllor.

Att ta sig omaket att själv blanda spolarvätska från koncentrat är mycket billigare. Och ju större förpackning, ju bättre ekonomi.

Literpriset för koncentrerad spolarvätska är högre än för färdigblandad, trots att det blir billigare att blanda spolarvätskan själv. Reducera koncentratpriset med två tredjedelar så blir det jämförbart med det du verkligen betalar.

För att få rätt proportioner blanda koncentrat och vatten i en separat dunk.

För att vara flytande vid cirka minus 17 grader ska en del koncentrat som regel blandas med två delar vatten. En liter koncentrat ger alltså tre liter spolarvätska. Färdigblandad spolarvätska på pump är ett smidigt och miljövänligare alternativ till färdigblandad spolarvätska på flaska, men literpriset är inte nödvändigtvis lägre.

  • Då spolarvätska har en lätt uttorkande och avfettande effekt kan det påverka bilens vaxskydd, men effekten är synnerligen marginell.
  • Sommartid är det klokt att byta till spolarvätska som inte innehåller alkohol.
  • Hur mycket spolarvätska bilen rymmer står angivet i instruktionsboken.
  • På äldre bilar kan det finnas flera behållare. En för rutan, en för strålkastarna och i värsta fall en separat behållare till bakrutespolningen.

 

Blanda egen spolarvätska

Du behöver

  • En del sprit (t ex T-röd)
  • Två delar vatten
  • Några droppar handdiskmedel

Så blandar du

Blanda vatten, T-röd (eller likande sprit) och handdiskmedel. Var sparsam med diskmedlet! Dels löddrar det onödigt mycket, dels finns det en liten risk att diskmedlet under extrema omständigheter kan missfärga karossen (främst olackade plastdetaljer). I stället för handdiskmedel kan du använda ett vanligt löddrande bilschampo.

Cirkapris för egen spolarvätska: 11.25 kr per liter