Erbjudanden om lackbehandling brukar bokstavligt talat komma som ett brev på posten.

Lackbehandling, lackskydd eller lackförsegling. Fungerar det, och vilka fördelar finns egentligen? M Sverige reder ut begreppen!

Bilens lackering utsätts för en mängd olika påverkansfaktorer. Starkt solljus, sommarvärme och regnrusk, men också saltslask på vintern, och ibland bistert arktiskt klimat. Samtidigt ska lacken vara tålig och smidig för att inte spricka upp ifall mjuka plasthöljen får utstå viss intryckning eller så kallad yttre åverkan ifrån till exempel stenskott eller grus ifrån bilens hjul. Ett tufft klimat som ställer höga krav.

Lackgaranti

Biltillverkaren garanterar genom en lackgaranti att lacken under en period, vanligtvis minst tre år, inte försämras i något särskilt avseende. Förutom just sådant som kan påverkas av yttre åverkan. Lacken har som uppgift både att ge bilen ett rent, snyggt och propert utseende, samtidigt som den ofta speglar en viss biltyp och förstärker sinnesintrycken av de linjer och den design som tillverkaren vill framhäva. Små bilar kommer oftare i grälla, starka färger, medan de större modellerna vanligtvis bara går att få i mer sobra gråskalor eller metallic-lacker som inte sticker ut, även om det såklart finns undantag på bilmarknaden.

Att skydda bilens lackering genom försegling, eller oavsett vad man väljer att kalla metoden, är en relativt ny företeelse, även om det finns vissa varumärken som under en längre tid varit etablerade i Sverige. Förr om åren var det ju också vanligare att bilägaren själv såg efter lackeringen med hjälp av de lackvårdsprodukter som finns tillgängliga i biltillbehörshandeln, men idag är det trots allt inte lika vanligt att vaxa eller polera bilen på det sätt som man gjorde förr.

Inte lika tåliga som förr

Det är inte bara ett förändrat beteende, utan även ett ändrat behov då många moderna lackeringar kanske inte tål samma tuffa rubbing- eller poleringsbehandlingar som de som var aktuella för flera årtionden sedan. Dessutom kan det vara en viss tidsbesparing att kunna lämna in bilen och få en mer beständig behandling.

Därmed minskar behovet av annat och kanske mer tidskrävande underhåll, och kanske det inte är nödvändigt att tvätta bilen lika ofta, eller i lika avancerade tvättprogram. Att bilen ser renare ut är också en av de främsta fördelarna med ett lackskydd.

Värt att tänka på gällande lackskydd:

  • Ett lackskydd är sällan något negativt, men säkerställ med biltillverkaren att lackgarantin inte förfaller, och ta reda på om den behandling du överväger godkänns av tillverkaren. Har garantin för länge sedan förfallit behöver man förstås inte bry sig om den saken.

  • Lackskyddet innebär ofta att lackens förutsättningar att glänsa och stå emot yttre påverkansfaktorer förbättras. Men samtidigt ska man komma ihåg att den inte på något sätt är nödvändig. Bilens lackering klarar sig alldeles utmärkt även utan. Den som tvättar med jämna mellanrum och kanske kör en omgång vax eller annat underhåll enligt tillverkarens anvisningar kan lägga tusenlappar på annan utrustning till bilen, eller helt andra saker.

  • Det går inte att räkna hem investeringen. Inga undersökningar eller kontroller kan visa på vilket sätt investeringen i lackskyddet påverkar bilens värde på ett sätt som avspeglas i andrahandsvärdet. I alla fall inte på något annat sätt än att det kanske kan tänkas vara ett argument vid försäljningen ifall din bil, till skillnad från andra, har fått en behandling. Vissa köpare kan tycka att det innebär ett mervärde, eller att det kanske säger något om hur bilen skötts även i övriga avseenden, men därmed inte sagt ett högre andrahandsvärde i sig.

  • Kosta bara på bilen ett lackskydd ifall du tycker att det känns rimligt, om du vill spara tid på underhåll som annars skulle kunna vara nödvändigt för att bibehålla lackens lyster över tid, eller helt enkelt inte känner att det finns någon annan utrusning som du prioriterar högre. Skulle pengarna annars kunna användas till inköp av en navigator, en bättre bilbarnstol eller bluetooth-handsfree? Kanske extraljus ändå hade varit bättre under den mörka delen av året. Eller vore ordentliga stänkskydd en bättre investering för att skydda lacken på trösklar och hjulhusens bakre kanter? Fundera över vad som är viktigast för dig och prioritera bilens utrustning därefter. Kanske finns det utrymme i kalkylen för lackskyddet, kanske finns det annat som väger tyngre.