MÅNGA BILFIRMOR erbjuder i dag smidiga paketlösningar för tillgång till ny bil. Privatleasing är en form av bil-abonnemang där man betalar en avgift per månad och där en stor del av bilens driftskostnader ingår, ofta service, reparationer och garanti.

Var befinner du dig i livet?

Privatleasing passar den som prioriterar enkelhet och som i princip bara vill tanka och köra. Men glöm inte att du ansvarar för bilen och att du binder upp dig under en lång tid.

Är du osäker på hur du tror ditt liv kommer att se ut de närmaste åren är privatleasing förmodligen inget för dig.

Som kund har man även möjligheten att anpassa bilens utrustning. Vid privatleasing behövs ingen kontantinsats.

En annan fördel kan vara att man slipper låsa in sparade pengar i en bil, något man i stället kan använda till en lägenhet, nytt kök, resa eller annat. Genom privatleasing har man tillgång till en ny bil och samtidigt möjligheten till ett sparat kapital.

Risker med privatleasing

Privatleasing marknadsförs ofta som ett enkelt och bekymmerslöst bilägande, vilket delvis också är sant. Men det finns också fallgropar att se upp med. Först och främst bör man tänka på att man binder upp sig på ett avtal för en tidsbestämd period, i regel 36 månader. Väljer man att bryta kontraktet i förtid, om det är möjligt, riskerar man höga straffavgifter och andra kostnader.

En betydande nackdel är också möjligheten för leasegivaren att justera månadsavgiften om räntan höjs.

Det kan bli dyrt.

  • Reklamationsrätt gäller inte
    Tänk på att ta god tid på dig att kontrollera och läsa igenom kontraktet med leasingfirman innan du skriver under något. Ta gärna med avtalet hem och fundera. Konsumentköplagen gäller inte vid privatleasing och du har heller ingen reklamationsrätt. Det kan också finnas brister med avtalen eftersom de ursprungligen är skrivna för företagsleasing och inte alltid är lämpade för konsumenter. En del avtalsvillkor kan helt enkelt vara oskäliga.


  • Tänk på körsträckan och undvik extra avgifter
    En annan sak att ha i bakhuvudet är den begränsade körsträckan, som vanligen är 4-6 000 mil. Överskrids den kan extra avgifter tillkomma. Tänk även på att värdeminskningen är inbakad i månadskostnaden för en privatleasad bil, alltså pengar som du själv betalar för att i realiteten enbart hyra den under en tidsbestämd period.

  • Inte mer än normalt slitage
    Bilens skick bedöms när det blir dags att lämna tillbaka den. Vad räknas som normalt slitage efter tre år? Det här kan vara ett dilemma eftersom det helt och hållet är en subjektiv bedömning från leasingaktörens sida. Har man otur kan man råka ut för tilläggskostnader, och det finns sällan möjlighet att få en opartisk bedömning.