Välja halv- eller helförsäkring?
Begagnade bilar och försäkringar – när är en helförsäkring det bästa alternativet och när räcker det med en halvförsäkring?
Inledningsvis finns det några saker att fundera på inför val av bilförsäkring. Hur ny är bilen i fråga och är du beroende av bilen? Det finns en del annat att fundera på också, men har du svar på dessa inledande frågor blir det genast enklare att hitta rätt.
Är den begagnade bilen så pass ny att vagnskadegarantin finns kvar, ger en halvförsäkring oftast ett fullgott skydd. Emellertid kan självrisken i vagnskadegarantin vara högre än motsvarande för en helförsäkring. Mattias Strömqvist, försäkringschef hos M Sverige, reder ut begreppen.
– Halvförsäkring på bilen bör du alltid ha, eftersom den innehåller viktiga skydd även för en äldre bil såsom Brand, Stöld, Räddning och Glas.
Om du väljer en halvförsäkring, kan det vara på sin plats att se över om du behöver några tilläggsförsäkringar
Skillnaden i kostnad för en halvförsäkring mot endast en trafikförsäkring är marginell, men någon tydlig ”magisk gräns” finns inte när det gäller om du ska ha bilen hel- eller halvförsäkrad. Det beror på värdet på bilen, i vilket skick den är och årsmodell.
Är bilen lite äldre och du inte vill helförsäkra den, utan endast väljer en halvförsäkring, kan det vara på sin plats att se över om du behöver några tilläggsförsäkringar. Du kanske har ett stort behov av bilen? I så fall kan ett hyrbilstillägg vara vettigt. Se däremot upp för tillägg som kan vara helt onödiga.
– Om du är medlem i M Sverige har du som medlemsförmån en viltskadeförsäkring, säger Mattias. Många har även det som en tilläggsförsäkring på bilen viket då är onödigt. Läs alltså noga igenom vad som ingår i din försäkring så att du inte väljer tillägg som du redan har.
– Exempelvis finns det många assistansförsäkringar på marknaden, fortsätter Mattias.
Den vanligaste är den som du får ”på köpet” när du servar bilen på en märkesverkstad, eller någon större verkstadskedja.
Här är det viktigt att känna till att de flesta liknande assistansförsäkringar endast gäller vid driftstopp på bilen till följd av tekniska fel.
M Väghjälp är den mest täckande och prisvärda assistansförsäkringen på marknaden i dag
– Den täcker alltså inte om du har kört fast med bilen eller har varit med om en olycka, tillägger han. Som medlem i M Sverige har du också möjlighet att teckna M Väghjälp, som vi anser är den mest täckande och prisvärda assistansförsäkringen på marknaden i dag. Om du har en tilläggsförsäkring för assistans på din bilförsäkring i dag, kan det vara både billigare och bättre att teckna M Väghjälp i stället.
För nyare, begagnade bilar är tipset att teckna en så kallad plusförsäkring som täcker skadegörelse och parkeringsskador. Maskinskada är en punkt som också kan vara värd att fundera på.
För hur många mil gäller din maskinskadeförsäkring? Oftast är maxgränsen 10 000 mil, och i vissa fall 12 000 mil. M Försäkring flaggar för att de nyligen har ändrat sin gräns till 15 000 mil. Mattias avslutar med ett allmänt råd.
Det är onödigt att betala extra för ett skydd som du inte behöver
– När man ska byta försäkring, eller teckna en ny, är det vanligt att bara titta på vad försäkringen kostar, och inte så noga på innehållet i villkoren, avslutar M Sveriges försäkringschef Mattias Strömqvist.
Ett tips är att se över vilka behov du har när det gäller alla försäkringar. En billig försäkring kanske inte täcker just dina behov, men det är också onödigt att betala extra för ett skydd som du inte behöver.
Vagnskada?
Du som köper en ny bil i Sverige har vanligtvis en vagnskadegaranti som gäller de tre första åren. Denna täcker både trafik-och singelolyckor samt skadegörelse.
Efter tre år när vagnskadegarantin har löpt ut är det lämpligt att teckna en vagnskadeförsäkring om bilen fortfarande har ett högt värde.
Genväg till ditt beslut |
||
HALVFÖRSÄKRING |
HELFÖRSÄKRING |
|
”Räcker” på nyare bilar med vagnskadegaranti |
+ |
Oftast lägre självrisk kontra vagnskadegarantin |
Billigare | Tryggare bilägande | |
Tilläggsförsäkringar kan behövas |
- |
Dyrare |
Med en halvförsäkring gäller det att fundera på eventuella tillägg såsom hyrbilstillägg om du är beroende av din bil. Har du elbil är det viktigt att kontrollera skyddet för batteripacket. |
! |
Värdet, åldern och skicket på bilen är en bra utgångspunkt för att fastställa om en helförsäkring är rätt för dig. Kontrollera vad som gäller kring skyddet av batteripacket om du helförsäkrar en elbil. |