Test: Sveriges mest sålda elbilar
Fyra elbilar för folket. Vi kör några av de mest sålda elbilarna mot Citroëns nya utmanare. Fyra helt olika elbilar med egna karaktärer och egenskaper. Läs testet för att ta reda på vilken som är bäst för dig.
Citroën presenterar sin första elbil, C4 i en helt eldriven version. Med komfort och charm vill den vinna hjärtan bland Motors testförare. Vi ställer den mot tre av landets populäraste elbilar för att avslöja dess styrkor och svagheter.
En av testbilarna har med sitt låga pris och attraktiva privatleasingerbjudande toppat försäljningslistorna. Är den verkligen värd sin framgång eller finns det någon hake med det låga priset?
En annan av testbilarna har funnits på marknaden i flera år och är väl beprövad. Men den är också dyrast. Den tredje motståndaren är elbilen för folket. Utvecklad av en av världens största biltillverkare för att ge så mycket elbil för så rimliga pengar som möjligt.
Vilken elbil är bäst, och vilken passar just dig? Följ med i vårt test där vi köra fyra intressanta elbilar för rimliga pengar.
CITROËN Ë-C4
Mest komfort per krona finner vi tveklöst i Citroëns nya elbil, ë-C4. Den franska tillverkaren har återgått till sina rötter med att bygga bra fjädringskomfort för folket.
Även om Citroën är framgångsrika inom motorsport är det just den behagliga framfarten i deras vardagsbilar som köparna uppskattar mest. Och det största intrycket man får av ë-C4 så fort man börjar köra den är det undersköna chassit. Och den lätta styrningen.
Även om bilen är väldigt mjuk i fjädring och stötdämpning är det inte så att den kränger när vi kör aktivt
Styrningen är så lätt i låga farter att det nästintill är löjligt. Du kan nästan sätta spinn på ratten och släppa den. Bekvämt absolut, men lite udda. Man vänjer sig och vi lär oss att uppskatta det efter ett tag. Uppe i fart blir styrningen trögare och den känns överraskande kommunikativ.
Samma sak med chassit. Även om bilen är väldigt mjuk i fjädring och stötdämpning är det inte så att den kränger när vi kör aktivt. Ett b-läge på växelväljaren ger mer motorbroms och även om man inte har enpedalskörning ner till stillastående är det bekvämt att reglera hastigheten med enbart gaspedalen uppe i fart.
Accelerationen och bilens respons är bättre än vi förväntat oss efter att ha läst databladet. 136 hästkrafter låter inte imponerande när en vardaglig elbil från Volkswagen och Kia har över 200, men Cittran har en god acceleration. Den känns aldrig motorsvag under vardaglig körning.
I princip alla funktioner som man förväntar sig, och som finns i de andra testbilarna, finns även här. Som adaptiv farthållare, rattvärme och ett kompetent infotainmentsystem. Men funktionerna är inte lika bra kalibrerade som i de dyrare bilarna.
Femdörrarskarossen ger bilen en slank design men knycker lite takhöjd i baksätet. Bakluckan öppnas med bakrutan, som på en Saab 900, vilket ger en stor öppning men inget riktigt kombiutrymme i bagaget.
Infotainmentsystem är relativt lättanvänt även om grafik och symboler inte alltid är särskilt tydliga
Fram sitter man bra och ratten är justerbar i både höjd- och längdled. På den finns det knappar på vänster sida för att reglera den adaptiva farthållaren och på höger sida styrs underhållningsenheten.
I den digitala instrumenteringen har man relevant data som hastighet och räckvidd, men även om det inte är svåravläst är grafiken inte den tydligaste. Pekskärmen har fasta menyer för klimatanläggningen på sidorna vilket är bra. Skärmen kompletteras även med ett par snabbvalsknappar och ett volymvred. Därmed är detta infotainmentsystem relativt lättanvänt även om grafik och symboler inte alltid är särskilt tydliga.
Det vi har svårast för med Citroën ë-C4 är doften i kupén.
Vi vet inte om det var just testbilen eller om det var klädseln, men varje gång vi klev in i bilen slog en doft av ostbricka mot oss. Citroën ë-C4 är bilen för dig som vill ha en charmig och oerhört bekväm bil för vardagliga resor som inte är längre än 25 mil. Bilen har ett attraktivt pris och en charmigt fransk karaktär, men en begränsad räckvidd och sämst utrymmen av testbilarna.
KIA E-NIRO
Veteranen i gänget skulle man kunna kalla Kia e-Niro. Den har nämligen sålts sedan 2018. Det är en okomplicerad elbil som upplevs väl beprövad med tillräcklig räckvidd.
Effekten på 204 hk gör att den är betydligt piggare än hybrid- eller laddhybrid-versionerna av Niro. Det bevisar att en Kia Niro faktiskt kan vara underhållande att köra.
Kias elbil har lägst testförbrukning vilket tillsammans med störst batteri ger överlägset längst räckvidd i testet
Att motorbromseffekten regleras i tre lägen via paddlar är uppskattat av testförarna. På ett enkelt sätt ändrar man motorbromseffekt utan att behöva ta blicken från vägen.
Växelväljaren består av ett vred på mittkonsolen och ger ett modernt intryck i elversionen av Niro. Kias elbil har lägst testförbrukning vilket tillsammans med störst batteri ger överlägset längst räckvidd i testet. Priset är däremot högst, vilket får oss att ställa frågan om den är så förnuftig som man kan tro.
Fjädringen är behaglig på motorväg men vid ojämnheter uppkommer en viss struttighet där ID.3 och speciellt ë-C4 vinner stort i komfortronden. Ljudnivån i e-Niro blir påtaglig i högre hastigheter och vi upplever att det är mest störande för passagerare i baksätet.
Styrningen är trevlig för vardagskörning men har inte samma fingertoppskänsla som ID.3.
Inredningen och materialvalen känns mer gedigna än i Citroën och MG. Kia har tydliga knappar och vred som är lätta att hantera och förstå. Däremot är alla varningssignaler ett störningsmoment; det finns en risk att de stjälper en osäker förare snarare än hjälper. Vingelvarningen piper ofta även under vanlig, trafiksäker körning.
Testbilens stolar har ställbart svankstöd och både värme och ventilation. Även baksätet har sätesvärme i två steg. ”Driver only”-knapp är en smart funktion; vid aktivering fokuserar klimatanläggningen endast på föraren. Men anläggningen i ID.3 är ännu mer innovativ med sensorer i sätena och automatisk aktivering.
En separat panel för klimatanläggningen är lättöverskådligt och användarvänligt. Pekskärmen har tydliga menyer och kompletteras med ett riktigt volymvred. Även knapparna på ratten är logiska och lätta att använda under körning.
Den kompakta karossen med högt i tak och korta överhäng gör att innerutrymmena är generösa. Benutrymmet är bra för passagerare bak, men sitsen är låg vilket gör att det saknas stöd för benen.
Högst pris och dyrast service gör att den tappar poäng i testets ekonomirond
Niro som elbil erbjuder ordentlig räckvidd och är trevlig att köra. Det är en trygg bil men den saknar charm jämfört med ID.3 och framför allt ë-C4.
Högst pris och dyrast service gör att den tappar poäng i testets ekonomirond. En inte helt oviktig detalj är dragvikten på 300 kg, vilket är mest av testbilarna.
Snart kommer det en ny eldriven Niro, men fram till dess erbjuder Kia fortfarande en konkurrenskraftig bil för den som vill ha en praktisk bil för vardaglig användning med bra räckvidd. Men det höga priset är inte lika lätt att motivera när konkurrensen hårdnar.
MG ZS EV
Flest mil per krona erbjuder tveklöst den billiga elbilen från kinesiska MG. Ekonomi är viktigt och det var också därför MG ZS EV seglade upp som en av Sveriges mest sålda bilar under flera månader förra året.
Testbilen har det mesta man kan önska sig av en bil med lyxiga ambitioner, men när vi granskar bilen blir vi inte lika övertygade
Lågt pris, attraktivt privatleasingerbjudande och bra garantier lockade många köpare. Att få en helt eldriven bil som går 26 mil på en laddning och har all tänkbar lyxutrustning för under 2 000 kronor i månaden lät för bra för att vara sant. Var det också så?
Testbilen har det mesta man kan önska sig av en ny bil med lyxiga ambitioner. Elmanövrerade stolar med läderklädsel, glastak, adaptiv farthållare, hög säkerhet och tjusig inredning med pekskärm och sömmar på panelen. Men när vi börjar granska bilen och dess funktioner blir vi inte lika övertygade.
Visst är MG ZS EV en helt okej bil att köra. Och den som vill ha just ett billigt pendlarfordon kommer med all sannolikhet också att bli nöjd. Elförbrukningen är ganska hög med tanke på den blygsamma motoreffekten. Den höga karossen tar ut sin rätt i luftmotstånd vid motorvägsfart. Snabbladdningen är tillsammans med Kia sämst, och den kortare räckvidden gör MG till en bil vi helst undviker på långturer.
Gasresponsen är bra, om än inte lika naturlig som hos konkurrenterna. Motorbromsen styrs via ett vippreglage. Funktionen kallas felaktigt för Kers, vilket är en flirt med Formel 1. Namnet syftar på lagring av kinetisk energi men MG laddar bara batteriet vid motorbroms precis som andra elbilar.
Brunnslock och skarvar fortplantar sig upp i bilens kaross och på ojämn vägbana uppför sig bilen struttigt
Styrningen är också bra. Den är inte kommunikativ eller underhållande, men den gör sitt jobb.
Fjädringskomforten är godkänd. Men inte mer än så. Brunnslock och skarvar fortplantar sig upp i bilens kaross och på ojämn vägbana uppför sig bilen struttigt. Det vill säga att karossen rör på sig oharmoniskt och skakar om de åkande. Ljudnivån är behagligt låg; även uppe i motorvägsfart är MG ganska tyst.
Ratten är inte justerbar i längdled och stolssitsen går inte att tilta. Det är två inställningsmöjligheter som gör stor skillnad. Alla fyra testförare har svårt att hitta en bra sittposition. Den adaptiva farthållaren upplevs som oharmonisk och kan ibland bromsa sent och hårt, som om den missat att det var en bil framför.
Man märker även i infotainmentsystemet att detta är en lågprisbil. Skärmen har daterad grafik och processorn är långsam. Navigeringsfunktionen kan inte planera in laddstopp åt dig utan du får med fördel använda Apple CarPlay eller Android Auto. Strålkastarna är också med marginal sämst på MG av de fyra testbilarna.
Men här ska tilläggas att den MG ZS EV som numera säljs är en uppdaterad version som inte fanns tillgänglig när detta test genomfördes. Den nya bilen har nytt infotainmentsystem och nya strålkastare. Den har även en större batteri samt längre räckvidd men då naturligtvis också ett högre pris. MG ZS EV är valet för dig som bryr dig mer om ekonomi än körglädje och charm.
VOLKSWAGEN ID.3
Form och funktion är något Volkswagen har lyckats med när de skapade sin elbil för folket, ID.3. Den både sticker ut och smälter in samtidigt. ID.3 är en bil man lägger märke till med en design som tar ut svängarna, men som ändå lyckas ge generösa innerutrymmen.
Det rejäla kaptensarmstödet man fäller ner är pricken över i för en komfortabel resa
Framför allt i framstolarna känns bilen stor. Stolarna är riktigt bekväma och har bra inställningsmöjligheter. Det rejäla kaptensarmstödet man fäller ner är pricken över i för en komfortabel resa. För bekväm är ID.3. Inte bara att åka i utan även att köra.
Styrning och pedalkänsla är väl kalibrerade och det är enkelt att dosera kraft samt styrvinkel i alla lägen. Vändradien är dessutom exceptionellt bra.
Nästa superlativ får chassit. Fjädringskomforten är strålande bra, samtidigt som bilen ligger som klistrad på vägen vid aktiv körning.
Volkswagen har verkligen lyckats med att bygga en prisvärd bil som erbjuder riktigt bra komfort och lättkördhet i vardagen, samtidigt som den har en stor portion körglädje när man känner lite mer på materialet.
VW ID.3 är skön på långa motorvägskörningar och snabbladdningen levererar
Att gaspedalen har en play-symbol och bromsen en paus-symbol, avslöjar delvis denna lekfulla sida hos ID.3. Detta är dessutom med marginal den tystaste bilen i testet. ID.3 är också skön att köra på långa motorvägskörningar och snabbladdningen levererar vad den lovar.
Men det är inte körglädjen som gör ID.3 till en svår utmanare för de andra elbilarna i testet. Det är helheten. Den är egentligen bra på det mesta. Den är prisvärd, rymlig, relativt billig att äga och köra, den har bra räckvidd och hög säkerhet.
Men den måste väl ha några svaga punkter? Visst har den det. Vi har tidigare skrivit om pekskärmen som tillsammans med många pekytor gör så att förarmiljön inte är ergonomisk och lättanvänd. Detta påverkar trafiksäkerheten. En testförare har även kommit åt varningsblinkersknappen vid flera tillfällen vid användandet av pekskärmen.
Vid det här laget har testlagets medlemmar kört ID.3 (och ID.4) så mycket att vi har lärt oss att använda pekytorna och infotainmentsystemet. Och det sistnämnda har dessutom uppdaterats och blivit bättre.
Nu funkar exempelvis röststyrningen hyfsat. Men även om vi har lärt oss att använda systemet och det fungerar bättre, är det fortfarande inte lättanvänt om vi jämför med Kias enklare menyer, vred och tydliga knappar.
VW ID.3 är för dig som vill ha en förnuftig och rolig elbil som dessutom är prisvärd
Volkswagen kontrar med en spartansk och välbyggd inredning. Det är trevliga material och det ser städat ut. Det här är den bil i testet som känns mest premium. Att bilen startar genom att man kliver i och trycker på bromsen är modernt och uppskattat. På samma sätt stänger den av sig efter att du lagt i parkering, knäppt upp bältet och klivit ur. ID.3 är för dig som vill ha en förnuftig och rolig elbil som dessutom är prisvärd. Men du bör inte vara obekväm med touch-teknik.
Bilmodellerna i testet
Den MG ZS EV vi fick låna till detta test var 2021 års modell. Nu 2022 säljs en uppdaterad version. De största nyheterna är ett nytt infotainmentsystem, en dragvikt på 500 kg och framför allt ett större batteri samt längre räckvidd. Men också ett högre pris. Privatleasingkostnaden på 1 990 kronor är ett minne blott. Räkna i dag med minst runt 2 500 kronor i månaden.
Anledningen till att vi inte har kört den nya bilen är att MG Sverige inte har haft möjlighet att få fram en sådan till oss. Vi har heller inte lyckats få loss någon av de andra MG-modellerna för provkörningar eller test. Men vi återkommer när MG Sverige kan låna ut bilar till oss.
Citroën E-C4, Kia E-niro, MG ZS EV och Volksvagen ID.3
Ekonomiberäkningar
Citroën | Kia | MG | Volkswagen | ||
Inköpspris (efter bonus) |
349 990 |
417 900 |
269 900 |
374 900 |
kronor |
Ägarkostnad | |||||
Värdeminskning |
38 500 |
45 800 |
31 100 |
41 200 |
kr/år (tre första åren) |
Bränsle: |
8 200 |
7 900 |
8 600 |
8 450 | kr 2 000 mil (2,5 kr/kWh) |
Skatt: | 360 | 360 | 360 | 360 | kr/år |
Försäkring: |
4 632 (halv) |
5 760 (halv) |
6 096 (halv) |
5 088 (halv) |
kr/år |
Service: |
2 622 |
3 680 |
2 640 |
2 114 |
kr/år (tre första åren) |
Totalt: | 27,16 | 31,75 | 24,40 | 28,61 | kr/mil |
Kalkylen tar inte hänsyn till eventuella finansieringskostnader. |
Betyg
Citroën | Kia | MG | Volkswagen | |
Ekonomi/ utrustning |
4 | 3 | 5 | 4 |
Aningen billigare än ID.3 och hyfsat generöst med standard-utrustning. LED-strålkastare standard men alu-fälgar kostar extra. |
Dyrare än ID.3, vilket är kaxigt av Kia. Bra standard-utrustning men ej LED-strålkastare eller p-sensorer. Bra andrahands-värde och garantier. |
Billigaste bilen att köpa och äga. Detta gäller utgående modell 2021. Nya modellen är dyrare och har mer utrustning. Dyrast försäkring. |
Prisvärd bil sett till helheten med räckvidd, format och körglädje. Bra standard-utrustning med LED-strålkastare och uppkoppling. |
|
Motor/ växellåda |
4 | 4 | 3 | 5 |
Riktigt bra gasrespons men mjuk och lite seg bromskänsla. Känns pigg trots sin modesta motorstyrka. Bra b-läge för extra motorbroms. |
Stark motor och lättanvänt växel-reglage. Bra med ställbar motorbroms. Bra gasrespons och bromspedal-känsla. Överraskande pigg. |
Bra gasrespons och upplevs som pigg i lägre hastigheter, tack vare ganska låg vikt. Bra med vipp-reglage för motor-broms. Svampig känsla i bromspedalen. | Mycket bra gas-respons och bromspedal-känsla. Bra b-läge för mer motorbroms. Lättanvänt växelvred och automatisk på- och avstängning. |
|
Körning/ komfort |
5 | 3 | 2 | 5 |
Otroligt bra fjädrings-komfort! Mjuk fjädring och lyxig stöt-dämpning redan i standard-utrustning. Extremt lätt styrning i låga hastigheter. |
Okej fjädring på motorväg men betydligt stötigare än ID.3 och C4 i stan. Likaså är känslan i styrningen sämre än tvenne konkurrenter. Hög ljudnivå. |
Hård fjädring jämfört med de andra test-bilarna. Struttig gång. Dåligt med inställnings-möjligheter för stol och ratt. Ganska tyst. |
ID.3 är överlägsen i sin kör-upplevelse. Den kombinerar komfort, användar-vänlighet och körglädje som få andra bilar kan mäta sig med. |
|
Utrymmen | 3 | 5 | 4 | 4 |
Man sitter lågt i fram-stolarna vilket ger goda utrymmen även för långa. Baksätet är godkänt och bagage-utrymmet bra för bilens storlek | Den lite lådformiga karossen betalar sig med bra innerutrymmen. Generöst fram och bra i baksätet. Mycket bra bagage-utrymme. | Kantig kaross ger rymliga inner-utrymmen. Framtill är det gott om plats och baksätet är godkänt. Bra bagage-volym men enbart tvådelat baksäte. | Den mpv-lika designen ger mycket rymlig känsla fram. Okej baksäte och godkänt bagage-utrymme. Smart med dubbelt lastgolv. |
|
Säkerhet | 4 | 5 | 5 |
5 |
Krocktestad av Euro NCAP 2021 med fyra stjärnor i betyg, vilket är svagt. Nedslag på vuxenskyddet vid krock och på fotgängar-skydd samt assistans-system. | Fem stjärnor hos Euro NCAP men detta var 2016 och betygen för fotgängare och förar-stödsystem var medel-måttiga. |
Krocktestades 2019 med fem stjärnor i betyg av Euro NCAP. Nedslag på oskyddade trafikanter och förar-stödsystem. |
Testsmälld 2020 av Euro NCAP med slutbetyget fem stjärnor. Dubbla A-stolpar kan skymma sikten en aning och pekskärmen kräver tillvänjning. |
|
Miljö | 5 | 5 | 4 | 5 |
Med ett relativt litet batteri och tillverkning i Europa får Citroën ë-C4 anses vara en mycket miljösmart elbil. |
Störst batteri av testbilarna men lägst testförbrukning och längst räckvidd gör att e-Niro får anses vara effektiv och miljösmart. |
En elbil med litet batteri är miljösmart. MG tillverkas i Kina och vi vet inget om produktionens utsläpp. Hög test-förbrukning trots svag motor | Hyfsad testförbrukning. Batterierna tillverkas av LG Chem i Polen, men av öronmärkt grön el enligt Volkswagen. |
|
Resultat Max 30 |
25 |
25 |
23 |
28 |
Näst bäst i test. Citroën ë-C4 är en prisvärd och ytterst bekväm elbil. En karismatisk och charmig bil för vardagsbestyr. Saknar en säkerhetsstjärna. |
Kia e-Niro har funnits i några år och är beprövad. Högt inköpspris jämfört med konkurrenterna. Säker och trygg, men föga charmig. |
Man får vad man betalar för i vanlig ordning. Billigaste bilen har också minst bra köregenskaper. Plus för utrymmen och hög bevisad säkerhet. |
Volkswagen ID.3 är elbilen för folket. Bra på nästan allt och genomgående höga betyg. Dåligt infotainment bara. Ett mer ekonomiskt köp än ID.4. |
|
Fakta
Citroën | Kia | MG | Volkswagen | |
Drivlina |
Permanentmagnet |
Permanentmagnet synkron elmotor fram 204 hk 395 Nm 1-växlad Framhjulsdrift. Laddningseffekt DC 75* kW AC 11 kW *Enligt tidigare uppgifter från Kia Sverige |
Permanentmagnet synkron elmotor fram 143 hk 353 Nm 1-växlad Framhjulsdrift. Laddningseffekt DC 76 kW AC 6,6 kW |
Permanentmagnet synkron elmotor bak 204 hk 310 Nm 1-växlad Bakhjulsdrift. Laddningseffekt DC 120 kW AC 11 kW |
Kaross |
Längd 4 354 bredd 1 800 höjd 1 525 mm Axelavstånd 2 670 mm Bagagevolym 380–1 250 liter |
Längd 4 375 bredd 1 805 höjd 1 560 mm Axelavstånd 2 700 mm Bagagevolym 451–1 405 liter |
Längd 4 314 bredd 1 809 höjd 1 620 mm Axelavstånd 2 858 mm Bagagevolym 448–1 116 liter |
Längd 4 261 bredd 1 809 höjd 1 568 mm Axelavstånd 2 765 mm Bagagevolym 385–1 267 liter |
Förbrukning (WLTP) |
Angiven 15,6 kWh/100 km test 16,4 kWh/100 km |
Angiven 15,9 kWh/100 km test 15,8 kWh/100 km |
Angiven |
Angiven |
Räckvidd (WLTP) |
Angiven |
Angiven |
Angiven 263 km test 241 km |
Angiven 415 km test 328 km |
Prestanda |
0–100 km/h |
0–100 km/h |
0–100 km/h |
0–100 km/h |
Vikt |
Tjänstevikt max dragvikt |
Tjänstevikt maxlast max dragvikt |
Tjänstevikt maxlast max dragvikt |
Tjänstevikt maxlast max dragvikt |
Batterikapacitet brutto/netto |
50/45 kWh | 67/64 kWh | 44,5/43,4 kWh | 62/58 kWh |
Pris (efter bonus) |
349 990 kr | 417 900 kr | 269 900 kr (utgående ver.) |
374 900 kr |