Europeiska krocksäkerhetsorganet Euro NCAP testar varje år säkerheten i våra bilar.

Mercedes Benz A-Klass

Säkrast!

MERCEDES-BENZ A-KLASS

Vem sa att Mercor var mossiga? A-Klass är den säkraste bil som du kan köpa just nu. Euro NCAP delar ut topplistans allra högsta betyg för skydden för både vuxna och barn. Dessutom får deras avancerade kollisionsskydd för fotgängare listans högsta betyg. Hatten av.

LEXUS ES

Lexus ES är dyr, men sett till utrustning, komfort och inte minst säkerhet är den riktigt prisvärd. Denna stora, lyxiga mellanklass-sedan är inte bara säker för föraren och passagerare i alla storlekar, utan också för omgivningen. Även Lexus autonoma nödbromsning för gångtrafikanter är ovanligt bra, menar Euro NCAP.

Säker för föraren

VOLVO S60

Det går bra för Volvo. Så även i Euro NCAP:s krocktest. Företagets storsäljare, S60 och V60, är säkerhetsmässigt identiska och belönas med samma superbetyg som Mercedes-Benz A-Klass för skyddet för föraren. Autobromsfunktionen bromsar för andra fordon, cyklister och fotgängare. Och den aktiva motorhuven fälls upp vid en påkörningsolycka med en fotgängare och cyklist.

Peugeot 508

PEUGEOT 508

2018 fick Peugeot 508 lägre, slankare och ännu mer bildskön profil. Detta för att konkurrera med premiumbilar som BMW 3-serien och Audi A4. Fint är också att man satsat på säkerheten för hela familjen. Liksom med flera andra bilar på listan är det framför allt skyddet för föraren och sidokrockskyddet som sticker ut hos Peugeot 508.

MAZDA 6

Mazda 6 är en frisk fläkt i mellanklassen med sin design och körglädje. Förra året fick modellen uppdaterade motorer och fler säkerhetssystem, som bland annat anpassar hastigheten efter de lokala begränsningarna. Dessutom är krockskyddet för vuxna och barn närapå bäst i klassen.

Säkraste elbilen

NISSAN LEAF

2018 var ett bra år för Nissan Leaf. Vi själva korade den till Årets smartaste bilköp. Dessutom har den ett utomordentligt skydd för vuxna, med toppbetyg för sidokollision samt automatiska system som inte bara bromsar för fotgängare, utan också för cyklister.

Ford Focus

Säkrare än Golf

FORD FOCUS

Nya Ford Focus är fortfarande bilen för den mindre familjen, men har blivit lite längre, roligare att köra och fått massor av bra, modern teknik. Den har farthållare som anpassar sig till rådande begränsningar och autobromssystem för både fotgängare och cyklister. Särskilt säker visade sig bilen vara för de yngsta.

Ford Tourneo Connect

Plats för alla

FORD TOURNEO CONNECT

Den har god komfort, smarta finesser och plats för hela nio personer. Listans jätte är säkrast för föraren, där den får full pott för skyddet mot just sidokollisioner. Men hela gänget sitter förhållandevis välskyddade i Tourneo, då den bland annat har ett förbättrat krockkuddssystem med gardin-, förar-, passageraroch sidokrockkuddar.

Säkraste affärspartnern

OPEL COMBO

Topplistans lasthäst har ett förvaringsutrymme på hela 3,4 kvadratmeter och avancerade säkerhetssystem. Opel Combo är enligt Euro NCAP den säkraste skåpbilen på marknaden just nu, med gott skydd för stora och små samt smarta finesser som automatisk nödbromsning och ett system som ryter ifrån när föraren börjar glida ur körfilen.

Citroën Berlingo

CITROËN BERLINGO

Mer utrustning, bättre komfort och högre säkerhet. Den tredje generationen Citroën Berlingo är bevisligen en säker affärspartner med samma fina betyg som Opel Combo (eftersom den är baserad på samma bottenplatta) och kommer utrustad med autobroms som upptäcker oskyddade trafikanter, avåkningsvarnare och ett utmärkt krockskydd för föraren.

Nya krockscenarier

Euro NCAP har infört nya krockscenarier. Bland annat inkluderar de tester av autobroms för bilar, fotgängare och cyklister.