Det är enkelt att klicka hem en uppsättning däck. Men har du inte gjort din hemläxa kan det bli både dyrt och krångligt. Att handla fysiskt hos en däckhandlare kan därför vara en bättre helhetslösning och ge en tryggare affär.

Tidningen Motor tipsar om val  mellan att köpa däck online eller hos en handlare.

Handla däck online

Fördelen med att handla på nätet är att du kan läsa på i lugn och ro, och du slipper påverkas av säljare. Det är oftast även billigare per däck då det saknas mellanhänder; stora lager innebär att onlinehandlarna kan pressa priserna ytterligare. Och sedan finns det oftast olika betalningsalternativ att välja mellan.

Nu är beställningen klar och betalningen är genomförd. Klart? Inte nödvändigtvis. Däcken behöver monteras på fälgarna också. En banal sak men likväl lätt att missa.

Går allt rätt och riktigt till finns stora besparingar att göra

Detta leder oss raskt in på nackdelarna med att handla däck på nätet. Montering går emellertid för det mesta att beställa i samband med köpet då många onlinehandlare samarbetar med däckverkstäder.

I annat fall kan det gå att få däcken skickade direkt till en önskad däckverkstad, som du sedan betalar för monteringen.

Går allt rätt och riktigt till finns stora besparingar att göra genom att handla på nätet. Inför säsong kan man dessutom få fördelaktiga paketerbjudanden.

Dolda kostnader när du köper däck online

De dolda kostnaderna är sådant som du kanske inte ens reflekterar över inledningsvis. Frakten kan vara en sådan kostnad. Här kan det även tillkomma en logistikavgift beroende på vart du vill få däcken levererade.

En annan nackdel med att handla däck på nätet är att du inte får personlig service. Med ett nästintill oändligt utbud på nätet är det lätt att klicka hem fel varor: däck som inte är lämpade för nordiskt klimat, eller har fel hastighets- eller belastningsindex.

Skulle det sedan bli fel kan det bli riktigt besvärligt

Även väntetiden kan bli en negativ faktor vid köp online. Och kommer du till däckverkstaden med eget material tas oftast en högre monteringskostnad ut. Här följer priset vanligtvis en stege och blir dyrare för varje tum; ingen stor summa men ändå värd att nämnas.

Skulle det sedan bli fel kan det bli riktigt besvärligt. Exempelvis om du av någon anledning behöver reklamera däck som du har köpt på nätet.

Då är det du själv som behöver hantera felbeställningen alternativt reklamationen – något som kan bli både kostsamt och utdraget. Har du köpt av en fysisk däckhandlare ligger ansvaret i stället hos dem.

En tryggare däckaffär på verkstaden

Enligt däckverkstäderna som arbetar med detta dagligen är det lätt att som privatperson klicka hem fel däck. Onlinehandlarna hämtar oftast sin information om dina däck från Transportstyrelsens uppgifter, som i många fall är bristfälliga. Att få felaktiga rekommendationer på nätet är därmed inte ovanligt. 

Hos en däckhandlare kan du få skräddarsydd service och rätt hjälp

Att i stället vända sig direkt till en däckverkstad kan ge ett tryggare köp i det stora perspektivet. Och det behöver inte heller alltid vara dyrare. Med både material och service på ett enda ställe blir det bekvämare för dig som kund.

Hos en däckhandlare görs en bedömning av däcken som redan sitter på, varpå du som kund sedan kan få anpassade rekommendationer gällande både fabrikat och däcktyp. Det blir en skräddarsydd service där du som kund får en trygghet genom att du får rätt hjälp.

Inte att förglömma är att du lätt kan få svar på kringliggande frågor såsom balansering och relaterade köp.

Genväg till ditt beslut

ONLINEKÖP

 

DÄCKHANDLARE

Chans att göra klipp

+

Däck och montering på plats
Stort utbud Hjälp vid eventuella fel
Handla hemifrån  

Dolda kostnader

 -


Kan vara dyrare
Besvärligt vid felköp och reklamationer
Ingen personlig hjälp
 
Att handla däck online har sina fördelar. Har man läst på kan man göra stora besparingar. Dock får man sköta allt själv vid eventuella felköp och reklamationer.

!

Det som talar för att handla hos en däckhandlare är tryggheten för dig som kund. Vid fel ligger ansvaret hos dem. Dessutom får du en skräddarsydd lösning efter din bil och ina behov.