Vilket är egentligen det bästa sättet att få med sig cykeln när det är dags för bilsemester? De vanligaste alternativen är cykelhållare för dragkroken eller taket. Vad är skillnaden?

ETT INLEDANDE TIPS är att se cykelhållaren som en investering, som gärna får hålla i ett antal år. Välj då med fördel en lite dyrare produkt av högre kvalitet än en ranglig saxmodell från en lågpriskedja.

Det finns även en lagmässig aspekt på vilken cykelhållare man bör välja

När du har klart för dig hur många cyklar du vill få med, vilken typ av cykel det är och om det blir flera cykelstopp längs resan, är det läge att ge sig ut på marknaden. Det finns även en lagmässig aspekt, som vi kommer in på lite senare.
Två populära modeller finns på marknaden i dag: takburna cykelhållare respektive de som monteras på dragkroken. Det finns också en tredje, som monteras på bilens bagagelucka. Ett par saker att ta i beaktande gällande den sistnämnda varianten är att se till att cykelhållaren inte repar bilen, samt att cyklarna inte skakar och gungar på ett sätt som kan slå sönder bakrutan.

Cykelhållare på dragkroken

Cykelhållare som monteras på dragkroken är i sin tur uppdelade i två varianter, en där cyklar hängs upp i ramen och en med en basplattform som cyklarna vilar på. För säkerhets skull finns även varianter som går att låsa – både själva cykelhållaren och cyklarna. I olika körtester som har gjorts, bland annat av det oberoende test- och researchföretaget Testfakta, framgår att plattformsmodellen är att föredra framför hängmodellen. Den har visat sig vara något stabilare och håller ett säkrare grepp om cyklar i kurvor och vid hårda inbromsningar.

Många cykelhållare upplevs som ”lite slit och slängprylar”

Har du en Volvo eller Polestar behöver du deaktivera Rear Auto Brake om du använder dig av en dragkroksmonterad cykelhållare. Råd & Rön, som utför oberoende konsumenttester, berättar att flera cykelhållare inte klarar deras korrosionstest, och skriver att många cykelhållare upplevs som ”lite slit och slängprylar”.

Den verkliga äventyraren kan förstås kombinera de två alternativen.
Den verkliga äventyraren kan förstås kombinera de två alternativen.

Cykeln på taket

På taket hålls cyklar på plats utan att vara i vägen för bakluckan, och du behöver heller inte oroa dig för att vare sig registreringsskylten eller bakljusen skyms. Viktigt är att välja en cykelhållare som passar ihop med bilens takräcke. Att cyklarna ska upp och ned från taket är inget att ta lätt på. Cyklar väger oftast 7–14 kg och kan vara svåra att få ett bra grepp om. Regnar det är det lätt att tappa cykeln och skada både dig själv och bilen.

Om cykelns framhjul behöver lossas får du ha i åtanke att hjulet måste få plats i bilen

Med en suv eller crossover kommer du dessutom att behöva en pall för att nå upp, som då även måste göra dig sällskap på bilsemestern. Väljer du en hållare där cykelns framhjul behöver lossas får du ha i åtanke att hjulet måste få plats i bilen, alternativt fästas i en avsedd fästanordning på taket. Detta alternativ ger emellertid minst risk för skador på cykelramen.

Vad säger lagen?

Det är olagligt att köra med hållare som skymmer bakljus och/eller registreringsskylt. Från och med den 2 februari 2022 är det dock tillåtet att använda en tredje registreringsskylt för att fästa på cykelhållaren. Den beställs via Transportstyrelsens e-tjänst och kostar för närvarande 62 kronor.

Kontrollera vad som gäller för cykeltransport utomlands

Om du har för avsikt att åka utomlands kan det finnas krav på att cykelhållaren ska ha en egen ljusramp, samt varning för utskjutande last. Kontrollera därför vad som gäller i landet du tänker åka till.

Genväg till ditt beslut

TAKMONTERING

 

DRAGKROKSMONTERING

Skymmer ej lampor eller regplåt

+

Mindre krångligt
Bagageutrymmet är åtkomligt Tredje registreringsskylt får användas
Minst risk för cykelskador  
     
Skaderisk på bil

 -

I vägen för bagageluckan
Tungt och lite krångligare Risk för skav på cyklar
Kommer inte in i parkeringsgarage  
     
Tänk på att det kan bli tungt och bökigt att lyfta upp och ned cyklar från takhållaren. En smutsig cykel kommer också att smutsa ned bilen.

!

Det finns varianter som går att tilta, som förenklar om du behöver öppna bagageluckan. Cyklar monterade bakom en bil blir smutsiga.