Att köpa en bil är ofta ett stort beslut. Handlar det om större summor kan tryggheten i att handla av en märkesåterförsäljare vara intressantare än ett lägre pris hos en allbilhandlare.

Många bilmärken erbjuder sina egna begagnat-lösningar. Exempel på detta är Audi Approved, Volvo Selekt, BMW Premium Selection och Mercedes-Benz Certified. I praktiken är det här tillverkarnas egna sätt att sälja ”nästan nya” bilar till förmånliga priser, tillsammans med diverse kundförmåner och garantier.

Hos allbilhandlaren är du inte bunden till ett viss märke, och kanske hittar en bil du först inte tänkt dig

Att köpa en begagnad bil hos en allbilhandlare har å sin sida också en del självklara fördelar. Den första är förstås att du inte är begränsad till ett visst bilmärke. En duktig säljare kanske till och med får dig på helt andra tankar, och kan hjälpa dig att väga för- och nackdelar mot varandra, och vägleda dig till en bil du kanske inte hade tänkt dig initialt.

Nästan som att köpa en ny bil

En certifierad begagnad bil har i sin tur andra fördelar. Ofta säljs bilarna som ”nästan nya” med försäljningsargument som ”noggrant kontrollerade” och ”säljs med x antal månaders nybilsgaranti” eller liknande. Volvo har som exempel två nivåer: Selekt och Selekt Premium. Den förstnämnda innebär en bil som är högst fem år gammal och täcks av en nybilsgaranti i 24 månader alternativt 3 000 mil.

Garantivillkor och bytesrätt kan vara argument för en certifierad begagnad bil

Selekt Premium innebär i stället att bilen är max 12 månader gammal, plus att det medföljer 12 månaders garanti utöver bilens befintliga nybilsgaranti. Volvo erbjuder även 30 dagars bytesrätt i sina program – vilket kan vara ett starkt argument för att titta närmare på detta alternativ.

Även Audi erbjuder liknande villkor; bilar som säljs i Approved-programmet är kontrollerade enligt en checklista på 114 punkter, vilket också borgar för en trygg start på ett bilägande. Olika märken har olika villkor.

Att köpa en certifierad begagnad bil ger ofta andra fördelar som fördelaktig finansiering och skydd som exempelvis vägassistans.

En certifierad begagnad bil liknar mer ett nybilsägande

Bilens historik kontrolleras också – du behöver med andra ord inte känna osäkerhet kring mätarställning och servicehistorik. Genom BMW Premium Selection kan du som kund även lägga upp betalningen månadsvis och samla all finansiering på ett ställe, inklusive försäkring om du skulle vilja. På så vis liknar en certifierad begagnad bil mer ett nybilsägande än något annat då väldigt mycket ”följer med” i form av garantier och skydd, plus att bilarna, som nämnt, är fullt genomgångna enligt omfattande checklistor.

Inte samma skydd

Att köpa en begagnad bil hos en allmän handlare ger inte samma omfattande skydd ”i ett paket”, däremot har du alltid en viss uppbackning av konsumentköplagen (oavsett om det rör sig om en allmän bilhandlare eller en märkeshandlare) så länge du som kund har försäkrat dig om att du och försäljaren är överens om köpevillkoren. Finansiering vid köp hos en allmän bilhandlare sköts oftast av kunden själv.

En begagnad bil omfattas av eventuella nybilsgarantier

Större bilhandlare kan lägga upp en finansieringsplan samt hjälpa till med försäkring och garantier. Beroende på hur gammal bilen är följer självfallet även alla nybilsgarantier och liknande med bilen.

Bilen ska ha en varudeklaration

Om bilen inte har en varudeklaration (VDN) bör du avstå från köp. En varudeklaration innehåller information om bilens skick, vilket fungerar som underlag vid eventuella tvister som uppstår senare. Den fungerar även i sig som en checklista liknande de som märkeshandlarna skyltar med i sina försäljningsargument. 

Genväg till ditt beslut

ALLBILHANDLARE

 

CERTIFIERAD BEGAGNAD BIL

Inte bunden av visst märke + Däck och montering på plats
Konsumentköplagen som trygghet Hjälp vid eventuella fel
Handla hemifrån  

Mindre omfattande garantier
 -
Dyrare
   
En allmän bilhandlare ger oftast en billigare affär. Bilarna är inte nödvändigtvis genomgångna och kontrollerade på samma vis som märkes-begagnat. !

Att handla en certifierad begagnad bil av en märkeshandlare är dyrare än av en allmän handlare men du får vissa garantier och skydd "på köpet" liknande ett nybilsköp.