Provkörningen kan ge svar på många frågor om hur bilen är att leva med. Det är din bästa chans att se till att du känner dig bekväm, att du kommer att uppskatta bilen och att den är rätt val för alla dina behov.

Det är mycket att tänka på i samband med ett bilköp. Först gäller det att försöka hitta en bilmodell som passar ens behov.

Kör en ordentlig vända med bilen.

 

Att bara ta ett varv runt kvarteret? Glöm det! Idag är många återförsäljare också beredda att låta dig provköra en ny bil under en lite längre tid, eller till och med till nästa dag.

Om du köper en begagnad bil är provkörningen ännu viktigare, och särskilt ifall du köper den av en privatperson. Det är din bästa möjlighet att kontrollera att det mesta är i gott skick. I många fall kan det även vara bra att boka tid för en opartisk kontroll hos något besiktningsföretag, om inte man själv eller någon bekant är tillräckligt insatt för att få en bra uppfattning om bilens skick.

M Sveriges viktigaste tips om provkörning:

  • Är du spekulant på en bilmodell som du inte är bekant med sedan tidigare? Provkör mer än ett exemplar. Det kommer att ge dig en bättre uppfattning om hur bilen ska kännas att köra och kan hjälpa dig att skilja mellan egenskaper och eventuella fel.
  • Kör bilen i minst en halvtimme, och kör på alla typer av vägar. Att bara provköra i en stad är inte till någon större nytta ifall du tillbringar mest tid på landsvägen. Det kanske blir bullrigare i kupén på landsväg än vad du tycker känns okej?
  • Passar bilen för dina behov? Kan du komma in och ut ur bilen lätt? Kan säte, ratt och speglar justeras så att du känner dig bekväm? Kan du se instrumenten tydligt och nå kontrollreglagen lätt?
  • Kom ihåg barnen! Får de plats, och sitter de bekvämt och säkert? Om du har, ta med barnstolar och säkerställ att de passar. Finns det utrymme för det vanliga bagaget? Skidor, golfklubbor? Barnvagnen? Är det enkelt gjort att fälla baksätet, och kanske kan vissa säten till och med tas ur bilen? Är bagagerummets lasttröskel högt upp, eller är bilen lätt att lasta i?
  • Starta bilen kall. Har bilen redan varmkörts innan du kom? Se till att du får tillfälle att prova en kallstart. Kanske försöker säljaren dölja startproblem? Håll koll på värmen, och testa all ventilation under provkörningen.
  • Lyssna efter udda skallrande, vinande eller klonkande ljud under körningen, särskilt från fjädringen och hjulupphängningen. Fungerar servostyrningen som den ska? Går bilen stadigt på vägen? Drar den åt vänster, höger eller är svår att hålla i rak kurs? Kanske behövs då en hjulinställning. Bromsarna ska vara vibrationsfria och inte ge några skrapande ljud ifrån sig.
  • Testa bilens alla funktioner. Tryck på alla knappar. Fungerar värmen i stolarna? Kommer det ljud ifrån stereons alla högtalare? Blåser luftkonditioneringen kallt?
  • All växling ska kunna göras smidigt. Hur är kopplingspedalen? Når du dragläget när du nästan helt släppt upp kopplingspedalen kan det betyda att kopplingen börjar bli väl sliten. Än idag kan vissa mindre och enklare bilar ha en osynkroniserad backväxel, det innebär att dreven i växellådan kan skorra lite om bilen inte står helt stilla när du lägger i backen. Kör du en automatiskt växlad bil, se till att den inte rycker när du för växelväljaren mellan D – N – och R, eller att den verkar seg eller långsam mellan växlarna under körning.

Förhoppningsvis innebär ovanstående tips att du får ut det mesta av din provkörning. Är det något som inte känns bra eller verkar trasigt? Konfrontera säljaren och se hur dennes reaktion blir. Känner du dig osäker på affären, eller inger säljaren inte det förtroende du önskat? Tacka för dig, och titta på en annan bil istället.