Den som använder bil väldigt sällan brukar inte behöva äga en egen utan kan hyra när behovet uppstår.

Långtidshyra bil

Långtidshyror kan tecknas för allt från en månad till längre. Jämfört med bilpool har du ensamrätt till bilen under hyrestiden men drivmedel är inte inkluderat. Till skillnad från hyrbilsföretagens korttidshyror brukar långtidshyrorna innebära någon form av milbegränsning, vanligen 250–300 mil per månad.

Till fördelarna hör att allt är inkluderat i hyran (utom drivmedel). Nackdelen är att hyran kan bli hög. En bil i mindre mellanklassen kostar runt 7 000 kronor per månad. Behöver man bilen enbart under en begränsad men ”milintensiv” period, exempelvis en längre semesterresa, kan långtidshyra vara riktigt fördelaktigt.

+ Tillgång till bil en viss period utan bekymret att behöva ta hand om den resten av året. Service, däckbyte, försäkringar, vägskatt med mera är hyrbilsfirmans huvudvärk.

– Kostnaden. Inte lämpligt för kortare körsträckor. Om du har otur kan du få en ganska ”sliten” hyrbil. Hyrbilsfirmor är petiga vad gäller mindre skador, självrisken kan bli dryg om du är oförsiktig.

Korttidshyra bil

Behövs bilen bara en helg? Hyr en bil på macken. Då går det dessutom att välja allt från en billig småbil till en stor skåpbil för den som behöver flytta mycket grejer.

+ Enkelt att boka, ofta även med kort varsel. Tillgång till bil en viss period utan bekymret att behöva ta hand om den resten av året.

– Vid längre körsträcka eller ”fria mil” kan kostnaden bli mer än det dubbla jämfört med de 100 kilometer som vanligen ingår. Självrisken kan bli hög om bilen skadas.

Kostnader för hyrbilar

Hyreskostnad

En fast summa med antingen fri eller begränsad körsträcka. Vid begränsad körsträcka kostar det extra att köra fler mil.

Skatt

Ingår i hyran.

Försäkring

Ingår i hyran.

Parkering

Ingår inte i hyran.

Service

Ingår i hyran.

Däck, tillbehör

Ofta är bilarna både tvättade, tankade och kontrollerade vid hämtning.