Den som varken vill äga eller hyra bil kanske kan låna bil av grannen eller samåka till jobbet med en kollega?

Samåka?

Ett alternativ till att köpa eller hyra bil är att samåka. Om ni är flera som turas om att skjutsa varandras barn till aktiviteter eller går ihop med några kollegor och samåker till jobbet sparar ni tid, pengar och gynnar miljön. På nätet finns flera sidor där man kan anmäla sitt intresse för samåkning och hitta likasinnade som antingen söker eller erbjuder skjuts.

+ Att turas om att köra ger mer tid över. Plånboken gynnas genom minskade bränslekostnader och mindre utsläpp ger miljövinster.

– Flexibiliteten. Samåkning är inte alltid praktiskt vid mer spontana resor men med framförhållning kan detta minus uppvägas.

Låna bil av familj eller vänner?

Om behovet av bil inte är så stort kan det vara en utmärkt idé att be familj, släkt eller vänner om att få låna bil för enstaka resor. Om föraren är under 25 år bör du först kontrollera med ditt försäkringsbolag om de accepterar ”unga förare”.

Det är viktigt att både den som lånar ut bilen och den som lånar den är helt säkra på vad som gäller.

+ Troligen skulle de flesta låna ut sin bil till en vän eller familjemedlem utan någon större motprestation vid något enstaka tillfälle.

– Kanske något begränsad möjlighet till mer spontana resor eftersom det kan krävas viss planering och koordination vad gäller bilens tillgänglighet.

 

 

Hyra bil av privatperson?

Att hyra bil av en annan privatperson har blivit allt mer populärt. Det finns också nya app-tjänster som fungerar som förmedlingstjänst för att det ska bli enklare att låna ut eller låna bil.

Samtidigt som det är smidigt att låna av någon annan finns risker gällande bland annat försäkring. En ordinarie bilförsäkring gäller inte när ett fordon hyrs ut mot ersättning. Det omöjliggör ofta enskild uthyrning, den måste istället vara kopplad mot en tjänst där försäkringsskydd ingår.

+ Kan vara bekvämare än att äga bil, för den som inte behöver bil så ofta. Det kan vara billigare att hyra begagnade bilar än nya.

– Försäkringen! Även om du går via en förmedlingstjänst – var uppmärksam på villkoren. Trots att en ”helförsäkring” ska ingå kan villkoren innebära att maskinskadeförsäkringen inte alls gäller, att försäkringen upphör om återlämningen av bilen blir mer än en timme för sen eller att kostnaden för självrisker är högre än normalt.

 

 

Åka taxi

Det blir dyrt att åka taxi om man ska resa ofta. Men räkna på vad alternativen kostar – privatleasing kan hamna på 30 000 kronor om året. För den pengen, 2 500 kronor per månad, går det att åka taxi ett flertal gånger. Ibland blir det billigare när man bokar via företagens egna appar.

+ Smidigt och flexibelt, dörr till dörr. Du slipper dessutom köra själv, chaufför ingår! Fördelarna för miljö och klimat går heller inte att bortse från. En bil som används mer och inte står still en lika stor del av tiden frigör dessutom utrymme i tätbefolkade storstäder.

– Dyrt.