Eco-driving – så kör du bränslesnålt
Ett planerat och smart körsätt har stor effekt på utsläppen. Det här kan du som bilist göra här och nu för att att minska sina utsläpp av växthusgaser.
M Sverige vill med ett aktivt arbete sänka utsläpp från biltrafiken och stödjer visionen om en fossilfri fordonsflotta till år 2030. Idag är majoriteten av våra i 4,5 miljoner personbilar bensindrivna. Så kommer det att se ut ett bra tag till eftersom medellivslängden på personbilar i Sverige är 17 år.
För att förnya fordonsflottan och nå målet om en fossilfri bilpark till 2030 har M Sverige bland annat föreslagit en skrotningspremie. Men vad kan en vanlig bilist göra här och nu för att att minska sina utsläpp av växthusgaser?
Ta del av M Sveriges guide till eco-drivning här nedan. Det är en vinst för din privata ekonomi men framför allt för miljön.
Tips då bilen står stilla
- Var noga med skötsel och underhåll. Följ serviceintervallen. Byt olja, filter och tändstift enligt din biltillverkares rekommendationer.
- Kontrollera att du har rekommenderat lufttryck i däcken. Med lite högre tryck än normalt rullar bilen ännu lättare.
- Ta bort takboxen när den inte ska användas.
- Töm last- och bagageutrymmet på alla onödiga och tunga prylar.
- Använd motorvärmare en och en halv timme före körning vid en temperatur under -15 grader, en timme upp till 0 grader och 20 minuter upp till +10 grader.
Tips då bilen rullar
- Med eco-drivning (eller snålkörning, sparsam körning) gör du din bensin- eller dieselbil mer miljövänlig.
- Grundprincipen är att köra på högsta möjliga växel (och därmed lägsta varvtal). Hoppa därför över växlar. Från ettan till trean. Från trean till femman. Högsta växel kan ligga ifrån 50 km/h.
- Låt bilen rulla utan gaspådrag i kraftigt medlut (vid mycket kraftigt medlut kan det löna sig att lägga växeln i friläge) och använd medlutskraften för att komma uppför i motlut. Undvik att accelerera i motlut.
- Se till att bromsarna inte ligger på, bilen ska rulla lätt.
- Jämnt tryck på gaspedalen. Så få inbromsningar med fotbroms och gaspådrag som möjligt.
- Gasa inte för mycket och varva inte motorn i onödan.
- Motorbromsa (släpp gaspedalen och växla ner) istället för att fotbromsa. Med motorbromsning stängs ofta bränsletillförseln ner till 1 500 varv. Växla ner strax före 1 500 varv och behåll bränsleavstängningen.
- Måste du stanna mer än en minut, vid köbildning eller vid trafikljus, stäng av motorn.
- Använd aldrig AC (luftkonditioneringen) annat än när det är absolut nödvändigt.
- För automatväxlade bilar gäller det att köra mjukt och att växla upp så tidigt som möjligt. Undvik farthållare på ojämna och backiga vägar.