Riksförbundet M Sverige har fått tillfälle att lämna synpunkter på remiss av PM med förslag på ändring av förordningen (2010:1578) om provavgifter för körkort och yrkesmässig trafik, m.m. (2024-08-08)

Sammanfattning

M Sverige har fått tillfälle att lämna synpunkter på förslaget om ändrade provavgiftsnivåer. Bakgrunden är önskemål från Trafikverket om justering av avgiftsuttaget i syfte att nå bättre kostnadstäckning.

Riksförbundet M Sveriges synpunkter på remitterat förslag

  • M Sverige stödjer principen om full kostnadstäckning. Avgiftsuttaget bör ligga i nivå med kostnaderna för den avgiftsbelagda verksamheten. Uttaget bör varken under- eller överskrida kostnaden.
  • Om legitimiteten för denna princip ska kvarstå krävs dock att Trafikverket kan uppvisa att myndigheten kontinuerligt arbetar för att effektivisera verksamheten och att hålla ned kostnaderna.
  • Med anledning av ovan princip, samt den på senare år höga inflationen, finns anledning att justera avgifterna.
  • M Sverige instämmer i att Trafikverket bör komma till bukt med underskotten i den aktuella enhetens verksamhet. M Sverige önskar dock se att den satsning på effektivisering som Trafikverket utlovade den 10 juni innevarande år följs upp för att säkerställa effekt. Då aviserade myndigheten ett arbete för ”verksamhetsutveckling, process- och it-förvaltning effektiviseras och stödjer värdeskapandet”. Detta bör medföra att framtida avgiftshöjningar blir mer begränsade i sin omfattning.

Riksförbundet M Sverige

Heléne Lilja, Chef kommunikation och samhälle