M Sverige agerar lokalt, genom att lyfta upp lokala trafikfrågor till exempel via lokala politiker eller genom insändare i lokalmedia. Vi kan även skapa lokal opinion genom att uppvakta polisen eller Trafikverket om t ex trafikfarliga vägavsnitt.

Vi fungerar som antenner och fångar upp frågor lokalt som vi sedan kan driva vidare centralt. Du vet väl att du kan vara med och påverka trafiksäkerheten där du bor. Hör av dig till klubben och tipsa oss om trafikfaror i din närhet.

Klubb Skaraborg

klubb.skaraborg@msverige.se


Ordförande:
Jacqueline Tjällman 070-525 86 77
jacqueline.tjallman@gmail.com

Vice ordförande:
Bertil Andersson 072-715 55 57
bertil.andersson.48@outlook.com

Sekreterare:
Mona Johansson 070-693 06 64
mona.g.johansson2@gmail.com

Kassör:
Annika Carp, 070-365 82 97

Ledamöter:
Per-Olof Stenström 070-662 19 45

Anders Edeskär-Wennberg 070-295 17 62

Patrik Gustafsson 073-072 10 10

Torbjörn Forsell 070-667 46 91

Karin Ågren 072-712 49 48

Suppleanter:
Dieter Dunedal 070-575 80 00

Christina Karlsson Christinakarlsson92@gmail.com

Jan Möller jan.moller51@gmail.com

Revisorer:
Stig-Olov Unger 073-505 37 92

Bengt Sjöberg 070-585 04 20

Revisorsersättare:
Johan Ekström 070-821 22 31

Valberedning
Lennart Falegård 070-461 01 59

Ulla-Britt Hagström 070-555 39 43 

Aktiviteter 2024

20 mars: Ordinarie föreningsmöte (årsmöte) 

Klubben gästades på årsmötet av major Lars Handell som är chef 38:e Hemvärnsbataljon, en av 40 bataljoner som ingår i de Nationella skyddsstyrkorna. Han berättade om säkerhetsläget, Nato samt civil beredskap.
Plats: Soldathemmet i Skövde, kyrksalen. Pansarvägen 2, Skövde.9 januari: Motionsskrivarkväll 

Inför Riksförbundet M Sveriges kongress vill vi i lokalklubbens styrelse bjuda in till en motionsskrivarkväll. Vi bjuder på fika. Välkommen!
Plats: Studieförbundet vuxenskolan Rådmansgatan 24, Skövde.

 

Aktiviteter 2023

M Sverige Lokalklubb Skaraborgs 50-årsfirande

Firandet av M Sverige Lokalklubb Skaraborgs 50-årsjubileum blev en minnesvärd dag för såväl klubbmedlemmarna som alla som deltog i det glädje-fyllda jubileumsarrangemanget på Garnisonsmuseet i Axvall den 16 september.

Arrangemanget blev en dag fylld med glädje och minnen, och inget födelsedagsfirande skulle vara fulländat utan besökare. Ett stort tack riktas till alla talare, utställare och besökare som gjorde dagen så speciell.

M Sverige Lokalklubb Skaraborg ser fram emot att fortsätta sin resa och skapa ännu fler minnesvärda stunder med sina medlemmar och gemenskapen.

Evenemanget bjöd på en spännande resa genom tid och trafik. En ett axplock i ord och bild från den fantastiska dagen nedan.

En historisk fordonsutställning

Historik fordonsutställning på Axvall

En av höjdpunkterna under dagen var den imponerande historiska fordons-utställningen, där besökarna fick chansen att beundra en fantastisk samling fordon från 50-talet och framåt.

Utöver detta fick besökarna också en inblick i bilens utveckling genom tiderna och vikten av trafiksäkerhet genom ett fordon från 1929. Även ungdomar, våra framtidens entusiaster, var när-varande med sina EPA-traktorer.

Många spännande utställare

Med många utställare från olika organisationer inom fordonsbranschen, försvarets frivilligverksamheter med mera på plats fanns det mycket att uppleva för besökarna.

Med många utställare från olika organisationer inom fordonsbranschen, försvarets frivilligverksamheter med mera på plats fanns det mycket att uppleva för besökarna.

En av flera utställare på Axvall

Organisationer som ställde ut var: Bilkåren, FMCK och FAK, Frivilliga försvarsverksamheter med fordon, Mariestads fordonshistoriska sällskap, MFS, Nya trafikskolan med världsmästaren i Handlebar Wheelie, Magnus Carlsson med mc, Skaraborgs Motorveteraner, SMV, JBS, Johanssons bilservice, Fordonsunderhåll & bilreparationer, XR logistik, visade upp eldriven lastbil och trailer, Emstad, rallybil, Sk Wraps.

Caroline Drabe vd Riksförbundet M Sverige och Jacqueline Tjällman, ordförande M Lokalklubb Skaraborg med besökare.

Caroline Drabe vd Riksförbundet M Sverige och Jacqueline Tjällman, ordförande M Lokalklubb Skaraborg med besökare.

Kulinariska upplevelser

Toro Grill från Vara serverade läckra hamburgare till försäljning, och för att fullända födelsedagsfirandet bjöd M Sverige Lokalklubb Skaraborg på kaffe och tårta. Det fanns något för alla smaker.

Tipspromenad för allt och alla

En tipspromenad visade sig vara en underhållande aktivitet som engagerade besökare i alla åldrar och satte deras kunskaper på prov. En tipspromenad visade sig vara en underhållande aktivitet som engagerade besökare i alla åldrar och satte deras kunskaper på prov.

Besök på Garnisonsmuseet

Eftersom evenemanget hölls på Garnisonsmuseet i Skaraborg, erbjöds även historiskt intresserade besökare möjligheten att utforska museets mångfacetterade verksamhet.

Ladda ner hela programmet här

3 september 2023 Friskvårdens dag

Styrelsen i Lokalklubb Skaraborg var på plats på Friskvårdens dag på Billingeberget, Skövde, den 3 september. Vi mötte många besökande under dagen och svarade på deras frågor om bilism och trafiksäkerhet. På plats hade vi även med oss Tony Gunnarsson, trafiksäkerhetsexpert på riks. Många besökare passade på att testa hur det är att krocka i en fart på 7 km/h, det var ett uppskattat inslag! 

Det var många intressanta diskussioner på plats och vi passade givetvis på att berätta hur länge vi har verkat för trafiksäkerheten i Skaraborg samt hälsade dem även välkomna till vårt jubileumsevent den 16 september. 

Vid bordet: Annika Carp, Jacqueline Tjällman, Mona Johansson, Anne Johansson, Bertil Andersson från Lokalklubbens styrelse samt Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet M Sverige.
Friskvårdens dag 3 septmber 2023: Vid bordet: Annika Carp, Jacqueline Tjällman, Mona Johansson, Anne Johansson, Bertil Andersson från Lokalklubbens styrelse samt Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet M Sverige.
Vid Friskvårdens dag så marknadsfördes det kommande 50-årsjubileumet.
Vid Friskvårdens dag så marknadsfördes det kommande 50-årsjubileumet!

Vätternrundan 16-17 juni 2023

Under ledning av Klubb Östergötland deltog 4 klubbar traditionsenligt som funktionärer vid Vätternrundan. Utöver Östergötland var det också klubb Skaraborg, Eskilstuna-Strängnäs och Stockholm.

Det var totalt 16 000 startande cyklister från 69 nationer. Första start i Motala var klockan 19.30 och därefter 50 startande per minut med målsättning att köra Vättern runt – 315 km. M Sveriges funktionärer körde flera skadade till sjukhus, hämtade på sjukhus samt gav transport till cyklister som av olika anledningar tvingades bryta loppet.

M Sveriges funktionärers insats är mycket uppskattad och värdefull för organisationen bakom Vätternrundan.

16-17 juni 2023: Samarbete mellan fyra lokalklubbar, Östergötland, Skaraborg, Stockholm och Eskilstuna-Strängnäs vid Vätternrundan. Foto: Jacqueline Tjällman
16-17 juni 2023: Samarbete mellan fyra lokalklubbar, Östergötland, Skaraborg, Stockholm och Eskilstuna-Strängnäs vid Vätternrundan. Foto: Jacqueline Tjällman
Januari 2023: SM-veckan i Skövde bjuder inte bara på idrott. Ann Johansson och Karin Ågren från styrelsen bjöd på fika samt en hel del samtal med entusiastiska människor som vandrar upp och ner för berget för att närvara på de aktiviteter som är på Billingeberget. Då vi tänker på att de ska synas i mörkret delades reflexer ut samt viltremsor att ha vid viltolyckor. Även tidningen Motor slank med för de som ville läsa vidare hemma.
Januari 2023: SM-veckan i Skövde bjuder inte bara på idrott. Ann Johansson och Karin Ågren från styrelsen bjöd på fika samt en hel del samtal med entusiastiska människor som vandrar upp och ner för berget för att närvara på de aktiviteter som är på Billingeberget. Då vi tänker på att de ska synas i mörkret delades reflexer ut samt viltremsor att ha vid viltolyckor. Även tidningen Motor slank med för de som ville läsa vidare hemma.

Årsmötet 2023 hölls onsdag 22 mars

Aktiviteter 2022

Årets hjulklapp delades ut 7 december 2022 till Eklunds Bildelslager av M Sverige Lokalklubb Skaraborg.
Årets hjulklapp delades ut 7 december 2022 till Eklunds Bildelslager av M Sverige Lokalklubb Skaraborg.

Årets hjulklapp 2022 tilldelas Eklunds Bildelslager

Motivering:

”För ett förtjänstfullt arbete med att målmedvetet utveckla bilskroten sedan 1948 till ett modernt, digitaliserat och hållbart företag med bildelsåtervinning och kundnöjdhet i fokus.  

För det stora engagemanget i miljö, kvalitet och systematiskt förbättringsarbete.

Eklunds bildelslager arbetar för att bidra till Agenda 2030 och de globala målen samt för att vara en inkluderande arbetsplats som främjar mångfald och social hållbarhet.

Företaget stödjer samhällsbärande funktioner såsom polis, räddningstjänst, Försvarsmakten och gymnasieskolor med fordon för utbildning. 

Med hög målsättning, god serviceanda och genom att använda miljövänlig teknik och moderna metoder i att leverera återbrukade delar, erhålls nöjda kunder från när och fjärran.”

Lokalklubb Skaraborg M Sveriges utmärkelse "Årets hjulklapp" delas varje år ut till någon som har arbetat med organisationens hjärtefrågor trafiksäkerhet, mobilitet, bilekonomi eller miljö. Utmärkelsen delades ut av ordförande Jacqueline Tjällman på medlemsmötet 7 december 2022.

Vi önskar Eklunds Bildelslager lycka till i deras oerhört viktiga arbete.

Läs mer om Eklunds bildelslager https://eklunds.nu/
Varje år delar M Sverige lokalklubb ut utmärkelsen ”Årets hjulklapp” till någon som arbetar med organisationens hjärtefrågor: trafiksäkerhet, mobilitet, bilekonomi och miljö. Under kvällen kommer vi uppmärksamma pristagaren av ”Årets hjulklapp 2022”.
Vi kommer bjuda på enklare förtäring. 

När: onsdag 7 december kl 18.00
Plats: Eklunds bildelslager, Våmb Larsgården, Skövde
Anmälan: senast 30 november

27 oktober 2022: Temadag om trafiksäkerhet i Skövde. Här deltog bland annat elever (i bild) från Fordonsprogrammet på Rudbecksgymnasiet. Lokalklubb Skaraborgs styrelseledamot Torbjörn Forsell (ej i bild) talade med intresserade elever om vad som gäller vid viltolyckor samt om reflexer som räddar liv. Viltremsor samt reflexer delades ut.
27 oktober 2022: Temadag om trafiksäkerhet i Skövde. Här deltog bland annat elever (i bild) från Fordonsprogrammet på Rudbecksgymnasiet. Lokalklubb Skaraborgs styrelseledamot Torbjörn Forsell (ej i bild) talade med intresserade elever om vad som gäller vid viltolyckor samt om reflexer som räddar liv. Viltremsor samt reflexer delades ut.

Skaraborgsklubben var på plats på Friskvårdens dag vid Billingen söndagen den 4 september. Vid vår välbesökta monter blev det mycket diskussioner med besökarna kring vår verksamhet samt diskussioner om försäkringar då Mattias Strömquist, Försäkringschef M Sverige.

Skaraborgsklubben på plats på Friskvårdens dag på Billingen, från vänster: Christina, Mattias, Per-Olof, Anne, Jacqueline, Karin, Ulla-Britt och Patrik.

Skaraborgsklubben på plats på Friskvårdens dag på Billingen, från vänster: Christina, Mattias, Per-Olof, Anne, Jacqueline, Karin, Ulla-Britt och Patrik.

Patrik och Per-Olof gav besökarna möjlighet att testa hur det är att krocka i 7 km/h i krocksläden och många fick lära sig hur vikten av bilbälte.

Tack alla deltagare för en mycket trevlig dag! 

Om Friskvårdens dag

Skövde kommun arrangerar Friskvårdens dag på Billingen den första söndagen i september varje år. Föreningar, organisationer och friskvårdsföretag fanns representerade längs en promenadslinga på berget. Syftet med dagen är att visa upp det rika kultur- och fritidsutbud som finns i kommunen. Ett arrangemang med 60 utställare och som lockade tusentals besökare.

Traditionsenligt deltog vi i lokalklubb Eskilstuna-Strängnäs tillsammans med flera klubbar, under ledning av klubb Östergötland, som funktionärer vid Vätternrundan. Det var vi i klubb Eskilstuna-Strängnäs, klubb Skaraborg och Stockholm som tillsammans med klubb Östergötland hjälpte till att köra skadade cyklister till och från sjukhus.

Vår insats är mycket uppskattad och värdefull för organisationen bakom Vätternrundan som vid funktionärutvärderingen framförde att vi inom M Sverige utförde uppdraget förnämligt.

2022: Årsmötet hölls 24 mar på Kinnekulle Ring

Kristi himmelsfärdsdagen genomförde Skaraborgsklubben en lyckad kampanj vid Slöta kyrka på familjerallyt ”Härs och Tvärs” som Körkortsveteranerna anordnar runt Falköpingstrakten. Här ser vi några tappra som diskuterar trafiksäkerhetsfrågor mellan regndropparna. 

På bilden ser vi Anne Johansson, Per-Olof Stenström, Karin Ågren, Ingemar Johansson från Körkortsveteranerna samt Lennart Falegård.På bilden ser vi Anne Johansson, Per-Olof Stenström, Karin Ågren, Ingemar Johansson från Körkortsveteranerna samt Lennart Falegård.

Aktiviteter 2021

Skaraborgs sjukhus verksamhetschef Hans Halén samt Karin Salomonsson, enhetschef ambulanssjukvården SkAS tog emot priset å hela organisationens vägnar.
Skaraborgs sjukhus verksamhetschef Hans Halén samt Karin Salomonsson, enhetschef ambulanssjukvården SkAS tog emot priset å hela organisationens vägnar.

Motivering:

"För ett förtjänstfullt arbete dygnet runt alla dagar med att vårda och transportera sjuka samt skadade på ett säkert sätt inom Skaraborg. Detta görs av en skara människor som under pandemin bidragit till att medborgare fått ett snabbt och professionellt omhändertagande trots de risker de blir utsatta för, både i yrket och på resor."

Ambulanssjukvården Skaraborg jobbar – dygnet runt – alla dagar – inom främst Skaraborg men även Region Västra Götaland.

Skaraborgs sjukhus verksamhetschef Hans Halén samt Karin Salomonsson, enhetschef ambulanssjukvården SkAS tog emot priset å hela organisationens vägnar. Efter det höll de ett intressant föredrag för medlemmarna.

Diplom med motivering för Årets Hjulklapp 2021

Diplom med motivering för Årets Hjulklapp 2021

M Sveriges lokalklubb Skaraborgs utmärkelse "Årets hjulklapp" delas varje år ut till några som har arbetat med organisationens hjärtefrågor: trafiksäkerhet, mobilitet, bilekonomi och miljö. 

Vilka får det 2021? Det meddelas under medlemsmötet.

Tid: 
Måndag 6 december klockan 19.00–21.00 

Plats:
Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, Rådmansgatan 24, Skövde

Anmälan: Senast 1 december till: Jacqueline.tjallman@gmail.com eller
070-525 86 77

2021: Årsmötet hölls 25 mars

Den 12 maj var det officiellt startdatum för vägombudsverksamheten inom Riksförbundet M Sverige. Vi är 21 klubbar och avdelningar som bemannar 12 bilar mellan 12 maj och 30 september.

Här i M Sverige lokalklubb Skaraborg bemannar vi i klubben årets bil, en Peugeot 3008 och ansvarigt vägombud är Patrik Gustafsson. Som vanligt kommer vi att genomföra vägkvalitetsmätning och bedöma rastplatser här i Skaraborg och delar av Jönköpings län. Dessutom ska vi genomföra tre olika trafiksäkerhetsundersökningar - efterlevnad av att stanna vid rött, hastighet vid vägarbeten samt efterlevnad av att inte använda handhållen kommunikationsutrustning (rattsurf).

Om du vill veta mer om oss i M Sverige lokalklubb Skaraborg är du välkommen att kontakta vägombud Patrik Gustafsson, ordförande Jacqueline Tjällman eller någon annan i styrelsen (se kontaktuppgifter ovan).

På bilden ses klubbens ordförande Jacqueline Tjällman och årets vägombudsbil - Peugeot 3008
Klubbens ordförande Jacqueline Tjällman och årets vägombudsbil - Peugeot 3008
Lokalklubb Skaraborg ställde ut och informerade på Friskvårdens dag i Skövde 2021
Lokalklubb Skaraborg ställde ut och informerade på Friskvårdens dag i Skövde 2021

Varje år, första söndagen i september arrangerar Skövde kommun Friskvårdens dag. Vi i lokalklubb Skaraborg ställde som vanligt ut och informerade om vår verksamhet och för första gången hade vi M kartbok till försäljning.

På bilden ses vägombud Patrik Gustafsson utanför Karlsborgs Fästning
Vägombud Patrik Gustafsson utanför Karlsborgs Fästning

Medlemmar i Riksförbundet erbjuds 10 % rabatt på entrébiljetten till Fästningsmuséet i Karlsborg. Här är vägombud Patrik Gustafsson på plats och visar upp årets vägombudsbil.

På bilden ses när Lennart Falegård inspekterar rastplats Viggen som också är ena punkten av kulturvägen Vänerslingan
Här inspekterar Lennart Falegård rastplats Viggen som också är ena punkten av kulturvägen Vänerslingan.

Nytt för i år är att vägombuden också inventerar alla turist/kulturvägar i Sverige. Här är ett exempel när vi i klubb Skaraborg inventerar "Vänerslingan" mellan Örslösa-rondellen i Lidköping och rastplats Viggen i Tun.

I samband med inventeringen inspekteras också rastplatsen.

på bilden ses hur vägombud Patrik Gustafsson mäter hastighet vid vägarbete
Vägombud Patrik Gustafsson mäter hastighet vid vägarbete

Under vägombudssäsongen 2021 genomförs tre olika trafiksäkerhetsundersökningar. En av dem är hastighet vid vägarbeten (de andra är efterlevnad att stanna vid rött och efterlevnad av att inte använda handhållen kommunikationsutrustning - rattsurf).

De som arbetar på vägen arbetar för att förbättra säkerheten och framkomligheten för trafikanterna. Det är viktigt att alla som kommer till eller vistas på ett vägarbetsområde sätter säkerheten främst och visar omdöme och hänsyn till varandra.

Vi i Riksförbundet M Sverige ska bidra till en säkrare trafikmiljö. Därför genomför vi i år en hastighetsmätning vid vägarbeten.

På bilden ses vägombud Lennart Falegård och Jan Möller
Vägombud Lennart Falegård och Jan Möller

Vi i lokalklubb Skaraborg bedömer rastplatser i delar av Jönköpings län. Utifrån bedömningar som gjordes 2020 utsågas Risbro till Jönköpings läns bästa rastplats.

Vägombud från klubb Skaraborg har just skruvat upp skylten "Länets bästa rastplats 2020". Rastplatserna bedöms två gånger per säsong utifrån kriterier som som t ex skötsel, städning, trygghet och trafiksäkerhet.

Aktiviteter 2020

Ordförande Torbjörn Forsell lämnar över diplom och blommor till Annika Peterson - Årets hjulklapp 2020
Ordförande Torbjörn Forsell lämnar över diplom och blommor till Annika Peterson - Årets hjulklapp 2020

Vid klubb Skaraborgs extra årsmöte 17 december då nytt namn och nya stadgar formellt fastställdes offentliggjordes också mottagare av årets Hjulklapp i Skaraborg. Sveriges Åkeriföretag Region Skaraborg, som bjudits in som årsmötestalare, blev glatt överraskade när de efter föredragningen fick motta Årets Hjulklapp. Per Broholm och Annika Peterson representerade Sveriges Åkeriföretag Region Skaraborg.

De mottog utmärkelsen med följande motivering:

Sveriges Åkeriföretag Region Skaraborg jobbar ansvarsfullt med att få åkerinäringen att verka för bra villkor, både för både köpare och utförare av transporter.

I sitt koncept Fair Transport visar Sveriges Åkeriföretag att de ligger i framkant med satsning inom trafiksäkerhet, klimat och goda arbetsförhållanden.

Genom att säkerställa hållbarhet och säkerhet i transporterna, visar Fair Transport den framtida vägen för hela Sverige.

2020: Klubb Skaraborg heter nu formellt M Sverige lokalklubb Skaraborg

Vägombuden Patrik Gustafsson och Ulla-Britt Hagström och årets vägombudsbil - en Peugeot 3008 laddhybrid
Vägombuden Patrik Gustafsson och Ulla-Britt Hagström och årets vägombudsbil - en Peugeot 3008 laddhybrid

Vägombudssäsong 2020

Nu har 2020 års vägombudssäsong startat. Vägombuden och bilarna är oerhört uppskattade inslag på vägarna och uppmärksammas av både medlemmar, andra trafikanter och media runt om i landet. Ansvarigt vägombud här i klubb Skaraborg är Ulla-Britt Hagström.

 

Precis som tidigare år genomförs rastplatsundersökningen och en omfattande mätning av kvaliteten på vägarna här i Västergötland. Dessutom kommer vi att genomföra olika trafiksäkerhetsundersökningar som t ex efterlevnad av att stanna vid stopp och hastighet tung trafik. Årets vägombudsbil är en Peugeot 3008.Om ni vill veta mer om klubb Skaraborg eller vägombudsverksamheten så tveka inte att kontakta huvudvägombud Ulla-Britt Hagström eller någon i lokalklubbens styrelse

Vägombudssäsong 2019

Ordförande Ulla-Britt Hagström var ansvarigt vägombud. Årets vägombudsbil var en Mitsubishi Outlander laddhybrid.

På bilden ses Torbjörn Forsell vid hastighetsmätning tung trafik
Torbjörn Forsell vid hastighetsmätning tung trafik

Trafiksäkerhetsundersökningar 2020

Under årets vägombudssäsong har vi klubb Skaraborg deltagit i riksförbundets trafiksäkerhetsundersökningar som i år är efterlevnad stanna vid stopp och hastighet tung trafik.

Nationell organisationsombudsman Sofia Paulsson årsmötets talare. Ulla-Britt Hagström överlämnar klubban till nye ordföranden Torbjörn Forsell.
Nationell organisationsombudsman Sofia Paulsson årsmötets talare. Ulla-Britt Hagström överlämnar klubban till nye ordföranden Torbjörn Forsell.

Årsmöte 2020

Årets Hjulklapp och Extra årsmöte M Sverige lokalklubb Skaraborg, 17 december kl. 18:30

Plats: Digitalt via Teams
Anmäl: torbjorn@efftec.se senast 15 december. Länk till mötte skickas vid anmälan.

Föredragningslista

 1. Mötets öppnande
 2. Sekreterare för årsmötet
 3. Ordförande att leda årsmötet
 4. Två justeringsmän, som ska justera protokollet tillsammans med ordförande samt tillika vara rösträknare.
 5. Fråga om årsmötet blivit behörigen kallat.
 6. Fastställande av föredragningslista.
 7. Fastställande av nytt namn
 8. Fastställande av nya normalstadgar
 9. Information om Årets Hjulklapp
 10. Mötets avslut.

Extra årsmöte kommer att vara 17 december i samband med att vi delar ut årets Hjulklapp. Mer information kommer inom kort.

Årsmöte torsdag 20 februari

Torbjörn Forsell – ny ordförande för M Sverige/Skaraborgsklubben

Ulla-Britt Hagström Skövde avtackades efter drygt elva år som ordförande för M Sverige Skaraborgsklubben som tills nu hetat Motormännens Lokalklubb Skaraborg. Namnbytet för klubben sker vid två årsmöten, då riksförbundet under året bytt namn till M Sverige – mötesplats för bilister. Det extra årsmötet bestämdes till den 26 maj. Till detta hör också beslut om ändrade stadgar.

Under årsmötet som kombinerades med studiebesök hos Åkessons bil i Götene valdes Torbjörn Forsell Mariestad till ny ordförande. Torbjörn har en gedigen erfarenhet inom sin yrkesprofession. Han är nu fordonslärare, har arbetat som trafikingenjör och haft chefsbefattningar inom Trafikverket och NTF. Ulla-Britt Hagström är förtroendevald revisor för riksförbundet M Sverige. Hon kommer också att fortsätta som vägombud i Skaraborg

Bröderna Christer och Jerry Åkesson berättade om sitt genuina familjeföretag där hela familjen är engagerad i verksamheten och ständigt utvecklar med nya mål och utmaningar. På ena sidan i bilsalongen finns märket Honda som företaget har stor framgång med. På andra sidan finns Mazdabilarna och nu har också ett område med Opelbilar tillskapats.

Vid årsmötet informerade styrelseledamot och fordonslärare Patrik Gustafsson om nya trafikregler, trafikmärken och anpassningar. Den nya lagen för körkortsverksamheten berördes. Sofia Paulsson, nationell organisationsombudsman talade om vikten av starka lokalklubbar.


Den nya styrelsen består av Torbjörn Forsell Mariestad, ordförande, Bertil Andersson Lundsbrunn, vice ordförande, Mona Johansson, Patrik Gustafsson, Sigward Eriksson, Jacqueline Tjällman, Karin Ågren, Eben Johnson, Anders Edeskär-Wennberg, alla från Skövde samt Per-Olof Stenström Stenstorp och Stig Mathiason Mariestad.

Årets Hjulklapp 2019: Från vänster: Ulla-Britt Hagström, Harald Bouma, Ann-Charlotte Eriksson, Bertil Andersson samt Caroline Drabe
Årets Hjulklapp 2019: Från vänster: Ulla-Britt Hagström, Harald Bouma, Ann-Charlotte Eriksson, Bertil Andersson samt Caroline Drabe

Den 17 december delade vi i M Skaraborg ut 2019 års hjulklapp till Ann-Charlotte Eriksson, Trafikverket. Hon är projektledare för planering av ombyggnad av väg 49 för bättre infrastruktur och högre trafiksäkerhet i Skaraborg. Årets hjulklapp gick också till Harald Bouma fär insatsen med vätgas i Mariestad för ett hållbart samhälle. Mariestad har nu en betydande roll med vätgasproduktion för bilism. Diplom, blommor och (h)julklappar delades ut av ordförande Ulla-Britt Hagström och vice ordförande Bertil Andersson.

Caroline Drabe, nytillträdd VD fö M Sverige - Mötesplats för bilister gorde därefter en presentation. Hon framhöll vikten av bilen som symbol för frihet. Hon lyfte särskilt fram FN:s 2030-mål "hållbar energi för alla", "hållbara städer och samhällen", hållbar konsumtion" samt "bekämpa klimatförändringarna". Hon berörde även ämnesområden som Bonus-Malus-systemet, reduktionsplikten, bränslebytet, klimatklivet och bidrag till laddinfrastruktur. Hon visade på behovet av en stark konsumentorganisation och gav sina framtidsvisioner för M Sverige som också har flera internationella kontakter vilket gäller såväl för trafiksäkerhet, reserådgivning, teknisk rådgivning och juridisk rådgivning. Utveckling sker kontinuerlig för att ge medlemmar mer värde för sin medlemsinsats där också M Försäkring är en viktig del av verksamheten. Caroline uttryckte också den stora vikten av att ha närhet och samverka med lokalklubbarna.

Hon avslutade genom att redovisa resultatet av den enkät som varit ute hos medlemmarna.

Gruppen möttes av en tvåsitsig sportbil med två bensintankar för att snabbt kunna fylla på vid racertävlingar – en MGTA 38 Special som Ingvar började bygga 2007. Delarna levererades från England och själva pumpen hade funnits i ett jaktflygplan. Nu stod bilen där med en handhamrad aluminiumkaross och med en Volumexkompressor direktkopplad till motoraxeln.

Ingvars bilar har vunnit förstapris vid utställningar i London, Bristol och på flera andra platser. En vacker gul Class 15 Miscellaneous stod som en prydnad och väckte stort intresse – en 2/5 skalmodell T35. På en bana i Örebro provkör han modellbilar i upp till 329 kilometer i timmen. Ingvar Dahlberg har en ordning och struktur som är få förunnad. Han har hela sin uppfinningsrikedom i fotografier och på youtube.

Ingvar berättade att han gjorde en tvåtaktsmotor redan vi 14 års ålder. Sedan har det bara fortsatt. Som lärare utvecklade han elektroniska bygglådor till skolorna med stor efterfrågan. Vid den tid hans pappa tog över Ford i Skara var det inte ovanligt att bilarna fick byggas ihop från lådor. Redan Ingvars farfar var inspiratören som byggde järnvägsstationen och museet i Skara. Flera intressanta nyproduktioner är på gång. Skaraborgsklubben kan lägga till ett område i opinionsplattformen för M Sverige – Kultur för bilister.

Vi i lokalklubben deltog med ett utställningsbord och berättade om vår organisation och vårt trafiksäkerhetsarbete. Vi har bl a under sommaren genomfört en undersökning hur färdriktningsvisare används i korsningar och rondeller.

Lokalklubben M Sverige-Skaraborg  ställde ut på Speed Art Design och informerade om organisationen och vårt viktiga trafiksäkerhetsarbete.

2019-06-06

Myndigheterna bör ta emot smarta lösningar

 

Det allmänna intrycket när M Sverige – Mötesplats för bilister (tidigare Motormännen) besökte  MHF:s Testlab i Tibro var att myndigheterna måste bli bättre på att ta emot smarta lösningar. I Tibro finns ett världsledande företag med kunskap och produkter för alkoholmätning. Härifrån kan alkobommar styras, bilbarnstolar testas, alkolås utvecklas osv. 

 

Tomas Jonsson berättade med inlevelse om vad som fått honom att satsa på utvecklingen för att förhindra trafikolyckor orsakade av alkohol. I sin historik uttalade han ofta: - Hade bilen varit utrustad med alkolås hade Erik levt idag. Han menade att 25 procent av alla arbetsplatsolyckor orsakas av alkohol liksom 25 procent av alla sjukskrivningar.

 

Att alkoholbommar vid hamnar inte är igång idag handlar om negativ regelstyrning. Trafikverket saknar mandat att beställa alkobommar. Trafikförordningen, polis, tull, kustbevakningen fastnar i regelträsket. Om Transportmyndigheten tar in möjligheten i tullförordningen måste rederierna betala.

 

Men Tomas Jonsson ger sig inte. Nu har sju campingplatser på frivillig basis infört alkotest vid utfart. M Sverige – Mötesplats för bilister ser med oro på att allt färre poliser finns ute vid vägarna för att kontrollera nykterheten. När poliserna inte räcker till måste smarta lösningar tas till. Det är viktigt att kunna åka bil säkert på vägarna. Testlab i Tibro är värt all uppmärksamhet.

Motormännens Lokalklubb Skaraborg (M Sverige – Mötesplats för bilister Skaraborg) besökte nyligen bensinmacken Gulf i Timmersdala och möttes av en intressant berättelse. Ägaren Björn Lundkvist stod inför nedläggning av sin mack. Då kom fantasiverksamheten att prövas på sin spets. BöjaBagarns fastighet stod ledig och kunde köpas in tillsammans med Jättadalen som köpte en del.

Det fantastiska är Timmersdalabornas delaktighet och känsla för sin bygd. 36 personer kom ideellt och hjälpte till med flytten. 1 500 timmars arbete för medhjälp till en bensinmack i Timmersdala och gissa om de också tankar och byter däck där!

Björn Lundkvist har cafeteria i en museiliknande miljö med mängder av historiska produkter.

Samlingen inleddes av Ulla-Britt Hagström, ordförande som informerade om fyra bilrelaterade styrmedel, ökning av skatter för drivmedel, ny kilometerskatt samt ökad koldioxidrelaterad skatt för bilägande. Skillnaden mellan landsbygd och glesbygd kommenterades liksom skillnaden mellan större städer, förorter och mindre orter. Ulla-Britt refererade också till en forskningsuppgift – 1980 fick en genomsnittlig industriarbetare 11,60 liter bensin för en timlön. 1990 blev det 11,49 liter, 2000 11,18 liter och 2018 11,28 liter. Samtidigt drar bilarna nu mindre drivmedel.

2019-03-26

När Skövde kommun är i startgroparna för att få till laddstolpar på olika platser har HSB-föreningen tagit saken i egna händer och placerat ut tolv laddstolpar i Hentorp vid Gröna vägen. Här informerades Motormännen om praktiska frågor som hur det går till att koppla in kabel, ladda med egen kabel, sköta betalningen per individnivå osv. Detta har lett till att bostäderna blivit mer attraktiva och att flera väljer elbil. Patrik Gustafsson, styrelserepresentant hos Motormännen och boende i Vallsängen hade tagit initiativet till träffen.

Jimmy Ingvarsson och Edward Forsberg från Holmgrens bil bjöd på provkörning med tre olika biltyper från hybrid till ren elbil. Flera frågor om elbilar och miljö ventilerades med fokus på miljövänligt material i biltillverkningen och lägre milkostnader. Ekonomin framstod som en viktig fråga både för kostnader för bilkörning och för laddeffekt och säkerhet.

Johan Hedsjö, från Kjellströms som är verksamma i Skövde, Tibro och Mariestad, beskrev beskrev tillsammans med Niclas von Shrenk från Rexel framtiden. Morgondagens bensinstation blir en elstation hemma och bilisten "småladdar" vid olika tankställen när bilen parkeras. Deras vision var tre laddstolpar per bil med en fossilfri fordonsflotta.

2019-02-19

Temaföreläsningen vid årsmötet för Motormännens Lokalklubb Skaraborg handlade om framtiden och självkörande bilar. Gästföreläsare Helena Gellerman, riksdagsledamot i Trafikutskottet menar att Sverige ligger långt fram i den tekniska utvecklingen. Kvar är den detaljerade karta som behövs för att bilarna ska fungera. Här ligger Finland långt fram. Helena Gellerman konstaterar ändå att frågan om självkörande bilar är en politisk fråga, en utmaning hur samhället utvecklas. År 2025 förväntas hälften av Volvos personvagnars bilar vara elektriska och en tredjedel självkörande.

Bilarna måste kunna kommunicera med varandra för att undvika olyckor. Trots olycksrisken är detta ändå argumentet för att självkörande bilar gör trafiken mera säker. Antalet döda och skadade beror ofta på ouppmärksamhet hos föraren. Framtidens utmaningar handlar om trygghet och säkerhet. Hur ska alla som arbetar som förare av olika slag finna andra yrkesroller i framtiden? Var ska bilarna parkera främst nattetid? Behövs våra pendelparkeringar och parkeringshus? Hur tar vi hand om personer med olika funktionsnedsättningar?

Holmgrens bil presenterade i sin redovisning trender för framtida köpmönster av bilar. Kunders intresse för drivmedel har ökat – bensin, diesel, hybrid, laddhybrid, mildhybrid, vätgas – till bilpool. I framtiden ökar kraven att ”paketera” bil enkelt för kunden.

Ulla-Britt Hagström, Skövde och Bertil Andersson, Lundsbrunn omvaldes till ordförande respektive vice ordförande för lokalklubben. I styrelsen nyvaldes Patrik Gustafsson och Sigvard Eriksson Skövde. Ledamöter i styrelsen är Per-Olof Stenström Stenstorp, Stig Mathiason Lyrestad, Kristian Ribberheim Götene samt Sara Girma, Mona Johansson, Eben Johnson och Anders Edeskär-Wennberg från Skövde.

2018-11-01

För tio år sedan var bränslecellsbilen inte mycket mer än ett dyrt experiment och sågs som en utopi. Men nu börjar det hända ­saker och Toyota, Honda och Hyundai serietillverkar bilar, Mercedes är på gång och Volkswagen väntar bara på marknaden för att sedan trycka på startknappen. I Japan pågår en bredare omvandling av energi­systemet där vätgas ska bli en av de viktigaste energibärarna och Toyota har för­utom bilmodellen Mirai även gaffel­truckar och bussar som tankas med vätgas.

Motormännens Lokalklubb Skaraborg besökte vätgasprojektet i Mariestad. Harald Bouma för VänerEnergi informerade om ElectriVillage – för ett hållbart samhälle. Mariestad har en betydande roll för att vätgasproduktion för bilism sker i Sverige. Genom Mariestads läge mellan Stockholm och Göteborg finns möjlighet att tanka vätgas som i dagsläget räcker till 50 mil. Annars är det Gävle och Malmö som har vätgasstationer. I Danmark, Tyskland och Norge är vätgas vanlig.

I Sverige idag finns endast 32 vätgasbilar. I Sverige har 32 kommuner visat intresse.

Ett lämpligt objekt för vätgas skulle Kinnekullebanan kunna vara.

Motormännens Lokalklubb Skaraborg ser stora fördelar med att avgaser inte bildas när vätgasens energi bildas till el, bara värme och vatten.


Integritetspolicy

För att kunna erbjuda produkter och tjänster och i övrigt bedriva vår verksamhet behöver vi, lokalklubb M Sverige Skaraborg, behandla dina personuppgifter och detta gör vi i enlighet med gällande lagstiftning samt med största möjliga hänsyn till din personliga integritet. Läs policyn här