Under jul- och nyårshelgerna är trafiken som mest intensiv när alla samtidigt är på väg för att besöka släkt och vänner. Då ökar också antalet olyckor, men det finns saker att tänka på för en tryggare resa.

Jul- och nyårshelgerna kommer att bjuda på omväxlande och oförutsägbart väder. Därför är det extra viktigt att planera sin resa och att köra säkert. Under jul- och nyårshelgerna är trafiken som mest intensiv när alla samtidigt är på väg för att besöka släkt och vänner. Under perioden 20 december–12 januari dör cirka 14 personer årligen i trafiken och varje dag behöver i genomsnitt 100 personer uppsöka vård på akutsjukhus på grund av olyckor i vägtrafiken.

Sträckkör inte utan ta pauser om resan tar lång tid

– Räkna med att det kan ta en bra stund att nå din destination under jul- och nyårshelgerna. Låt inte bilresan bli ett stressmoment, utan planera resan i förväg och se till att komma iväg i god tid. Sträckkör inte utan ta pauser om resan tar lång tid och ha inga snävt uppsatta tidsmål, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Antalet olyckor ökar under helgerna och det beror inte bara på att många färdas på vägarna, utan också på att en stor del av trafiken koncentreras till vägar med bristande standard. Dessutom sitter ofta hela familjer i bilen vilket kan leda till att många drabbas om det sker en olycka.

Välj en mötesseparerad väg om du har möjlighet

– Många olyckor sker på de högtrafikerade vägarna men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet. Välj en mötesseparerad väg om du har möjlighet, även om det innebär en omväg. Mötesseparerade vägsträckor minskar risken för de allvarligaste olyckorna med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor med bil, säger Tony Gunnarsson.

– Många olyckor sker på de högtrafikerade vägarna men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.
– Många olyckor sker på de högtrafikerade vägarna men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

16 tips för säker körning under helgerna

 1. Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Kontrollera lufttrycket innan du åker iväg.
 2. Tanka eller ladda bilen lite oftare än vanligt eftersom det finns risk att bli stående längs vägen.
 3. Håll hastighetsgränserna och håll avståndet till andra fordon.
 4. Planera din resväg och välj om möjligt motorvägar och mittseparerade vägar. 
 5. Anpassa hastigheten till väglaget.
 6. Kontrollera alla lampor före avfärd.
 7. Kontrollera också att bakljusen verkligen tänds när du kör i dimma eller mörker. Enklast kan vara att ha dem tända även i dagsljus.
 8. Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt och turas om att köra om ni är flera i bilen.
 9. Ta med bogserlina, snöskyffel, startkablar och sand i påse eller pet-flaska (om bilen fastnar och står och slirar).
 10. Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.
 11. Packa rätt. Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet.
 12. Se till att mobiltelefonen är laddad men använd den aldrig när du kör.
 13. Ta med en ficklampa med fungerande batterier.
 14. Ha med extra varma kläder, sovsäck eller varma filtar, något att äta och dricka. Ta också med ett par värmeljus. Ett värmeljus håller värmen i flera timmar om det blir ett långt stopp på vägen.
 15. Använd reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp.
 16. Undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme.

Vägar med tät trafik under julhelgen

E4, Malmö–Sundsvall

E6, Malmö–Helsingborg

E14, Sundsvall–Åre

E16, Gävle–Torsby

E18, Stockholm–Enköping

E22, Malmö–Lund

E22, Kalmar–Norrköping

E45, Karlstad–Östersund

rv 26, Kristinehamn–Mora

rv 40, Jönköping–Göteborg

rv 50, Ludvika–Borlänge

rv 66, Vansbro–Sälen

rv 69, Falun–Mora

rv 70, Enköping–Idre

rv 84, Sveg–norska gränsen

M Sveriges bästa råd till bilisterna är att hålla hastighetsbegränsningarna, anpassa hastigheten till rådande väglag och hålla avståndet till framförvarande fordon. Det är viktigt att förbereda resan genom att vara utvilad och om möjligt bör man dela på ansvaret bakom ratten.

Trots goda förberedelser bör man acceptera att resan kan ta lång tid

– Det är inte bara bilföraren som ska vara i toppform, bilen behöver också ses över inför resan. Den ska givetvis ha bra vinterdäck, rätt däcktryck och påfylld spolarvätska. Ta med bogserlina, snöskyffel och sand i en pet-flaska, utifall bilen fastnar och står och slirar, säger Tony Gunnarsson. Trots goda förberedelser bör man acceptera att resan kan ta lång tid, att olyckan kan vara framme och att du kan bli stående längs vägen.

– Ta med mat och dryck, varma kläder och en laddad mobiltelefon. Reflexer och ficklampa är ett måste om du behöver lämna bilen. Sovsäck och värmeljus kan hjälpa dig att hålla värmen i bilen om du skulle bli stående länge, säger Tony Gunnarsson.

 

Foto: Johan Karlsson/iStock/Getty Images Plus via Getty Images