Antalet trafikolyckor ökar under julhelgen när många reser till eller från firanden. Julhelgen är även känd som en högriskhelg för rattfylla. Riksförbundet M Sverige uppmanar nu till gemensamt ansvar för att stävja körning under påverkan av alkohol eller droger.
– Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Var fjärde svensk dödsolycka i trafiken är orsakad av rattfylla. Utöver att själv låta bilen stå efter julsnapsen har man också en moralisk plikt att i möjligaste mån hindra andra från att köra under påverkan. Det är ett effektivt sätt att skydda liv, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.
Var redo att erbjuda eller efterfråga alternativa transportlösningar
När man ska köra bil ska man vara nykter och utvilad. Om du har druckit mycket alkohol kvällen innan, är det säkrast att över huvud taget inte köra bil dagen efter.
– Genom att välja alternativa transportlösningar som samåkning, kollektivtrafik eller taxi kan vi alla bidra till en säkrare trafikmiljö. Dessutom uppmanar vi vänner och familj att vara medvetna och agera som bollplank för varandra. Erbjud övernattning om du tar emot gäster, säger Heléne Lilja.
Så kan du bidra till en nykter jultrafik:
- Planera logistiken kring julfirandet i god tid. Om det är sannolikt att alkohol kommer att förtäras är det säkrast att redan innan ha ordnat med boende och resor.
- Ge stöd till bekanta: Var redo att erbjuda eller efterfråga alternativa transportlösningar om någon verkar vara påverkad. Ingrip om någon riskerar att köra rattfull.
- Skapa en trygg kultur: Förespråka en norm där det är oacceptabelt att köra under påverkan av alkohol eller andra droger.
- Använd alkomätare för att säkerställa att alkoholen gått ur kroppen. Mätaren måste dock vara nykalibrerad under det senaste året. Tänk dock på att andra effekter som trötthet också påverkar körförmågan.