Det är sedan flera år tillbaka vanligt att konsumenter privatleasar, alltså hyr, sin bil under tre års tid istället för att köpa den. Fördelarna är ett smidigt upplägg, ingen kontantinsats och en månadskostnad som är lätt att förutse så länge ränteläget är oförändrat. Samtidigt finns en rad inlåsningseffekter och dolda kostnader.

– Särskilt svårt är det att blicka tre år framåt i tiden och veta att det är en bil och en kostnad som passar ens liv. Det är sällan möjligt att säga upp ett avtal utan stora merkostnader, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Att det är bekvämt är nog också det mest övertygande argumentet, för särskilt billigt är det inte, även om det är lätt att luras av en månadskostnad som kan verka rimlig.

– Exempelvis 2 995 kronor per månad kan kännas billigt för en helt ny bil men det blir mer än 100 000 kronor efter tre år, säger Carl-Erik Stjernvall.

100 000 kronor kan räcka för att köpa en riktigt bra begagnad bil, som dessutom skulle ha ett betydande värde kvar efter tre års tid, eller som kontantinsats för att med sedvanligt billån själv äga sin nya bil.

– En ny bil är aldrig billig och med privatleasing lämnas ägandeskapet till finansbolag som dessutom vill gå med vinst. Det blir hyrestagaren som får betala för hela kalaset, säger Carl-Erik Stjernvall.

På senare tid har begagnatpriserna stabiliserats, och andrahandsvärden på bilar sjunkit mindre än tidigare år. Bland annat bonus-malus-systemet, ändrade förmånsregler för dem som kör tjänstebil och en ökad export har bidragit till att efterfrågan på en del begagnade bilar är större idag än tidigare.

Vinnare på det är bilägare och förstås även de finansbolag som äger leasingbilarna, eftersom bilarnas värde efter tre år kan bli högre än kalkylerna visar.

Tänk på det här innan du privatleasar:

  • Vad händer om hushållets behov ändras? Behövs en större bil, en som är billigare eller erbjuds en tjänstebil?

  • Har du/ni tidigare kunnat lägga undan motsvarande bilens månadshyra? Om inte är det risk för att ekonomin inte blir som man tänkt.

  • Hade du/ni tänkt köpa en begagnad bil? En begagnad bil som är några år gammal är ofta billigare eftersom värdeminskningen inte blir lika stor, särskilt om man äger bilen en längre period.

  • Finns det frågor du inte får svar på i leasingavtalet eller villkoren? Det är viktigt att all information finns med eftersom en hyra inte omfattas av konsumentköplagens reklamationsrätt. Kräv skriftliga förtydliganden om du är osäker på något.