Från den 14 december gäller skärpta nationella råd och föreskrifter för jul- och nyårshelgerna. Vårt umgänge begränsas till våra allra närmaste med normen max 8 personer. Att träffas digitalt eller utomhus rekommenderas. Och en resa bör övervägas noga.
För den som behöver eller måste resa under helgerna har M Sverige sammanställt en checklista för ett säkert resande i pandemitider.
- Kan du resa på ett säkert sätt som minskar risken för smitta?
- Kan du på egen hand isolera dig på ditt resmål eller ta dig hem på ett smittspridningssäkert sätt om du skulle få symptom på covid-19?
- Ska du resa på besök till någon i riskgrupp, bör du redan nu förbereda dig och vara extra noga med att undvika platser eller situationer som har hög smittspridningsrisk.
- Ställ in resan om någon i resesällskapet visar symptom eller blir sjuk.
– Eftersom vi rekommenderas att inte resa kollektivt är bilen det säkraste sättet att resa för närvarande. Du och dina närmaste som reser tillsammans ska hålla er till varandra och begränsa kontakten med andra människor. Har du ingen egen bil finns möjligheten att hyra, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle, Riksförbundet M Sverige.
Förbered dig och din bil för resan
- Håll hastighetsgränserna och välj om möjligt motorvägar och mittseparerade vägar.
- Anpassa hastigheten till väglaget.
- Håll avstånd, både till andra människor och till bilen framför.
- Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt och turas om att köra om ni är flera i bilen.
- Se till att mobiltelefonen är laddad men använd den aldrig när du kör.
- Undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme.
- Var flitig med handtvätt och handsprit. Glöm inte att även sprita ratten och handtag i bilen.
- Följ rekommendationerna under resan och på ditt resmål.
- Ha bra vinterdäck som ger grepp både på isiga och snöiga vägbanor. Kontrollera lufttrycket innan du åker iväg.
- Kontrollera alla lampor före avfärd.
- Kontrollera också att bakljusen verkligen tänds när du kör i dimma eller mörker.
- Ta med bogserlina, snöskyffel, startkablar och sand i påse eller pet-flaska (om bilen fastnar och står och slirar).
- Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.
- Packa rätt. Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet.
- Ta med en ficklampa med fungerande batterier.
- Ha med extra varma kläder eller varma filtar, något att äta och dricka. Ta också med ett par värmeljus. Ett värmeljus håller värmen i flera timmar om det blir ett långt stopp på vägen.
- Använd reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp.
Att tänka på om du hyr bil
- Tänk igenom vilken storlek på bil du behöver. Hur många ska åka i bilen och vilken packning tar ni med? Att ändra i sista minuten kan vara svårt.
- Behövs extra utrustning till bilen som takräcke/box, bilbarnstol eller annat tas det med uthyrningsfirman i samband med bokning.
- Är ni fler förare, informera om det.
- Kontrollera vad som ingår i försäkringen för bilen. Vilken typ av skador har man undantagit och hur hög är självrisken?
- Tänk över ditt behov av extraförsäkring såsom självriskeliminering. Har du redan någon form av självriskreducering via det kontokort hyrbilen ska betalas med eller via din reseförsäkring?
- Granska villkoren för hyran innan du skriver på. Finns allt med, vad gäller vid avbokning, hur får du använda bilen och vilken hjälp kan du räkna med att få av uthyraren om något händer.
- Ta dig tid att gå genom bilen när du hämtar den. Se till att allt överenskommet finns med och att eventuella skador på bilen dokumenteras hos uthyraren innan du kör iväg.