Högre nybilspriser gör att fler tittar på begagnat. Men att välja bort nybilar av kostnadsskäl kan komma med en baksida i form av oförutsedda utgifter. Oavsett om du köper från en firma eller en privatperson finns det en hel del att tänka på för att göra ett så tryggt köp som möjligt.

Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, ger sina bästa tips om vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil.

1. Köp rätt sorts bil och spara pengar

Köp inte en för stor bil. Högre pris, skatt, försäkring och drivmedel blir onödiga kostnader. Undvik onödig teknik, varken en SUV-kaross eller fyrhjulsdrivning är nödvändigheter för merparten av körningen. Prioritera i stället saker som att serviceboken är väl ifylld och att vinterdäcken är bra. Har du en bil att byta in? Begagnatpriserna har legat stadigt –acceptera inga skambud från bilhandlaren.

2. Handla gärna privat

Bilhandeln är bra på att ta betalt, priset är ofta lägre om du köper bil av en privatperson. Men då är det däremot svårt att reklamera fel eller att få några garantier. Säljaren är skyldig att informera om bilens kända fel och brister. Resten måste du själv kontrollera, inklusive ägarförhållanden, eventuella skulder eller lån. Upprätta ett köpavtal (det kan du hitta på M Sveriges webbplats). Det kan också vara tryggt för både köpare och säljare att genomföra ägarbytet med hjälp av Transportstyrelsens app Mina Fordon och att betala med Swish.

Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, ger sina bästa tips om vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil.
Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, ger sina bästa tips om vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil.

3. Lusläs annonsen

Annonsen blir alltid en del av bilens avtal, så spara en kopia. Det som står i annonsen gäller. Har bilhandlaren försökt reservera sig för felskrivningar eller försöker sälja på dig en extra garantiförsäkring? Det är en varningsklocka för att inte vilja ta ansvar. Köp bil hos någon annan. Det ska alltid finnas en varudeklaration på bilen i bilhallen. Samma sak här: saknas den, gå till någon annan firma.

4. Man kan bara ångra sig innan

Skriv inte på något papper hos bilfirman innan du verkligen har bestämt dig. Om du ändå gör det och sedan ångrar dig kan du bryta avtalet så länge du inte tagit emot bilen. Bilhandlaren har då rätt till viss ersättning. Efter att du har tagit emot bilen går det inte att ångra sig. Undantaget kan vara om hela köpet gjorts upp på distans, då gäller ångerrätten i 14 dagar räknat från den dag bilen har levererats hem till dig.

5. Gör rätt om det blir fel

Reklamationsrätten gäller oavsett hur begagnad bilen är. Även om företaget inte lämnar några garantier, vilket är frivilligt, så gäller alltid konsumentköplagen. Fel som inträffar plötsligt, som exempelvis en brusten kamrem, räknas sällan som ursprungligt.