Inför påsk åker många gärna till Bordershop i tyska Puttgarden och köper påskbordets godis och drycker. Det kan dock bli en dyr historia om man har fel typ av däck på bilen, då det i Tyskland är förbud mot dubbdäck.

I Sverige kräver vi vinterdäck på fordon fram till den 31 mars när det råder vinterväglag, och det är tillåtet med dubbdäck fram till den 15 april. Danmark har inga krav på vinterdäck oavsett väglag, men tillåter liksom vi dubbdäck fram till den 15 april.

Dubbdäck är inte tillåtna i Tyskland – oavsett väglag

Tyskland däremot har inga specifika datum men de kräver vinterdäck då det råder vinterväglag. Dubbdäck är dock inte tillåtna, oavsett väglag.

– Det är den vanligaste fråga jag får veckorna innan påsk, och den återkommer varje år, säger bilreserådgivare Katja Runestam Prinzell på M Sverige.

– Det är alltså sommardäck, eller om vintern håller i sig dubbfria vinterdäck, som gäller på bilen i Tyskland, säger bilreserådgivare Katja Runestam Prinzell på M Sverige.
– Det är alltså sommardäck, eller om vintern håller i sig dubbfria vinterdäck, som gäller på bilen i Tyskland, säger bilreserådgivare Katja Runestam Prinzell på M Sverige.

Chansar man och ändå kör med sina dubbdäck riskerar man både böter och att tysk polis beordrar dig att dra ut alla dubbar i däcken för att få köra vidare. Eller kanske troligare – en bärgning till verkstad för inhandling och byte av däck.

– Det är alltså sommardäck, eller om vintern håller i sig dubbfria vinterdäck, som gäller på bilen i Tyskland, klargör Katja Runestam Prinzell.

Ta det lugnt i trafiken, var utvilad och stressa inte

Med det vill M Sverige tillönska alla en varm, solig och glad påsk. Och ta det lugnt i trafiken, var utvilad, stressa inte och använd alkomätaren om minsta tvekan råder innan du ger dig ut i bilen.