När vintern gå mot vår är det viktigt att säkerställa god sikt för att undvika olyckor i trafiken. Det skiftande vädret skapar utmaningar i form av hala eller blöta vägbanor, imma eller smuts på vindrutan och ökad risk för stenskott.

– Det är viktigt för trafiksäkerheten att sikten är så bra den bara kan bli. När du kör bil är det viktigt att hålla vindrutan ren. Både insida och utsida behöver regelbunden rengöring, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Det är viktigt för trafiksäkerheten att allt på bilen är i sin ordning för att risken att råka ut för en olycka inte ska öka

När du kör med bilen uppstår med tiden en hinna på insidan av vindrutan av vår utandningsluft. Den kan göra att det tar längre tid att bli av med imma när du startat en kall bil och kan göra att siktförhållandena försämras, särskilt om det är mörkt och blött ute.

– Det är ofta billigast att köpa koncentrerad spolarvätska och blanda själv, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.
– Det är ofta billigast att köpa koncentrerad spolarvätska och blanda själv, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

– Med jämna mellanrum är det bra att ha för vana att putsa insidan av rutan. Du kan använda en putsduk som du kan få på macken när du tvättar bilen eller använda en klick handsprit på en fuktig mikrofiberduk, säger Carl-Erik Stjernvall.

Det är också viktigt att ha med tillräckligt med spolarvätska på resan. Undvik i möjligaste mån att köpa färdigblandad spolarvätska på macken – den innehåller mest vatten och kan ha ett högt literpris.

– Det är ofta billigast att köpa koncentrerad spolarvätska och blanda själv, säger Carl-Erik Stjernvall.

Det kan också vara bra att byta torkarblad så snart de börjar bli dåliga. Det syns genom att torkaren lämnar spår efter sig när den svept över rutan. Ofta är det enkelt att byta själv, du kan spara ungefär en tusenlapp på att byta själv jämfört med att låta en verkstad göra jobbet. Själva torkarbladen köper du ofta billigt på internet.

– Både slitna torkarblad och vindrutespolning som inte fungerar eller fått slut på vätska innebär anmärkningar på bilbesiktningen. Det är viktigt för trafiksäkerheten att allt på bilen är i sin ordning för att risken att råka ut för en olycka inte ska öka, säger Carl-Erik Stjernvall.

Riksförbundet M Sveriges tips för säkrad sikt:

  • Åtgärda stenskott så snart de dyker upp. Väntar du kan rutan spricka. Då måste den bytas ut vilket blir onödigt kostsamt.

  • Ha gärna med extra spolarvätska i bilen. Spara pengar – undvik att köpa färdigblandad spolarvätska på macken.

  • Putsa insidan av rutan några gånger varje vinter. Den hinna som bildas av vår utandningsluft kan bidra till att sikten blir sämre, särskilt vid dåliga ljusförhållanden.

  • När du skrapat rutan från frost eller snö – kom ihåg att dunka torkarbladen mot rutan några gånger så att is som fastnat på dem lossnar. Annars är risken att torkarbladen inte ligger an mot rutan – det märker du först när du verkligen behöver dem.

Att tänka på inför bilresan

Du som kör har alltid ansvar att bilen lever upp till de krav som ställs på den. Förutom dess tekniska skick är det viktigt att ha koll på att smutsen inte ställer till det i trafiken. Ha för vana att med jämna mellanrum, eller innan varje längre körning, kontrollera följande:

  • Bilens lampor. De ska både fungera och vara fria från grov nedsmutsning.
  • Registreringsskylten måste vara läsbar. Gör rent den om den blivit smutsig.

 

Foto: puhimec/iStock/Getty Images Plus via Getty Images