Riksförbundet M Sveriges vägombud har i varje län utsett den bästa rastplatsen utifrån tillgänglighet, trygghet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Under 2021 bedömdes över 300 rastplatser runt om i Sverige.

Varje rastplats inventeras två gånger per säsong och bedöms utifrån parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning. Skötseln, städningen och hygien på rastplatserna har också granskats.

Där vägombuden hittar brister vid inspektionerna felanmäls det till Trafikverket eller till den entreprenör som sköter driften så att brister kan åtgärdas.

– Trygga och välskötta rastplatser är viktiga för trafiksäkerheten eftersom de inbjuder till att ta pauser. En trött förare är lika farlig som en onykter förare. Trötthet är en bidragande orsak i omkring var femte trafikolycka, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Att ha en uppsatt sluttid när man ska vara framme vid slutdestinationen höjer stressnivån och ökar risken för olyckor.

– Planera din resa i förväg, ta gott om tid på dig och planera in några pauser på vägen. Läs på om lämpliga rastplatser innan avfärd så får du en behagligare resa. Acceptera att resan tar den tid det tar.

 

Bästa rastplatserna i varje län

Uppsala: Mora Stenar

Stockholm: Stora Väsby

Västerbotten: Vojmån

Norrbotten: Jävre Södra

Södermanland: Sillekrog

Östergötland: Vida Vättern

Jönköping: Hörle södergående

Kronoberg: Innaren

Kalmar: Botorpström och Långsjön

Gotland: Träffpunkt Gotland

Blekinge: Senoren

Skåne: Ekerödsrasten och Stoby

Halland: Snapparp

Västra Götaland: Ljungskile

Värmland: Ransäter

Örebro: Björnfallet

Västmanland: Högsjön

Dalarna: Långsjön

Gävleborg: Näsbysjön

Västernorrland: Skuleberget

Jämtland: Strömsund