Tar man med sig bilen till Lettland har man chansen att uppleva landet. Riga är en fantastisk turiststad, men med tanke på Lettlands brokiga historia och de olika landsdelarnas särprägel finns goda anledningar att också våga sig utanför huvudstadsområdet.

Välja färjelinje, Karlshamn, Trelleborg eller från Kapellskär till Estland 

Färjelinjen Stockholm–Riga är för tillfället otrafikerad. Skälen till nedstängningen är coronakrisen, höga dieselpriser och uthyrningar för andra ändamål (fartyget har bland annat fungerat som tillfällig bostad åt ukrainska flyktingar). Trots att återstarten av Rigalinjen väntas dröja ytterligare några år finns fortfarande goda möjligheter för den som vill ta bilen till Lettland.

Från Karlshamn och Trelleborg går färjor till litauiska Klaipeda och från Kapellskär går det att resa till estniska Paldiski. För den som vill resa direkt till Lettland finns den populära anslutningen från nybyggda Norviks hamn i Nynäshamn till staden Ventspils på lettiska västkusten.

Lettlands vackra västra kust

För turisten är det värt att avsätta ett par dagar åt västkusten innan färden går vidare mot huvudstadsområdet. Ventspils är en klassisk kuststad med vita vackra sandstränder. Själva staden har en trevlig gammal stadskärna med en sevärd restaurerad riddarborg uppförd av Tyska orden på 1200-talet.

I samma del av landet, en timme söderut, finns landets tredje stad Liepaja, som kan vara värd en avstickare. För historiskt intresserade finns där ett gammalt sovjetiskt skräckfängelse, vackra kyrkor och katedraler samt ett befästningssystem med stor betydelse under andra världskriget.

Livlig trafik på väg mot huvudstaden

På väg mot den ståtliga huvudstaden reser man genom ett varierat landskap med små sjöar, skogspartier och odlingslandskap om vartannat. På detta stråk får du samsas med en hel del tung trafik som kör i höga hastigheter. Strax innan du kommer fram till Riga kan du stanna till i Lettlands lyxigaste semesterort Jūrmala.

Sedan 1800-talet har badgäster lockats till den långgrunda stranden. Gräddan, inte bara i Lettland utan även i kringliggande länder, har här investerat i sommarhus.

  1. Det etnografiska friluftsmuseet i Riga
    Till Lettlands stora etnografiska friluftsmuseum, i Rigas utkant, kan du enkelt ta dig med bil eller kollektivtrafik. Museet är ett av Europas största friluftsmuseer och kan inte nog rekommenderas. 118 historiska byggnader från alla landets regioner berättar om landets historia, allmogens och stormännens levnadsförhållanden, mat- och bastukulturen, folkets hantverk och traditioner. Här finns goda möjligheter att pröva på genuin lettisk mat och dryck.
    Det etnografiska museet i Riga
  2. Jurmala
    Lettlands mesta sommarort bara två mil väster om Riga har lockat turister sedan 1800-talet. Med en nästan 30 kilometer lång vit sandstrand finns det plats för alla. Här finns också en stor vattenpark och gott om restauranger.
    Jurmala, sommarort
  3. Rigas gamla stad
    Mitt i Riga, som en gång var Sveriges största stad, ligger det historiska centrumet Gamla stan med magnifik arkitektur. Utöver de historiska byggnaderna från Rigas dramatiska historia finns här gemytliga krogar och hantverksbodar. De stora saluhallarna och det nationella konstmuseet är det få som missar.

  4. Katedralen i Aglona
    I Aglona återfinns den pampiga katedralen med tillhörande klosteranläggning som måste anses vara Lettlands nationalhelgedom, åtminstone för dess katolska befolkning. Både utanpå och inuti är katedralen, uppförd i italiensk barockstil, häpnande vacker. I nära anslutning till kyrkan finns också ”Kristus-kullen”, en trevlig skulpturpark som skildrar mänsklighetens historia ur ett kristet perspektiv.
    Katedralen i Aglona 
  5. Liepaja och Karostaområdet
    Staden har ett brett utbud med kultur, relax och restauranger av hög kvalitet. Inte minst finns här också intressanta besöksmål av historisk karaktär. I det ökända gamla Karostafängelset kan du testapå det tveksamma nöjet att leva som sovjetiskfånge och övernatta i en cell. I området finns Norrafortet, del av en större försvarsanläggning från sent 1800-tal, som var i bruk även under den sovjetiska ockupationen. Bunkrar, tunnelsystem och museer minner om historien. Liksom i Jurmala och Ventspils finns här också inbjudande badstränder.
    Liepaja och Karostaområdet

Följ svenska spår i Riga

Storstaden Riga har något för alla. Staden är vacker, har rik historia och ett levande nöjesliv. Gamla stan i Riga finns upptagen på Unescos världsarvslista. I Gamla stan finns svenskporten och andra sevärdheter som berättar om stormaktstiden då Riga var en svensk stad. De enorma saluhallarna, KGB-museet och det etnografiska open air-museet bör du heller inte missa.

Den som på riktigt vill lära känna landet bör också resa längs den mäktiga Daugavafloden till Lettlands östra delar. De större vägarna i Lettland har rustats upp på senare år, bland annat med EU-pengar, och vägarna E22 och A6 mot regionen Lettgallen är båda släta och fina.

Trots att vägarna långa sträckor bara har en fil i varje riktning och stora partier saknar mitträcke, bidrar tydlig polisnärvaro, hastighetskameror och lågt trafiktryck till en relativt trygg körupplevelse. På mindre trafikerade stråk utan fartkameror är dock hastighetsefterlevnaden sämre.

Besöksmål i Lettland.
Besöksmål i Lettland.

Lantligt i öster med levande småskaligt jordbrukslandskap

Landets östra delar är inte lika moderniserade som huvudstadsområdet. Längs vägen österut är landskapet något mer förbuskat, men det finns också långa sträckor med levande småskaligt jordbrukslandskap där ensilagebalar och nötboskap kantar vägen.

Lettland är historiskt en stor exportör av mejeriprodukter och denna förädlingstradition är fortfarande stark tillsammans med produktionen av linnetyger. Ett påtagligt och trevligt inslag längs vägen är de otaliga ståtliga storkarna som spatserar på ängarna och som byggt bon i var och varannan telefonstolpe. De förfallna lägenhetskomplexen, kolchosoch industriruinerna som påminner om Sovjettiden är däremot inte lika bildsköna.

 

Besök andrastaden Daugavpils och gränstrakten Lettgallen 

Vid A6/E22 i Liepkalni finns en trevlig rastplats med vacker utsikt över Daugavafloden med kafé, butik och bageri. Därifrån är det en och en halv timmas bilresa till både Lettlands näst största stad Daugavpils och ”Lettgallens hjärta” Rezekne. I Rezekne finns en sevärd slottsruin efterlämnad av Tyska orden.

Lettgallen är en historisk gränstrakt som alltid varit omstridd, multietnisk och härjats hårt av krig. De tyska, judiska och polska minoriteterna har präglat området. I dag är många också ryskspråkiga. I regionen finns också hembygdsmuseer där man försöker värna och föra vidare traditionell letgallisk kultur, mat och hantverk.

Slottsruin från Tyska orden i Rezekne.
Slottsruin från Tyska orden i Rezekne.

Daugavpils, slott och historisk stad

Daugavpils, slottet vid Daugava, inte långt ifrån tregränsmötet med Litauen och Vitryssland är en stad med lång historia. Den ursprungliga borgen, Dünaburg, som uppfördes av livländska orden, finns inte kvar.

Däremot finns en stor fästning som uppfördes på order av ryska tsaren under brinnande Napoleonkrig och är välbevarad. Där finns också det populära Mark Rothko-konstgalleriet.

Inne i staden finns en sevärd stadskärna med både klassisk 1800-talsarkitektur och sovjetisk arkitektur (staden var under sovjettiden ett stort industriellt centrum och knutpunkt för järnvägen). På kyrkokullen samsas kyrkor från fyra olika kristna inriktningar.

Andrupene i Lettgallen.
Andrupene i Lettgallen.

Besök den mäktiga katedralen i Aglona 

Innan man återvänder västerut bör en avstickare till Aglona, mellan Rezekne och Daugavpils, hinnas med. Den mäktiga basilikan är landets viktigaste katolska katedral och lockar många besökare, liksom den omgivande naturen. Under sensommaren hålls varje år en stor katolsk samling som flera gånger besökts av påven och haft uppemot 300 000 besökare.

I Aglona finns också ett brödmuseum, en badsjö, ett andra världskrigsmuseum och den mystiska Djävulssjön som gäckat lokalbefolkningen i sekler.

Är man ambitiös kan man innan färjan till Sverige åter hägrar ta en liten omväg via Sigulda, en klassisk rekreationsort fem mil nordost om Riga. Utanför staden ligger Turaida kulturreservat, Lettlands främsta turistattraktion utanför Riga. Utöver kuperat landskap med naturstigar finns här medeltida slott, en av landets äldsta träkyrkor och en herrgård.

Restipsen om Lettland från M Sveriges reserådgivare Katja

  • Registreringsbevis i original ska med i bilen. Visas upp vid gränsen på begäran. Är bilen lånad eller hyrd, ta med en bevittnad fullmakt från bilägaren.
  • Brandsläckare, reflexväst och första förband ska finnas med i bilen.
  • Skyltningen är inte alltid tillfredsställande i Lettland. Ta därför med en bra och detaljerad vägkarta.
  • Ortnamnsskylt betyder 50 km/h även om det inte skyltas.
  • Högerregeln gäller i rondeller, vilket betyder att fordon i rondell väjer för fordon som kommer in från höger.
  • Bilstölder förekommer så använd helst bevakade p-platser, särskilt nattetid.
  • Inga vägavgifter för personbil förutom i Jurmala där en avgift på 2 euro per dag ska betalas under perioden 1 april –30 september
  • Rigas stadskärna är bilfri utom för fordon med specialtillstånd.
  • Vinterdäck är obligatoriskt mellan 1 december och 1 mars. Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 31 mars.
  • Trafikolyckor är vanliga. Förare ska inte försöka flytta ett fordon som har varit inblandat i en olycka, även om det blockerar vägen, förrän polisen ger tillstånd.