Bra att veta om du ska hyra bil eller husbil i USA. Vilka försäkringar behöver jag och vad betyder de olika försäkringarna? Här hittar du även tips på uthyrare. M Sverige har samlat praktisk information vad som gäller då man ska hyra, låna eller leasa bil i USA.

Hyra bil

Läs först det som står på sidan Hyra bil utomlands. Här lite kompletterande information avseende USA och Kanada.

 Hyr bilen från Sverige, det brukar ge det bästa priset. Tänk på att hyrpriserna skiljer mellan staterna. Att hyra i New York är dyrare än i exempelvis Florida och Kalifornien.

Är ni fler som reser ihop? Boka en bil med rejäl plats för bagage. Även stora bilar har små bagageutrymmen.

Svenska B-körkort utfärdade efter 1/7 1996 gäller bilar upp till 3,5 t totalvikt. Väger bilen mer krävs C-behörighet. En minibuss med plats för fler än åtta personer + förare kräver D-behörighet. Om ditt svenska körkort är utfärdat före 1/7 1996 kan du i EU -länder köra en bil tyngre än 3,5 ton men räkna inte med det i USA eller Kanada. Kontrollera innan vad som gäller i den/de delstater du planerar att besöka. 

Kör du ett fordon du inte har behörighet att köra riskerar du att försäkringen inte gäller vid en eventuell olycka. Att amerikanska körkort har en annan fordonsklassindelning spelar ingen roll. Det är ditt svenska körkort som avgör vilka fordon du får köra.

Om försäkringar när du hyr bil i USA

Trafikförsäkring Liability Insurance ingår alltid i bilhyran men ger i USA en låg ersättning vid skador. Se till att du också får det utökade skyddet Liability Supplement. Bokar du bilen från Sverige ingår det i priset. Bokar du bilen på plats i USA eller via en amerikansk nätsida måste Liability Supplement väljas som ett extra tillval. 

Helförsäkring LDW, Loss/Damage Waiver täcker skador på hyrbilen. Hyr du bilen från Sverige brukar LDW ingå i bilhyran. Hyr du på plats i USA eller från en amerikansk nätsida, köps LDW till separat. Ta reda på vilket som gäller, för det gör stor skillnad på totalpriset.

Kolla upp hur hög självrisken Excess/Deductible är. Hyr du bilen från Sverige brukar den vara noll kronor. Är självrisken är hög kan du köpa till en självriskeliminering, Total cover, Super cover, Full cover eller liknande.

Uninsured Motorists protection UMP är ett frivilligt tillval som erbjuds när du hämtar ut bilen. UMP ersätter läkar- och sjukvårdskostnader om du blir påkörd och skadad av en oförsäkrad bil. Sådana kostnader ersätts av reseskyddet i din hemförsäkring. Har du en sådan behöver du alltså inte köpa till en UMP.  

Tala om för uthyraren om du tänker köra i fler delstater än i den där du hyr bilen. Tilläggsavgifter kan bli aktuella.

Envägshyra? Hyr du i Florida eller Kalifornien är det ofta kostnadsfritt att hyra på ett ställe och lämna på ett annat. I andra delstater beror det på var du vill lämna bilen. Räkna då med att få betala en drop-fee.

Automatväxlade bilar är regel. Är du inte van vid sådana, be uthyraren gå igenom hur det fungerar. Vill du ha bilen manuellt växlad? Begär a car with manual transmission redan när du bokar.

USA är valfrihetens land. Det gäller i allt – även när du hyr bil. Tveka inte att be om en annan bil om den du tilldelats inte faller dig i smaken. Ofta erbjuds du, utan att begära det, flera bilar att välja mellan, inom den kategori du bokat.

I delstaterna New York och Michigan kan 18-åringar hyra bil. Många uthyrare har ändå 21 år som lägsta åldersgräns. I resten av USA måste man ha fyllt 21 år.

Hyra husbil

Husbil heter Motorhome, Recreational Vehicle eller bara RV.

Här några uthyrare: www.elmonterv.com (ger möjligen Show your Card-rabatt om du begär det), www.cruiseamerica.com och svenska www.swansons.se. Eller gå in på www.rvra.org och välj bland många andra. Vill du hyra privat husbil via företag som liknar AirBnb hittar du det här www.outdoorsy.com

Annat matnyttigt finns att hämta på www.goodsamclub.com. Hyr du husbilen på plats i USA kan närmaste AAA-kontor tipsa om uthyrare.

Oseriösa uthyrare förekommer tyvärr. En vanlig fälla är att det erbjudna priset är lågt. När du sedan ska hämta ut bilen har den valda bilen "plötsligt" gått sönder och du erbjuds en annan bil till betydligt högre pris. Var noga med att få ett pris med all utrustning inkluderad. Be också att få samtliga tillkommande kostnader preciserade.

Gå igenom bilen extra noga innan avfärd och dokumentera alla skador och brister. Uppstår en tvist mellan dig och uthyraren vid återlämnandet ska du omgående spärra kortet du betalt hyran med. Då kan ytterligare pengar inte dras utan ditt medgivande.

Hyra mc

Massor av uthyrare, en är www.eaglerider.com.

Norska www.route66usa.info erbjuder paketresor med Harley Davidson längs turistvägen Route 66.

Låna bil

Lånar du en bil privat måste du kolla med ägaren att bilens försäkring även gäller dig. Om inte, måste försäkringen kompletteras innan du sätter dig bakom ratten.

Leasa bil – eller gå med i en bilpool

Längre rundresa än några veckor? Då blir det nog billigare med leasingbil än att hyra en bil. Leasingbilen äger du - fast inte fullt ut. Registrering, skatt och försäkring ordnar leasingfirman. Underhåll och reparationer svarar du för själv. När resan är slut köper leasingföretaget tillbaka bilen till ett lägre pris. Det brukar gå bra att hämta bilen i östra USA och lämna tillbaka på västkusten, eller omvänt.

Företagen www.adventuresonwheels.com och www.transatlantic-rv.com hyr ut, leasar och säljer fordon till turistande utlänningar. Ett annat är www.carmax.com. Fler finns.

Den som vill ha tillgång till bil, fast inte varje dag, kan överväga att gå med i en bilpool. Det är också en bra lösning för den som vistas i USA för studier och inte vill äga en egen bil. Lokala bilpooler finns det gott om, men är opraktiska om bilen ska lämnas långt från avreseorten. En "rikstäckande" bilpool är www.zipcar.com.

Bli biltransportör

Hyrbilsföretagen behöver ofta transportera bilar från en plats till en annan. Sådana uppdrag kan du få utföra utan kostnad. För att antas som biltransportör måste du visa papper på att du är en pålitlig förare. Dokumenten som nämns nedan under ”Försäkra bilen” är bra att ha med. Läs mer på www.autodriveaway.com eller googla Automobile Transport & Driveaway Companies. Ställ annars frågan direkt till något hyrbilsbolag. Kanske har de en bil inne som behöver köras till en annan stad.