Hitta övernattningsställen är sällan några problem. Hotell och motell i alla kategorier finns det gott om. Campingplatser likaså, framförallt i nationalparker, State Forests och andra utpräglade turistområden.

AAA:s reseplanerare på nätet Trip Tik Travel Planner underlättar sökandet. Skriv in din resväg så får du förslag på hotell längs vägen. 

Hitta hotell?

Bra och bekväma hotell hittas enklast i städernas utkanter. Nära utfarterna ligger de klungvis. Privata hotell av europeisk typ är mindre vanliga, de flesta ingår i någon kedja. Klassiska hotellpalats finns i större städers centralare delar. I mindre städer är centralt belägna hotell mer sällsynta.

Förbokning behövs inte, utom under större helger och skollov, och i områden med många turister. Längs Highway 1 i Kalifornien är det nog bra att ha bokat i förväg. Vänta inte för sent på dagen med att hitta nattlogi. Övernattar du på ett kedjehotell hjälper de dig att boka in nästa övernattning. Beräknar du anlända till ett bokat rum senare än kl 18 bör du avisera det i förväg.

 

Hotell eller motell?

Hotell har restauranger, gott om personal och ett brett serviceutbud.

På motellen är servicenivån lägre, liksom priserna. Motellen har gratis parkering. Kallar sig motellet Inn eller Lodge signalerar det en lite högre standard. Vissa motell är enkla i alla avseenden. Kanske ska du undvika dessa. Be att få titta på rummet innan du bestämmer dig.

I Europa står Hilton och Sheraton för exklusiva kedjehotell. I USA är de mer överkomliga i pris.

Har hotellet Suites betyder det antingen lägenheter med kök eller traditionella sviter, d.v.s. lite lyxigare rum med salong.

Resort är en semesteranläggning med golfbana, pooler, många restauranger och andra trevligheter, samt ett eller flera hotell med hög standard.

Ranch är en rustikare variant på resort.

Priser och rabatter

Det är överkomligt att bo på hotell utanför storstäderna. Samma hotellrum kan dock ha olika priser. Priserna är ofta förhandlingsbara, speciellt under lågsäsong. Erbjuds inte AAA-rabatt frågar du efter best rates och discounts. Är du över 60 år frågar du efter Senior Rates.

Sales Tax tillkommer med upp till 10% på rumspriset. Beroende på hotellets standard förväntas du dessutom ge dricks till den som städar rummet, bär upp ditt bagage och i övrigt hjälper dig på hotellet. På motell är det bara städerskan som får några dollar per natt.

Man betalar per rum, så det lönar sig att låta flera personer dela rum, beroende på hur många som tillåts bo där. En säng rymmer utan problem två personer. En familj på fyra får alltså plats i ett dubbelrum med två dubbelsängar av king size- eller queen size-typ. Är rummet twin-bedded betyder det två vanliga enkelsängar. Behövs extrasäng kallas den Z bed. Fråga för säkerhets skull om det blir något tillägg, surcharge, om ni är många som ska sova i samma rum.

Frukost ingår sällan i rumspriset. Är så fallet kallas det complimentary breakfast. Antingen äter man sin frukost på hotellet och betalar rätt dyrt. Eller så går man till en betydligt billigare coffee-shop i närheten. Du förväntas inte äta hotellets frukost om du inte vill.

Annan logi

  • Bed & Breakfast är sällan detsamma som budgetboende. Snarare tvärtom. Inkvartering hos privatpersoner innebär oftast hög standard. www.bbonline.com är en av flera B&B-söksidor. Kallar sig stället Country Inn handlar det om Bed & Breakfast i lite större skala, men ändå med personlig touche.

  • Cottages, cabins, chalets = stugor för självhushåll, self-catering.

  • Hostels betyder vandrarhem. Enkelt boende för inte alltför gamla personer. Leta på www.hiusa.org. Hostels som inte är listade, kan vara härbärgen för utslagna människor.

Camping

  • Campground = campingplats.
  • Campsite = campingtomt inne på en campingplats.
  • Trailer = husvagn.
  • RV = husbil.

Reser du i högsäsong bör du boka plats i förväg, speciellt på campingplatser i nationalparkerna. Privata campingplatser kan vara mycket påkostade. Allmänna campingplatser är enklare, de hittas framförallt i nationalparkerna. AAA ger ut en tryckt campingplatsguide AAA Tour Book Guide to Campgrounds. Skaffa den på AAA:s serviceställen.

Leta annars på www.campgrounds.com, eller www.woodalls.com eller www.camping-usa.com eller www.koakampgrounds.com eller www.reserveamerica.com


Campa i nationalparker eller utanför campingplatser

Om camping i nationalparkerna läser du på www.nps.gov och på www.fs.fed.us. Den som planerar en husbilssemester har mycket att hämta på www.goodsamclub.com.

Fricamping utan markägarens tillstånd är inte tillåten. Ej heller camping på p-platser eller längs highways. I glesbebyggda områden passerar enstaka husbilsövernattningar sannolikt utan åtgärd. I nationalparkerna kan man skaffa ett Wilderness Permit som medger camping utanför de iordningställda platserna.

Tips när du ska campa!

  • Internationellt campingkort behövs inte i USA.

  • Glöm inte att under resan besöka AAA:s serviceställen och hämta ut AAA Camp Books. Bra tips om resrutter och campingplatser, rabatter och många praktiska tips.