Boka rum i förväg eller leta längs vägen?

Mycket av tjusningen med en bilsemester ligger i att inte behöva bestämma och boka allt i förväg. I småstäder och mindre orter är det sällan svårt att hitta prisvärd logi. 

Undvik däremot övernattning i halvstora och större städer. Där är det lätt att köra fel och svårt att parkera. Och så tar det lång tid att ta sig in i centrum och ut igen.

Längs turist-täta stråk, i storstäder och på populära resmål är det bra att ha bokat i förväg. Likaså kring storhelger som påsk, Kristi himmelsfärd och pingst, oavsett vart du ska resa. 

Boka gärna även helgnätter i juli-augusti, om du är helt säker på din resrutt. Eller om ni behöver mer än ett rum.  

Har du inte bokat? Försök att hitta nattlogi före kl 17. Väntar du längre ökar risken att det hunnit bli fullt. Att jaga runt från hotell till hotell i mörker är ingen höjdare.

Tänk på att det tar längre tid än du tror att tömma bilen, checka in och parkera. Helst ska du ju också hinna pusta ut en stund innan det är dags för middag.

Trevliga och prisvärda hotell – hur hittar jag dem?

  • Använd gärna söksidor som www.booking.com. Fler söksidor hittas under respektive land här
  • Några hotellkedjor ger medlemsrabatt. Läs mer här.
  •  
  • Boken Autobahnguide med tillhörande webbsida  autobahnguide.com tipsar om nattlogi utmed Europas stora vägar. Ofta mindre hotell, inte sällan med personlig atmosfär. Flest förslag i Tyskland och angränsande länder.
    Boken fungerar även om du inte talar tyska. 
  •  
  • Hos färjebolagen går det att boka och betala hotellövernattningar samtidigt med färjebiljetten. Priset sänks då även på båtresan.
  •  
  • Ländernas officiella turistsidor har ofta bokningslänkar till hotell. Länkar till turistsidorna finns under respektive land här
  •  
  • Lokala turistsidor listar nästan alltid hotell. Sök på www + stadens namn + land (till exempel www.luebeck.de). Leta upp rubriken Tourism eller liknande. Även mindre hotell listas, sådana som inte hör till stora kedjor.
  •  
  • Lågpriskedjor som B&B Hotels, Ibis Budget, Formule 1 eller franska Campanile erbjuder opersonliga och ofta ocharmigt belägna hotell. Men alltid fräscha och acceptabla för en natt eller två.
  •  
  • En del små och billiga hotell listar sig inte på nätet eller i tryckta förteckningar. De ligger bara och väntar på att du ska komma förbi.

 

Hotellpriser

Större hotell och hotell som ingår i kedjor har sällan fasta priser.
Samma rum kostar olika beroende på vem som bokar och hur bokningen görs. Ibland visas de olika priserna öppet. Oftast anges bara det höga "normalpriset"(rack rate).

För att få rimliga rumspriser på sådana hotell måste du förboka.
Sök på olika nätsidor och jämför. Ring direkt till hotellet och till kedjans bokningscentral och fråga vilka rabatter som gäller och hur du kommer åt best prices. Dyker du upp obokad sent på kvällen? Ja, då blir du nog tvungen att acceptera "normalpriset".

Mindre och enklare hotell håller en lägre prisnivå. Kommer du in från gatan kan du ibland pruta ytterligare. Se bekymrad ut när du hör priset och fråga om de inte har något billigare. Finns det gott om tomma rum får du kanske ett nytt och bättre bud.

Semesterbostäder

Tänker du stanna ett tag på samma plats? Förboka semesterlägenhet eller hus, veckovis eller längre. Sök på www.sembo.se eller www.novasol.se. Varför inte använda din medlemsrabatt och boka på Interhome

På köp-och-sälj-sidor som www.blocket.se hittar man annonser om lägenheter och hus att hyra. www.airbnb.com är också en bra sida, framförallt för storstadsboende.

 

Vandrarhem

I Norden är vandrarhemmen öppna för alla. Ofta lika bekväma som hotell, ibland i historiska miljöer eller natursköna omgivningar.

Ju längre söderut man kommer, desto enklare blir de. I många länder är vandrarhemmen avsedda enbart för yngre resenärer. Här hittar du vandrarhem: www.hostels.com, www.hihostels.com.

Bed & breakfast

Populär och trivsam boendeform med engelskt ursprung. Nu vanlig i många länder, fast fortfarande bäst på de brittiska öarna. Flertalet B & B listas inte, utan skyltas vid vägkanten eller på huset. Pröva ändå att leta på exempelvis www.bedandbreakfast.com . Vill du övernatta gratis hos privatpersoner? Ta en titt på www.couchsurfing.com.

Några tips

  • Stanna gärna flera nätter på samma hotell. Det är jobbigt att bryta upp och leta ny logi varje dag. Stannar du längre kan du få ett bättre pris.

  • Frukost ingår inte alltid i rumspriset. Tillägget kan vara högt för en mycket enkel frukost.

  • Många länder klassificerar hotellen. Enstjärniga hotell är enkla, på gränsen till påvra, men oftast acceptabla för en övernattning.