Banner lokalklubb Växjö

Växjö ligger i hjärtat av Kronoberg. Varje dag och natt andas staden in och ut, människor tar sig till arbetet och hem igen. Staden pumpar liv i bygderna långt ut i länet när pendlingen fungerar som den ska.
Men vad händer om staden stängs av för den som kör bil?

Det handlar om politiska beslut som ett i sänder kanske inte är så uppseendeväckande men som tillsammans gör att staden kvävs

Titta på kartan över Växjö och Kronoberg. E4:an går långt västerut och snuddar bara vid länet. Växjö har vuxit fram vid en uråldrig vägkorsning men blivit helt avgörande för en del av landet utan större vattenfarleder och med litet befolkningsunderlag till långa och opålitliga tågsträckor. Ändå växer Växjö och arbetsmarknaden. Från 1960-talets slumrande småstad med dryga 20 000 boende har Växjö vuxit till dagens universitetsstad med över 70 000 invånare.

Det hade inte gått utan bilen

Bilen gör så att stadsbor och många från kommunen och länet kan ha Växjö som fast punkt i tillvaron. Utan bilpendling hade staden inte kunnat vara så stor som den är idag, och inte heller ha det utbud av restauranger, evenemang och sjukvård som den i dag kan erbjuda.

Därför är det helt fel att ta bort parkeringsplatser, att höja parkeringsavgifterna, att utöka zonerna där parkering kostar och att stänga av centrum för biltrafik. Det kommer att kväva staden. Växjö är redan en stad med ganska få invånare boende i stadskärnan. Vill man se ett levande centrum måste fler kunna nå det.

De flesta har glädje av att släkt och vänner med bil kan komma på besök eller att de som jobbar natt kan ta sig till och från jobbet på egen hand

Allt handlar om visionen

Växjö kommunpolitiker från höger till vänster har som många andra liknande kommuner antagit planer för att gynna cyklister och kollektivtrafiken. I dessa dokument pekas bilen ut som ett problem och inte som en av världens mest unika frihetsmaskiner. Det är ledsamt att detta sker samtidigt som bilen är säkrare, både för passagerare och oskyddade medtrafikanter, och renare än på mycket länge.

Tjänstemän och politiker talar ibland om att invånare utan bil drabbas av att markyta används till parkeringsplatser för dem med bil. Det är en snålt beskuren bild av verkligheten som är tänkt att väcka missunnsamhet. De flesta har glädje av att släkt och vänner med bil kan komma på besök eller att sjuksköterskor som jobbar natt kan ta sig till och från jobbet på egen hand.

Beskattningen av bilar och bilägare finansierar både cykelvägar, kollektivtrafik och vägarna som busstrafiken använder.

Växjö behöver vara en bilpositiv stad

Växjö klarar sig inte utan bilar

Kommunens yta är för stor och staden för liten för att ha råd att stänga länet ute. Man kan önska att det var på ett annat sätt. Att alla kunde ha nära till jobb, fritid och skola för barnen. Men så ser det inte ut. Vissa trivs på landet, andra behöver köpa bostad längre ut i kommunen eller länet för att få vardagsekonomin att gå ihop.

Att strypa bilismen gör att andra trafikslag ser ut att ta större plats. Men samtidigt skadas stadens möjligheter till att växa och vara attraktiv. Det går rundgång i stadsplaneringstrenderna, Växjös lösningar måste vara anpassade till stadens läge i länet och landet.

Vi vet vad som händer om man långsiktigt försvårar för privatbilism. Stadskärnor kvävs och människors möjligheter att vara en del av arbetsmarknaden i staden minskar. Det gör alla fattigare. Växjö behöver vara en bilpositiv stad.

Bli medlem i M Sverige och var med på resan mot ett tryggt, tillgängligt och hållbart liv på vägen – för alla. Du stöder oss då i vårt arbete och får även tidningen Motor, personlig rådgivning, medlemsrabatter på allt från drivmedel till boende och möjlighet till förmånliga försäkringar 

Bli medlem i M Sverige för 650 kr.

Bli medlem i M Sverige

Dessutom kan du låta hela familjen ta del av alla medlemsförmåner genom att dela på ett medlemskap i M Sverige. Du kan koppla upp till fem medlemmar på ditt medlemskap – ett huvudmedlemskap + fyra familjemedlemmar.