Under vinterns helger är vi många som ger oss ut på vägarna runtom i landet. Här ger vi dig 12 bra tips för en säkrare vinterresa, och 17 goda råd för dig som kör elbil i vinter.


Här kommer några bra tips inför den hala årstiden.

Minusgrader, snö och mörker sätter både bil och förare på prov. 

 1. Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Dubbfria vinterdäck bör vara avsedda för nordiskt klimat. Kontrollera lufttrycket. Har du rätt däck? Vi testar sommar- och vinterdäck för våra medlemmar. Har du rätt vinterdäck för var och hur du kör? Läs testet av nordiska vinterdäck med och utan dubbar – vi avslöjar vilka som är bäst.
 2. Håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon.
 3. Planera din resväg och välj om möjligt säkra motorvägar och mittseparerade vägar.
 4. Anpassa farten till väglaget.
 5. Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt.
 6. Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar.
 7. Se över torkarbladen. Fyll på med spolarvätska, med ordentligt frysskydd.
 8. Packa rätt. Tungt bagage längst ned och mot ryggstödet.
 9. Se till att mobiltelefonen är laddad och ta med en ficklampa.
 10. Använd alltid reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp. Ta med reflexvästar till alla i bilen.
 11. Ta med extra varma kläder eller filtar, något att äta och dricka och ett par värmeljus. Blir det ett långt stopp i en kö kan ett värmeljus hålla värmen i bilen många timmar.
 12. Ha med en PET-flaska eller en påse med sand. Häll lite sand under drivhjulen om du fastnat och bara står och slirar.


Även de bäst lagda resplanerna kan gå i stöpet

Som medlem i M Sverige kan du teckna M Väghjälp. Du får då vårt unika bilresepaket som täcker oväntade kostnader och låter dig koppla av på resan. Dessutom omfattas alla familjemedlemmar du registrerat hos M Sverige av bilresepaketet – även när de reser på egen hand. Tillsammans med en omfattande vägassistans ger M Väghjälp dig trygghet på resan för 1 kr/dag (365 kr/år).

Är du medlem idag och vill beställa M Väghjälp?
Kontakta M Sveriges medlemsservice på telefon 020-21 11 11 eller mejla service@msverige.se så hjälper vi dig. 

Inte medlem ännu? Det kan du bli direkt när du beställer M Väghjälp. Du får då mängder med medlemsförmåner, tidningen Motor och framför allt, du stöttar vårt arbete för trafiksäkerhet, hållbarhet och tillgänglighet. Läs om några av de frågor vi driver. Medlemskapet kostar 570 kr/år.

M Väghjälp + medlemskap

17 tips för elbil på vintern

Kortare räckvidd på vintern känner nog de flesta till, men visste du att elbilens tyngd både ger längre bromsträcka men även bättre grepp på vinterväglag?

Här är tips för dig med elbil och dig som vill veta mer om elbilar på vintern.

Tips för elbil i vinter

Medlemskap med fördelar

Som medlem får du personlig rådgivning om bilen gällande teknik, juridik och bilresor samt tidningen Motor i brevlådan och Vilthjälpen som täcker självrisken vid viltolycka.

 • Du får även rabatt på allt från drivmedel till semesterboende och M Connect – appen som mäter och belönar smart körstil.
 • M Försäkring erbjuder medlemmar förmånliga priser på försäkringar för bilen och hemmet.
 • Dessutom kan du låta hela familjen ta del av alla medlemsförmåner genom att dela på ett medlemskap i M Sverige.

Och framför allt, du stöttar vårt arbete för trafiksäkerhet, hållbarhet och tillgänglighet. Läs om några av de frågor vi driver.

Bli medlem i M Sverige

Har varningslampan börjat blinka?

Har det hänt något oväntat med bilen, eller vill du bara veta mer om vad de olika små symbolerna kan betyda? Läs guiden om bilens varningslampor och hur du ska agera!

Säkrare resa med medlemspriser!