Motormännens tidning Motor har i sitt kommande nummer kontrollerat hur många bilister som struntar i att stanna vid trafikljusen, och det är skrämmande siffror. Var tionde, nio procent, kör mot rött. Varannan, 48 procent, kör mot gult.

Observatörerna från Motormännens tidning stod vid fem korsningar under en timme och räknade vid minst 50 ljusväxlingar i fem städer. Bilarna noterades endast om de med god marginal hade möjlighet att stanna.
– Det såg betydligt värre ut än jag trodde, säger Bernt-Eric Mattisson, Motormännens vägombud i Blekinge. 
– Vid en enskild växling körde tre bilar i rad mot rött.
De senaste månaderna har flera politiker föreslagit att bilar ska få köra mot rött vid högersväng, och att cyklister överhuvud taget inte ska behöva stanna vid rött. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) kan tänka sig en lagändring, och har bland annat sagt att ”det kan vara rimligt att få köra mot rött vid högersväng”.
Tanken sågas av Motormännen:
– Rött är rött. Det finns ingen anledning att ändra lagen. Att få köra mot rött i högersväng skulle luckra upp lagen, säger Maria Spetz, vd för Motormännen. Samma sak med att cyklister ska få köra mot rött.
Mätningarna gjordes under morgon- och eftermiddagsrusning på Ullevigatan i Göteborg, på Vasagatan i Stockholm, på Citadellsvägen i Malmö, på Björnövägen i Västerås och på Bodenvägen i Luleå.

För mer information
Maria Spetz, VD Motormännen
Telefon: 08-690 38 53
Mobil: 070-694 83 15
E-post: maria.spetz@motormannen.se