Motorvägsavgifter förekommer i många länder. Vanliga vägar kan också vara avgiftsbelagda, liksom tunnlar, vägfärjor och broar. I alltfler städer är biltrafik förbjuden i centrum, utom för fordon med tillstånd. Här och var förekommer miljöavgifter och/eller krav på miljödekaler.

I flera städer i Tyskland och Italien måste du ha koll på var det finns miljö- eller förbudszoner. Om du av misstag passerar skylten Zona Traffico Limitato i Italien fotograferas du och får nya böter varje gång du passerar en sådan skylt. Det kan bli rejält med böter om man inte är medveten om restriktionerna.

– Se till att skaffa kunskap om reglerna i de länder du planerar att bila i innan resan. Det kan göra att du undviker många tusenlappar i böter, säger Beatrice Magnusson på Motormännen.

De populära husbilarna som väger mer än 3,5 ton måste se upp med de europeiska regelverken.

Nya regler angående registrering av fordonet gäller t ex i Polen fr o m 1/7. Detta gäller även i Polen om du kör en bil med husvagn som tillsammans väger mer än 3,5 ton.

I Tjeckien och Österrike måste en speciell registrering av fordonet ske om husbilen väger mer än 3,5 ton.


– Många saker har gjort det enklare att bila utomlands, men en trend är att flera länder skaffar egna regler på olika områden, utan någon samordning med grannländerna. Vi önskar att det fanns ett gemensamt EU-system för dessa regler, men det lär dröja, avslutar Beatrice Magnusson.

Exempel på vanliga regler på Europa-bilresan:

Italien

Miljözoner
Skylten Zona Traffico Limitato finns i många städer, ibland med tilläggstavlan Eccetto autorizzati   = endast fordon med tillstånd. Skylten kan vara svår att uppfatta. Ibland gäller förbudet bara vissa dagar och tider. Det framgår av tilläggstavlorna. Den som bryter mot förbudet fotograferas. Ofta dröjer det ett år innan böterna letat sig hem till dig i Sverige. Har ZTL-skylten passerats flera gånger får du nya böter varje gång.

Som turist kan man inte köpa sig rätt till passage i miljözoner (undantag: Milano). Ligger ditt hotell inne i miljözonen har du däremot rätt att passera. Men då måste hotellet rapportera bilens registreringsnummer till myndigheterna. Be om kvitto på att så har skett. Spara kvittot i åtminstone ett år.

Exempel på städer med förbud mot obehörig trafik i centrum: Rom, Florens/Firenze, Mestre, Siena, Pisa, Lucca, Milano, Palermo, Neapel, Reggio Calabria, Torino, Bari, Cagliari, Bolzano, Verona, Bologna, Siracusa, Sesto Fiorentino, Ferrara, Pescara, Rimini, Pordenone, Brescia, Asti, Messina, Modena, Novara, Genua/Genova, Parma, Padova, Trieste, Reggio Emilia, Alessandria, Viterbo, Forli, Perugia, Assisi och Gaeta.

Tyskland

Miljözoner
Ett fyrtiotal tyska städer har infört Umweltzonen . De flesta ligger i Ruhrområdet och i sydvästra Tyskland. I norr finns miljözoner i Berlin, Bremen och Hannover.

För att få köra i en Umweltzone ska en dekal sitta på vindrutan. Dekalen kallas Feinstaubplakette. Den visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå och gäller även utlandsregistrerade bilar. 

Miljözonerna skyltas med ett särskilt vägmärke. Märket visar vilken dekalvariant som krävs. Den som kör i en miljözon utan rätt sorts dekal riskerar böter på 40 €. Motorcyklar och fordon med handikapptillstånd behöver ingen dekal. 

Polen

Husbil > 3,5 ton. Personbil med släp, sammanlagd totalvikt > 3,5 ton:
Fordonet ska registreras på www.viatoll.pl innan avresan från Sverige. I Polen skaffar du en viaAUTO-dosa som placeras på vindrutan. Dosan debiterar PLN 0,16 - 0,40 per kilometer, beroende på vägen du kör på, typ av fordon och fordonets miljöklass.  


Tjeckien

Husbil > 3,5 ton :  
Färd på motorvägar, -leder och vissa andra vägar debiteras kilometeravgift, Mýto . Avgiften beror på fordonets miljöklass, antalet axlar och vägtyp. Vid gränsen till Tjeckien köps en elektronisk kilometerräknare ( Fahrzeuggerät  eller premid onboard unit ) som kopplas till kreditkortet eller programmeras med ett förbetalt belopp. Visa registreringsbeviset så placeras fordonet i rätt avgiftskategori. För räknaren tas 1550 CZK i deposition. Depositionen återbetalas när räknaren lämnas tillbaka. 

Österrike

Husbil > 3,5 ton:  
Kilometeravgift tas ut på motorvägar/leder och vissa andra vägar. Körda kilometer registreras av en GO-box  på vindrutan. Boxen ska sitta på plats när du kör in i Österrike.

Kilometeravgiften beror på fordonets miljöklass och antalet hjulaxlar. Beroende på fordonets miljöklass finns olika avgiftskategorier. Vissa avgiftskategorier kräver registrering och dokumentering med intyg från husbilsleverantören.

Läs mer på www.go-maut.at .

För mer information:
Beatrice Magnusson, beatrice.magnusson@motormannen.se ,
08-690 38 55

Du hittar mer information om reglerna för varje land på
http://www.motormannen.se/Resan/bila-i-europa/bilresfakta-land-for-land/
Vissa av sidorna är öppna endast för medlemmar i Motormännens Riksförbund.