Motormännens utmärkelse Årets hjulklapp går 2015 till uppfinnarna Terese Alstin och Anna Haupt. De får priset för deras uppfinning Hövding. Det är en krockkudde som skyddar cyklister. Vid en olycka blåses krockkudden upp till en huva och på så sätt skyddar den huvudet och samtidigt fixerar den nacken för att minska risken för skador.

– Det känns fantastiskt att få ge priset till två kreativa innovatörer som har kommit på en produkt som kan rädda liv i trafiken. Vi hoppas att fler kommer att använda Hövding när de cyklar. Hövding kan vara skillnad mellan att skada sig svårt och att komma undan med skråmor vid en cykelolycka, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

Det var när ett hjälmtvång även för vuxna började diskuteras som idén till Hövding tog sin form. Uppfinnarna ville inte kompromissa med sin stil. De tyckte att traditionella cykelhjälmar inkräktade för mycket på det personliga uttrycket. Det var så idén växte fram att designa en ”osynlig” hjälm. Det tog sju år av hårt arbete innan den färdiga produkten var klar.

– Hövding har varit en fantastisk resa. Vi blev jätteglada när vi fick reda på att vi skulle få utmärkelsen Årets hjulklapp. Det är härligt att uppmärksammas för något som vi har jobbat så otroligt hårt med. Det värmer, säger Terese Alstin en av uppfinnarna av Hövding.

Terese Alstin och Anna Haupt är inte längre kvar på företaget Hövding, utan har gått vidare med nya projekt.

Juryns motivering lyder:

”Med ett ungt och fräscht nytänkande där funktion och mode har fått ta plats visade två studenter att trafiksäkerhet inte behöver vara tråkigt, utan snarare helt moderiktigt. I dag är det fler cyklister än bilister som skadas i trafiken i Sverige och de allvarligaste skadorna drabbar huvudet. Med innovationen Hövding finns det stora möjligheter att minska dessa skador avsevärt. Motormännen är stolta över att 2015 ge Anna Haupt och Terese Alstin Årets hjulklapp för uppfinningen Hövding, en krockkudde som skyddar cyklisters huvuden när olyckan är framme.”