Så här års lockar Alperna många svenskar att ta bilen ut i Europa. På Motormännen får vi många frågor om vilka däck som tillåts, om snökedjor och om vad som i övrigt gäller för bilresan söderut. Här ger vi några svar.

Dubbfria vinterdäck är! det säkraste valet, om resan går till trakter med vinterklimat. Dubbdäck är inte tillåtna i Tyskland och i Polen, inte ens för genomresa.

Kan jag sätta på sommardäcken i stället? Ja, men bara om vägen till resmålet är garanterat snö- och isfri. Råder vinterväglag är sommardäck inte tillåtna. Så är det i Sverige fram till 31 mars. Tyskland och Österrike har liknande bestämmelser.

Snökedjor? Till och från skidorterna behövs normalt inga kedjor. Men om man glider av vägen och kör fast i en driva är de bra att ha till hands. Eller på branta mindre vägar där vägbanan är täckt med is eller packad snö. etalAutosocks är ett enklare alternativ till kedjor. För skidsemestern duger de lika bra och är lättare att hantera. På vissa alpvägar krävs att snökedjor eller autosocks finns med i bilen. Det skyltas med ett särskilt vägmärke. Snökedjor heter Schneeketten på tyska, chaines à neige på franska, catene på italienska.

Om du reser till Österrike eller Schweiz måste det sitta en motorvägsbiljett på vindrutan. Biljetten ska vara inhandlad innan du reser in i landet. Den kallas Autobahn-Vignette och säljs på bensinstationer i gränsområdena eller vid själva gränsen.

Och så är det viktigt att hålla fartgränserna. Dolda fartkameror blir allt vanligare, särskilt i samband med vägarbeten. På en långresa är det lätt att bli fartblind. Man sänker nog hastigheten när så skyltas, men inte tillräckligt mycket. Kameran registrerar obönhörligt alla överträdelser och bötesavin skickas hem till dig i Sverige.

Mer information om vinterregler finns här: https://www.motormannen.se/resa-med-bil/bila-utomlands/bila-i-europa/vinterregler/ (Sidan är öppen för alla besökare)

För medlemmar i Motormännen finns information om respektive land här: 
https://www.motormannen.se/resa-med-bil/bila-utomlands/bila-i-europa/bilresefakta-land-foer-land/