Det är en bra affär att tanka bilen full innan du lämnar Sverige för en resa ut i Europa. Sverige har den fjortonde dyraste bensinen och den nionde dyraste dieseln i Europa. Det visar en sammanställning som Motormännen har gjort. Sveriges drivmedelspriser är fortfarande bland de dyraste i Europa. Hade inte euron legat på relativt låg nivå hade drivmedelspriserna utomlands varit ännu dyrare för turistande svenskar.

- Ska du undvika dyr bensin ska du inte åka till Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Tyskland eller de nordiska länderna. Där är det absolut dyrast att tanka bensin med priser på över 14 kronor litern. Vill man åka till länder där bensinen är billig så är det Kanarieöarna, Moldavien och Ukraina som gäller, allra billigast är det i Ryssland där en liter bensin kostar ungefär 6,50 kronor litern. Det säger Mikael Höög, pressansvarig på Motormännen.

Precis som i Sverige skiljer sig priserna mellan bensin och diesel runt om i Europa, och precis som i Sverige så skiljer sig beskattningen på bilarna beroende på drivmedlen. Svenskarna som kör i andra länder betalar endast kostnaden för drivmedlet.

Storbritannien, Norge, Italien, Danmark, Schweiz och Grekland har den dyraste dieseln med priser över 13 kronor litern. Den billigast dieseln med priser under 8 kronor litern hittar du i Moldavien, Kanarieöarna och Ukraina, allra billigast är det i Ryssland där dieseln kostar 5,34 kronor litern.

- Det bästa tipset för att hålla nere bränslekostnaderna och samtidigt spara på miljön är att köra energisnålt (snålbil eller ecodriving). De som gör det kan spara upp till 15 % av bränsleförbrukningen, och blir man duktig på att köra snålt kan man spara ännu mer, avslutar Mikael Höög.

 

Tips för att hålla nere bilbränslekostnaderna gå in på www.snalbil.se

För mer information:

Mikael Höög, pressansvarig, mikael.hoog@motormannen.se,

08-690 38 51, 070-343 55 99