Motormännens har granskat olycksstatistiken i midsommartrafiken. I år beräknas fyra - åtta personer dödas och cirka 285 skadas svårt under midsommarhelgen. Många av olyckorna väntas dessutom att inträffa på några av Sveriges farligaste midsommarvägar.
– Midsommar är en av de värsta trafikhelgerna under året. Det kommer vara trångt ut från Stockholm, Göteborg, Malmö och trafiken ökar kraftigt mot klassiska områden för midsommarfirande – som Roslagen, Bohuslän, Siljan och Öland, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
Framkomligheten och trafiksäkerheten är ofta lägre på vägarna än normalt eftersom vägarna inte är beräknade för den intensiva midsommartrafiken. Mycket av trafiken går på vägar som inte är mötesseparerade, vilket ökar risken för olyckor. När en högtrafikerad väg görs mötesfri minskar dödligheten med c:a 80 procent.
– Flest olyckor sker där det är mest trafik, men många av de allvarliga olyckorna under en normal midsommarhelg inträffar på mindre vägar i glesbygden. Det är därför omöjligt att förutsäga var olyckorna kommer att ske – det är som att kasta ut en näve grus på en karta. Jag hoppas även att många trafikpoliser syns ute på vägarna. De har en lugnande effekt och det kan förhoppningsvis hålla nere antalet olyckor, säger Erik Kjellin.
Enligt Transportstyrelsens statistik skadades i genomsnitt 285 personer under midsommarhelgen under perioden 1995–2015 (polisrapporterade trafikolyckor). Det verkliga antalet antas dock vara väsentligt större. Under samma period omkom det i genomsnitt fyra - åtta personer per år. Torsdagen är traditionellt midsommarhelgens mest olycksdrabbade dag. 2015 avled fem personer och 219 personer skadades svårt i midsommartrafiken.
– Unga män är överrepresenterade bland dödade och svårt skadade i midsommartrafiken. De står för nästan hälften av alla olyckor och en anledning är att den gruppen ofta utsätter sig för större risker än andra. Lämnar de bilen hemma i midsommar kommer antalet olyckor minska avsevärt, avslutar Erik Kjellin.
De farligaste vägarna i midsommartrafiken
Väg Sträcka
E20 Göteborg – Laxå
E4 Hudiksvall – Sundsvall
E22 Malmö – Norrköping
E45 Göteborg – Östersund
E14 Sundsvall – Östersund
E16 Gävle - Falun
26 Halmstad - Jönköping (Nissastigen) samt Mariestad - Mora
50 Örebro - Borlänge
70 Enköping - Borlänge
Risk för köbildning
Väg Sträcka
E4 - E20 Sollentuna – Södertälje
E18 Stockholm – Barkarby, Stockholm – Norrtälje
276 Stockholm - Åkersberga
222 Stockholm – Värmdö
73 Stockholm – Nynäshamn
76 Norrtälje – Gävle (båda hållen)
70 Enköping – Rättvik
50 Örebro – Ludvika
E22 Norrköping - Kalmar
137 Kalmar - Färjestaden
136 Färjestaden – Borgholm
E22 Karlshamn – Kalmar
26 Jönköping - Halmstad
E6 Göteborg – Strömstad
E6 Göteborg – Kungsbacka
Goda råd inför midsommar och semesterresan
Före färd
• Kontrollera däcken och lufttrycket.
• Fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen.
• Se över belysningen.
• Ta med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa.
• Ladda mobiltelefonen – men undvik att tala i den när du kör.
Under färd
• Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.
• Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna, kö kan få resan att ta längre tid än vanligt.
• Välj säkra, mötesseparerade vägar.
• Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare. Här hittar du de bästa rastplatserna i Sverige
• Håll avstånd.
• Kör inte ”dagen efter” – försäkra dig om att du är nykter och utvilad.
Aktuell information om trafikläget, vägarbeten, rastplatser, färjor mm finns på Trafikverkets hemsida: www.trafikverket.se