Nu på söndag 1 februari klockan 11.00 går startskottet för ”Snålkampen”, där Motormännens tidning Motor kommer att testköra några av Sveriges vanligaste bilar genom Europa för att se hur långt man kan köra på en tank. "Snålkampen" startar i Malmö, och testlaget hoppas komma till Milano, kanske Genua vid Medelhavet.

– Bilarna blir snålare och snålare, och med en miljösmart körstil kan man sänka förbrukningen och utsläppen rejält. Vi vill testa hur snålt man kan köra, för enligt vad vi kan se är en ny bil i dag mer miljösmart är flyget, så länge man åker fler än en person i bilen säger Motors chefredaktör Michael Jonsson.

Enligt officiella siffror från Volvo och FN-organet Icao, International civil aviation organization, står en person som flyger för nästan lika mycket utsläpp som en person i en Volvo V70 under en resa till Milano, Italien. Om det är två i bilen halveras klimatpåverkan. Och är det fyra passagerare är bilen fyra gånger så miljösmart som flyget.   

– Och då har vi inte räknat med att utsläpp på hög höjd enligt de flesta experterna är ännu värre för miljön, säger Michael Jonsson.

Enligt en vetenskaplig rapport från 2013, "Mode, Load, And Specific Climate Impact from Passenger Trips” av forskare på IIASA och Cicero, står en person i en snål dieselbil för ungefär samma mängd koldioxidutsläpp som en flygpassagerare räknat per kilometer. 

KLIMATPÅVERKAN (CO2)
Köpenhamn (Kastrup)– Milano (Linate).
Flyg, per person: 130 kg CO2.
Bil, en person i bilen: 154 kg CO2.
Bil, två personer i bilen: 77 kg CO2.
Bil, fyra personer i bilen: 38,5 kg CO2.

Källa: FN-organet Icao, International civil aviation organization, och Volvo.
Fotnot: Bilen i exempelt är en Volvo V70 D2, 115 hk, manuell växellåda.
http://www.icao.int/environmental-protection/CarbonOffset/Pages/default.aspx

Följ oss på webben
www.motormannen.se

Följ oss på Instagram
”tidningenmotor”

Följ oss på facebook
www.facebook.com/motormannenriks

Läs kommentarer på Bilistbloggen
www.bilistbloggen.nu

För mer information:

Mikael Högskoog, pressansvarig, mikael.hogskoog@motormannen.se,
08-690 38 51, 070-343 55 99

Michael Jonsson, chefredaktör Motor, michael.jonsson@otw.se
073-385 24 64