Utöver körsmidighet och låga utsläpp kan årets pristagare uppvisa finesser vi tidigare inte har förknippat med klassen. Säkerhetstänkandet lyfter till en för klassen ny nivå. Komfort och körglädje sätter en ny klasstandard. En stor bil i det lilla. 2012 års vinnare är Volkswagen up!. Så lyder juryns motivering till årets vinnare av priset ”Årets smartaste bil”.

Motormännens tidning Motor delar för fjärde gången ut priset ”Årets smartaste bil”. De fyra kriterierna för att kunna få priset är att bilen ska vara säker, miljövänlig, ekonomisk och praktisk.

– I ett växande utbud är det lätt att bli tveksam och osäker på vad som är ett bra bilval. Med ’Årets smartaste bil’ vill Motormännen göra det tydligare för bilköparna vad som är ett vettigt val, säger Maria Spetz, vd på Motormännen.

Trots ett allt kärvare ekonomiskt klimat tycks utbudet av nya bilmodeller inte sina. Juryn har granskat det gångna årets nyheter och hittat en favorit och det är Volkswagen up!. Enligt 2012 års jury är det denna småbil som på ett extra förtjänstfullt sätt uppfyller kriterierna och erbjuder en välkomponerad blandning av goda egenskaper.

– Den lilla bilen har i dag mognat och kan vara ett alternativ till en större. En mindre bil har lägre utsläpp och kräver mindre resurser vid tillverkningen vilket är positivt för miljön. I slutänden är det upp till köparen att definiera sitt behov och vilka krav hon eller han ställer på sin bil, men med årets val vill vi uppmuntra fler att våga prova en bil av det mindre formatet, avslutar Maria Spetz.

Tidigare vinnare
2011: Ford Focus
2010: Skoda Superb
2009: Honda Insight

Jury för ”Årets smartaste bil”
Maria Spetz, vd Motormännen
Michael Jonsson, Motors chefredaktör
Anders Helgesson, Motors testredaktör

 


 

För mer information:

Mikael Höög, pressansvarig,  mikael.hoog@motormannen.se
08-690 38 51, 070-343 55 99

Maria Spetz, vd, maria.spetz@motormannen.se
08-690 38 53, 070-694 83 15