– Vi har sagt det tidigare och säger det igen. Dubbdäck är säkrare på vinterväglag och de räddar liv, det säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen. Motormännen har granskat 13 halkrelaterade dödsolyckor som inträffade i trafiken under perioden 5 december 2009 till 7 januari 2010. Undersökningen visar att bilar med odubbade däck oftare är inblandade i olyckor än bilar med dubbdäck. I åtta av dödsolyckorna saknade bilarna dubbdäck. Med bakgrund mot att ca 30 % av bilisterna i Sverige kör med dubbfria däck och nästan 70 % med dubbdäck, så är bilar utan dubbdäck kraftigt överrepresenterade i statistiken

VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) genomförde i början 1990-talet en studie om däckens betydelse vid trafikolyckor. Den visade att bilister utan dubbdäck oftare var inblandade i olyckor. Det var hela 20 % vanligare att bilar utan dubbdäck var inblandade i olyckor vintertid, men sedan dess har de dubbfria däcken utvecklats vad gäller väggrepp.

– Trots att de nya dubbfria däcken blivit bättre, är fortfarande bilister med dubbfria däck 20 år senare fortfarande kraftigt överrepresenterade i statistiken. Med fler bilister som väljer dubbfria däck ser vi en stor risk för att olyckorna kommer att öka, säger Niklas Stavegård.

Alla däcktester visar att dubbdäck alltid är bäst på rent vinterväglag. VTI:s studier har dessutom visat att det är däcken och inte bilarnas antisladdsystem som har störst betydelse för att undvika olyckor.

– Den här vintern har verkligen visat att dubbdäck behövs i vårt land. Det är därför en dålig idé att frånta bilisterna möjligheterna att köra på dubbdäck i vissa delar av landet, avslutar Niklas Stavegård.

 

För mer information:

Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig, niklas.stavegard@motormannen.se,

08-690 38 33, 070-355 59 39

Mikael Höög, pressansvarig, mikael.hoog@motormannen.se,

08-690 38 51, 070-343 55 99