Idag föreslår regeringens utredare Hovrättsrådet Niklas Wågnert en lagändring som vidgar möjligheterna att förverka fordon som har använts vid brott enligt trafikbrottslagen. Motormännen välkomnar förslaget och hoppas att bilar som vid upprepande tillfällen används vid rattfyllerier eller olovliga körningar nu kommer att beslagtas.

– Det är glädjande att polis och åklagarmyndigheten ges utvidgade möjligheter att få bort de notoriska rattfylleristernas fordon från vägarna. Motormännen hoppas dessa förslag ger bättre verktyg att bekämpa drog och rattfylleri, säger Maria Spetz, vd på Motormännens Riksförbund.

Redan 2008 uppmanade Motormännen justitieministern att se över möjligheten att stoppa återfallsförbrytarna på vägarna. Våren 2008 kampanjade Motormännens lokalklubbar över hela Sverige och samlade namnunderskrifter för att visa att lagen behövdes ses över. Kampanjens syfte var att visa beslutsfattarna det orimliga i att samma rattfyllerister stoppades vid ett flertal tillfällen i nykterhetskontroller, utan att polisen beslagtog deras bilar.

– Lagstiftning tar lång tid att ändra, men vi är mycket glada över att förslaget kommer nu. Det visar att regeringen har lyssnat på Motormännen. Vi hoppas att lagstiftningen används effektivt och bidrar till att våra vägar bli säkrare, avslutar Maria Spetz.

För mer information:

Mikael Höög, pressansvarig, mikael.hoog@motormannen.se ,
08-690 38 51, 070-343 55 99

Maria Spetz, vd, maria.spetz@motormannen.se ,
08-690 38 53, 070-694 83 15