I hela Sverige råder det vinterväglag just nu, och på många håll är det också väldigt halt. Risken för olyckor ökar, men förarna kan minska riskerna genom att köra med högre säkerhetsmarginal och vara förberedda på det sämre väglaget. Motormännen tipsar om hur man ska planera sitt bilåkande vid halt väglag, och hur man ska agera om man får sladd.

– Det viktigaste är att man kontrollerar sina däck innan man ger sig ut och kör. Med slitna däck blir väggreppet sämre och risken att få sladd ökar, säger Niklas Stavegård trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Vid lägre temperaturer så fungerar inte vägsaltning som metod för halkbekämpning. Det gör att man måste anpassa hastigheten, hålla extra långa säkerhetsavstånd och vara försiktig vid inbromsningar och rattrörelser.

– Vid kraftig halka ställs högre krav på förarna. Dels blir den egna bromssträckan mycket längre även i låga hastigheter, men tänk också på att andra trafikanters bromssträckor också ökar. Detta ökar riskerna för olyckor, säger Niklas Stavegård.

De vanligaste trafikolyckorna så här års är avåkningar, påkörning bakifrån (upphinnandeolycka), men det är också vanligt att man får sladd på bilen.

– Om du få en sladd på bilen, så börja med att frikoppla och styr med små rattrörelser, styr mot sladden och om din bil är utrustad med ABS-bromsar frikoppla och bromsa hårt. Om du inte har ABS-bromsar måste du frikoppla och pumpbromsa så att hjulen inte låser sig, avslutar Niklas Stavegård.

5 tips från Motormännen för säker körning i vinter

  1. Använd rätt däck. Använd däck med bra mönsterdjup.
  2. Sitt rätt. Sitt lågt i bilen och ha en upprätt sittposition.
  3. Använd säkerhetsbältena rätt. Säkerhetsbältet ska sitta tätt mot kroppen och över höfterna. Speciellt när tjocka jackor används. Kontrollera även att barnen i bilen är rätt fastspända med säkerhetsbältena.
  4. Anpassa hastigheten. Visa respekt för underlaget.
  5. Kör med omdöme. Undvik att stressa. Kan du köra tio minuter tidigare än vad du behöver så gör det. Håll avståndet till framförvarande och överskatta inte din förmåga att hantera bilen.