Senast den 16 april ska dubbdäcken vara av, om det inte råder eller finns risk för vinterväglag. Motormännens tekniska expert Rolf Lööw tipsar om hur du säkrast och enklast byter till sommardäck.

– Byt till sommardäck så snart isen och snön försvunnit från vägarna. Även om du kör med dubbfria däck ska du byta till sommardäck, eftersom vinterdäcken inte är lika säkra på torra vägbanor som sommardäcken, säger Rolf Lööw, teknisk expert på Motormännen.

Vid byte ska bilen placeras på ett plant underlag. Lägg i en växel och dra åt handbromsen innan du börjar lossa däcken. Använd en garagedomkraft för att lyfta bilen säkert.

– Originaldomkraften ska bara användas i nödfall, om du behöver byta ett däck längs vägen. De är ofta rangliga, farliga och håller i vissa fall bara för ett däckbyte. Tänk också på att många biltillverkare inte tar ansvar om du använder originaldomkraften, säger Rolf Lööw.

Sätt däcken med bäst mönsterdjup bak. Med de bästa däcken bak minskar risken för att bakvagnen tappar greppet med en svårkontrollerad sladd som följd.

 – Ett sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, men redan vid 3 mm blir däckets säkerhetsegenskaper betydligt sämre. Byt därför ut däck som har ett mönsterdjup under 3 mm, för att garantera att du har en kort bromssträcka och för att behålla köregenskaperna, avslutar Rolf Lööw.

Motormännens tips för ett säkrare och lättare däckbyte

  1. Placera bilen på ett plant underlag. Lägg i en växel och drag åt handbromsen.
  2. Använd stoppklossar, så är du säker på att bilen inte flyttar på sig.
  3. Lätta på hjulbultarna innan du hissar upp bilen. Byt ut fälgkorset mot en hjulmutternyckel med hävarm, så går bytet lättare.
  4. Använd garagedomkraft för att lyfta bilen.
  5. Sätt däcken med bäst mönsterdjup bak.
  6. Smörj gängorna med fett, för att underlätta vid nästa däckbyte.
  7. Fyll på luft i däcken. Om det är för lite luft i däcken ökar rullmotståndet, slitaget och bränsleförbrukningen. Ha gärna upp till 0,2 bar extra lufttryck, under förutsättning att du inte överskrider maximalt rekommenderat lufttryck.
  8. Tvätta rent vinterdäcken med bilschampo och fälgtvätt. Ta bort eventuella stenar som fastnat i mönstret.
  9. Märk vinterdäcken med placering: höger, vänster respektive fram och bak. Detta för att hålla koll på rotationsriktningen på däcken. Förvara däcken mörkt och svalt, hängande eller liggande.
  10. Obalanserade däck ger upphov till vibrationer. Om du misstänker att däcken behöver balanseras lämna in bilen på däckverkstad.

För mer information:

Rolf Lööw, teknisk expert,  rolf.loow@motormannen.se
08-690 38 41

Susanne Lekengård, informationschef, susanne.lekengard@motormannen.se
08-690 38 70, 070-344 99 04