Varje vinter dödas eller skadas fler än 150 personer i olyckor med bussar eller annan tung trafik. En anledning till detta är att lastbilar och bussar är undantagna från kravet på att använda vinterdäck. Motormännen kräver därför att regeringen tänker om och även inför vinterdäckskrav för den tunga trafiken.

– Det är märkligt att långtradare och bussar undantas från kravet på vinterdäck, när vi vet att det skulle öka säkerheten på vägarna både för den tunga trafiken och för bilisterna, säger Niklas Stavegård trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Den tunga trafiken fastnar ofta i backar och kör av vägarna, vilket innebär stora problem för övrig trafik. Enligt Trafikverket skulle vinterdäck på de tunga fordonen leda till färre stopp i trafiken, ökad framkomlig och färre allvarliga trafikolyckor.

– Sedan vinterdäckskravet infördes för bilister så har olyckorna minska kraftigt. Om samma krav införs för den tunga trafiken skulle vi förmodligen se en liknade utveckling, vilket är en enkel lösning för att komma åt problemet, säger Niklas Stavegård.

Det gamla Vägverket numera Trafikverket har föreslagit krav på vinterdäck för tung trafik, men regeringen valde att säga nej till förslaget. Istället infördes krav på att alla tunga fordon måste ha däck med minst fem millimeters mönsterdjup.

– Det är dagar som dessa vi ser behovet av att all trafik använder vinterdäck. Det skulle minska onödiga avåkningar och olyckor, avslutar Niklas Stavegård.

Vinterdäckslagen

Från 1:a december till 31:a mars är det krav på vinterdäck för personbilar om det är vinterväglag. Tung trafik, som bussar och lastbilar, omfattas inte av kravet.

 

För mer information:

Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig, niklas.stavegard@motormannen.se,

08-690 38 33, 070-355 59 39

Mikael Höög, pressansvarig, mikael.hoog@motormannen.se,

08-690 38 51, 070-343 55 99

Pressbilder finns att ladda ned på Motormännens hemsida under press/bildbank