Vägarbetarna som kollektiv tilldelas utmärkelsen ”Årets Hjulklapp”. Vägarbetarna får hedersbetygelsen för att de ”oskyddade utför sitt arbete mitt i trafikflödet med fara för liv och lem”, som det uttrycks i motiveringen.

Det är för elfte året i rad som ”Årets Hjulklapp” delas ut av Motormännen. Mottagaren ska framgångsrikt ha arbetat med någon av bilistorganisationens hjärtefrågor: trafiksäkerhet, mobilitet, bilekonomi eller miljö.

Vägarbetaren symboliseras för de allra flesta av det lite idylliska vägmärket ”Varning för vägarbete” med mannen som skyfflar grus med sin spade. Vägarbetarens uppgift är att skapa säkra och trygga vägar, men själva befinner de sig ofta i en livsfarlig arbetsmiljö som dessutom är bullrig och stressig. Vägarbetarna tillhör trafikens hjältar. Det är därför de i år blir mottagare av ”Årets Hjulklapp”, säger Maria Spetz, vd på Motormännen.

På måndagseftermiddagen (20 december, klockan 14.30) på Motormännens huvudkontor i Stockholm mottar tre representanter för Sveriges vägarbetare utmärkelsen ”Årets Hjulklapp”.

 

Motiveringen lyder:

”Trafikanter av alla kategorier är beroende av våra vägarbetare. De förbättrar framkomligheten på sikt och de skapar säkrare vägar. Oskyddade, under stressiga och bullriga förhållanden, utför de sitt arbete mitt i trafikflödet med fara för liv och lem.

Vägarbetarna är värda all uppskattning och beundran och tilldelas därför av Motormännen Årets Hjulklapp 2010.”

För mer information:

Maria Spetz, vd, Motormännen, 070-694 83 15

Berndt Sehlstedt, 070-749 82 39

 

Pressbilder finns att ladda ned på Motormännens hemsida under press/bildbank

 

Tidigare mottagare av ”Årets Hjulklapp”:

2000 Whiplashforskaren Maria Krafft

2001 Trafiksäkerhetsforskaren Thomas Thurbell 

2002 Lärarteam i Kristianstad som utvecklat skolan trafikundervisning

2003 ”Trafikmagasinet”, Sveriges Television

2004 Trafikpolisen i Örebro län

2005 Gröna Bilister

2006 Saab Automobile för alkolås

2007 Volvo Personvagnar för trötthetsvarnare

2008 Beatrice Ask, statsråd för översyn av lag gällande beslagtagande av bilar

2009 Linda Skugge, tydlig röst och opinionsbildare för vardagsbilismen