Många svenskar kommer att ge sig ut på vägarna under jul och nyår. De flesta kommer att komma fram säkert till sina destinationer, men för några kommer det att sluta i tragedi. I jul- och nyårstrafiken dör cirka 15 personer och 1 000 personer skadas enligt statistiken. Mötesolyckorna är den olyckstyp som orsakar flest döda i jultrafiken.

– De stora resdagarna brukar vara den 21:a och 22:a december och det är också då flest dör och skadas i trafiken, men i år har många möjlighet att ta långledighet vilket innebär att resandet blir utsträckt över flera dagar. Det minskar trycket på våra vägar, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Under julhelgen beräknas cirka två miljoner personer ge sig ut på de svenska vägarna. Många vägar mot orter som lockar till mycket folk under jul och nyår är inte är mötesseparerade, vilket innebär en extra stor olycksrisk. Att göra en högtrafikerad väg till mötesfri beräknas minska dödligheten med 80–90 procent. Det är investeringar som betalar sig på bara några år i form av minskade samhällsekonomiska kostnader.

– Mötesolyckor är den olyckstyp som orsakar flest dödsfall i jul- och nyårstrafiken. En effektiv åtgärd för att minska den här typen av olyckor är att mötesseparera de mest trafikintensiva vägarna. Flera av våra större vägar håller idag en alltför låg standard och skulle behöva förbättras, säger Erik Kjellin.

Det är många vägar som saknar mötesseparering som har fartgränser mellan 80 och 100 km/h. Mer än hälften av Sveriges Europavägar är av den typen. Enligt beräkningar från Trafikverket är risken att dö på en sådan väg nästan fem gånger så hög som på en genomsnittlig motorväg. Det betyder att valet av väg har stor betydelse för att ta sig fram säkert i jul- eller nyårstrafiken.

– Man kan själv göra mycket för att minska riskerna för att hamna i olycka genom att använda bra vinterdäck, anpassa farten till väglaget och vara utvilad när man kör. Har man även möjlighet att välja säkra motorvägar och mötesseparerade 2+1-vägar, då har man gjort mycket för att minska sin olycksrisk, avslutar Erik Kjellin.

 

Farliga vägar i jul och nyår
E10 hela vägen
E12 hela vägen
E14 hela vägen
E16 från Gävle till norska gränsen
E18 från Karlstad till norska gränsen
E20 från Kumla till Göteborg
E22 från Söderköping till Lund
E45 från Trollhättan till Övre Soppero
Riksväg 26 från Kristinehamn till Johannisholm
Riksväg 70 från Borlänge till norska gränsen
Riksväg 84 från Hudiksvall till norska gränsen

 

Tips för en säkrare resa:
• Ha bra vinterdäck med godkänt mönsterdjup och rätt lufttryck
• Kontrollera alla lampor och torkarbladen
• Fyll på, och ta med extra, spolarvätska
• Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar
• Packa rätt. Tungt bagage längs ned och mot ryggstödet. Förvara inget på hatthyllan
• Ta med underhållning till barnen
• Ha med extra varma kläder och något ätbart
• Undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme
• Håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon
• Ta paus ofta om du åker långt, planera in stopp längst vägen