Sveriges största trafikantorganisation – Riksförbundet M Sverige – blir nu partner till elbilsmässan eCarExpo.

– Elbilen håller äntligen på att bli något för alla – och M Sveriges medlemmar är den största gruppen bilister som finns i landet. De är nyckeln till att kunskapen sprids, säger Gunnar Dackevall som är mässgeneral.

När elbilsmässan eCarExpo drogs i gång 2016 så var det en nischmässa för människor med specialintresse. Nu är den landets största bilmässa alla kategorier och hålls årligen både i Stockholm och Göteborg. I år blir Göteborgsupplagan dessutom en mässa både för elbilar och solenergi där besökarna såväl kan prova elbilar som se det senaste i teknik för egenproducerad energi.

 När vi började fanns det en handfull tillverkare av elbilar och ett gäng entusiaster som trodde på tekniken, säger Gunnar Dackevall. Nu talar alla om det, men det finns många som känner att de saknar hela bilden, och här kommer M Sverige och deras medlemmar in.

M Sverige har ända sedan starten 1922 arbetat med att sprida kunskap och bilda opinion om olika trafikfrågor. På ett sätt som biltillverkare och myndigheter inte klarat av.

– Vi var drivande när det gällde säkerhetsbälten på 50-talet och högertrafik på 60-talet, säger Riksförbundet M Sveriges kommunikationschef Helene Lilja.

– På senare år har vi bland annat drivit krav på vinterdäck på tunga fordon och förbud mot rattsurf. Nu arbetar vi intensivt med att sprida fakta och kunskap om elbilar – de är en avgörande pusselbit i omställningen.

Partnerskapet innebär bland annat att alla M Sveriges 70 000 medlemmar får ta med sig en gäst gratis på eCarExpo i Göteborg 2022 och i Stockholm 2023.

– Vi vet att våra medlemmar är kunniga, nyfikna och engagerade. Och vi tror verkligen att det är nyttigt för branschen att de är på plats och ställer frågor och får kunskap. Men också att de visar för industrin vilka frågor som verkligen är viktiga för denna stora grupp, säger Heléne Lilja.

Gunnar Dackevall, mässgeneral, eCarExpo
Gunnar Dackevall, mässgeneral, eCarExpo

eCarExpo

eCarExpo Göteborg

2–4 december 2022, Svenska Mässan

eCarExpo Stockholm

3–5 februari 2023, Friends Arena