Transportstyrelsens app Mina fordon lanserades 2012. Appen har alltså hunnit fylla sju år, men ännu har inte bank-id införts som verifieringsmetod. Det räcker med att fylla i uppgifterna från registreringsbeviset och körkortsnumret på ägaren för att genomföra ett ägarbyte.

De första säkerhetsluckorna uppmärksammades i pressen redan 2017 då flera personer blev lurade på sina fordon när de ville sälja dem. Trots att Transportstyrelsen då lovade att åtgärda saken, har ännu ingenting hänt.

– Det har nu gått två år sedan flera medier uppmärksammade bristen på säkerhet i Transportstyrelsens app för ägarbyte. Trots den kritik som då uppstod har Transportstyrelsen fortfarande inte vidtagit någon som helst åtgärd för att täppa till säkerhetsbristen. Det är under all kritik! säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Motormännen.

– I dag har flertalet myndigheter – Skatteverket, Försäkringskassan och Lantmäteriet, för att nämna några – mobilt bank-id. Frågan är då varför det ska ta över två år för Transportstyrelsen att få till den funktionen för sin egen app.

På Transportstyrelsens webb krävs däremot bank-id men det är inget Transportstyrelsen har valt att lyfta fram.

Enligt Brottsförebyggande rådets senaste preliminära statistik är bedrägerier den kategori anmälda brott som har ökat mest i antal under 2018.

Siffran landar på nästan 260 000 anmälda brott, vilket motsvarar en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

Hur stor del som rör just bilbedrägerier går dock inte att säga eftersom det inte finns en särskild brottskod för detta.

Dags att sälja bilen? Här är några saker att tänka på:

  • Kontrollera vem spekulanten är innan ni träffas.
  • Träffas inte på en enslig plats.
  • Följ alltid med på provkörningar.
  • Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid provkörningar. Tänk på att din stöldförsäkring inte täcker förluster eller skador om du självmant har lämnat över nycklarna.
  • Som säljare är du skyldig att lämna ärliga uppgifter. Om du mörkar ett allvarligt fel kan köparen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet.
  • Även om köparen visar att pengarna har förts över är det inte säkert förrän du ser pengarna på ditt konto. Transaktioner mellan banker kan ta ett par dagar. Vissa banker medger att man stoppar en överföring efter att den har skickats i väg.
  • Det säkraste sättet att göra upp en bilaffär är på ditt bankkontor. Då får du ett kvitto på att du har fått pengarna till ditt konto.
  • Ett smidigt sätt är att använda betalappen Swish. Då ser du i realtid att pengarna har kommit in på ditt konto. Be köparen skriva att köpet avser en bil och att ange bilens registreringsnummer i meddelandefältet.
  • Lämna inte ifrån dig bilnycklarna förrän du är helt säker på att du har fått betalt.