Motormännen och tidningen Motor delar sedan 2009 ut priset ”Årets smartaste bil”. Kriterierna för att få priset är att bilen ska vara miljösmart, säker, ekonomisk, och samtidigt praktisk för ägaren. Enligt juryn är Kia Niro en kompakt crossover som bäst har lyckats att blanda dessa egenskaper till en vinnande kombination.

 

– Med fler aktörer, ständigt ökande modellutbud och nya tekniska lösningar har arbetet med att hitta en bil som passar de personliga behoven blivit en allt mer komplex uppgift. Med ”Årets smartaste bil” vill vi göra tydligt vad som är ett bra bilval, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

Modellen hör hemma i den mindre mellanbilsklassen och Kia kallar Niro för hybrid-crossover, men att kalla den en liten högbyggd kombi går lika bra. En högre kaross gynnar innerutrymmena, fyra vuxna ryms utan problem. Räcker inte 427 liter bagageutrymme kan Niro dra släp på upp till 1 300 kilo. Hybridbatteriet är placerat under baksätet. Niro har fyra stjärnor i Euro-Ncap, men med det i Sverige standardmonterade säkerhetspaketet (adaptiv farthållare, autobroms och vingelvarning) har den belönats med fem stjärnor enligt Euro-Ncaps nya dubbla betygssystem. Niro är miljöbilsklassad, priset börjar på 229 900 kronor.

– 2016 års vinnare är en praktisk, säker och miljömedveten crossover för familjen till ett inte avskräckande pris. Med årets utnämning vill vi uppmärksamma att vägen mot hållbarare bilism inte nödvändigtvis behöver innebära eftergifter vad gäller praktikalitet, säkerhet eller ekonomi, säger Fredrik Daveby.

Kia Niro vänder nu de traditionella bensin- och dieselmotorerna ryggen och kommer endast med någon form av elektrifierad drivning. Niro hybrid kommer under 2017 att kompletteras med en laddhybrid, ytterligare ett år bort är den rena elbilen. Så här kommenterar Kia utmärkelsen ”Årets smartaste bil”.

– Vi är mycket glada och stolta över denna fina utmärkelse och gläds också åt den succéartade försäljningen sedan lanseringen i september. Niro är en hybrid som verkligen faller in under beskrivningen smart; snål i verklig körning, praktisk för sin storlek och samtidigt rolig att köra. Med Niro rullar vi ut en omfattande satsning på prisvärda el-, laddhybrid- och hybridbilar, säger David Lilja, PR- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

 

Tidigare vinnare av ”Årets smartaste bil”

2015: VW Passat GTE
2014: Citroën C4 Picasso
2013: Skoda Octavia
2012: VW Up
2011: Ford Focus
2010: Skoda Superb
2009: Honda Insight