Sveriges 1 077 fasta fartkameror och 25 mobila registrerar bilister som kör mer än sex kilometer över tillåten hastighet. Men kamerorna har större resurser än så. Polisen planerar därför att kompletterar den automatiska trafikkontrollen (ATK) med ANPR (automatic number plate recognition). Vilket innebär att alla fordons registreringsskyltar som passerar kamerastolparna scannas av.

I nya numret av Motormännens tidning Motor beskrivs den polisiära åtgärden som ett sätt effektivisera trafiksäkerhetsarbetet.

- Vi behöver bli bättre på att välja ut vilka trafikanter vi ska titta närmare på. Med ANPR får vi helt enkelt extra ögon, säger polisintendent Mattias Andersson på Rikspolisstyrelsen till tidningen Motor.

När fartkameran är uppkopplad mot vägtrafik- och körkortsregistren kan den snabbt berätta vilka fordon som är obeskattade, oförsäkrade, efterlysta eller om ägaren mist sitt körkort.

Motormännen ser inte odelat positivt på utvecklingen av polisens kamerakontroll. Bilistorganisationen oroas över att i princip alla förflyttningar i Sverige kommer att dokumenteras och att bilförare och bilägare som inte är misstänkta för olagligheter registreras.

- Kameraövervakning är ett mycket effektiva verktyg i statens händer. Därför måste man vara extra noga med vad man använder den till, säger Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Niklas Stavegård till Motor.

Enligt Rikspolisstyrelsens Mattias Andersson kan systemet med ANPR vara i drift i slutet av året. Om två-tre år beräknas kameror också finnas i många polisbilar.

För mer information:
Susanne Lekengård, informationschef Motormännen, susanne.lekengard@motormannen.se,
08-690 38 70, 070-344 99 04