I mellersta och södra Europa är motorvägsavgifter vanliga. Också mindre vägar kan vara avgiftsbelagda, liksom tunnlar, vägfärjor och broar. I städer med mycket trafik förekommer trängselavgifter eller andra restriktioner. Vägavgifterna måste naturligtvis betalas. Liksom böter för eventuella förseelser. Annars skickas en kontrollavgift hem till din folkbokföringsadress i Sverige. Dröjer betalningen påförs tilläggsavgifter. Inför bilsemestern utomlands påminner Motormännens reseexpert Karl von Schoultz om hur viktigt det är att vara påläst. Redan innan avresan från Sverige bör somligt kollas upp. När det handlar om vägavgifter och trafikrestriktioner kan mycket gå fel.

Vägavgifterna tas ut på olika sätt beroende på land. I Österrike, Schweiz, Tjeckien och Slovenien ska avgiften betalas i förväg. Innan man kör in i landet inhandlas en vignette som fästs på bilens vindruta.

- Märket säljs på bensinmackar nära gränsen och ger rätt till obegränsad körning under giltighetstiden, säger Karl von Schoultz. Vignetten finns för kortare eller längre perioder. Schweiz kräver alltid ett helårsmärke - även om man bara kör där en dag eller två.
 
Slovakien och Ungern har slopat klistermärket. Här läggs bilens registreringsnummer in i en databas. Men avgiften kommer man förstås inte undan.

Har man en husbil blir det besvärligare. Särskilt om husbilen är tung och väger över 3,5 ton totalt. Det gör många husbilar numera. Tunga fordon får inte köra på vignette. De måste skaffa en räknare som debiterar höga kilometeravgifter.

- Här blir det ofta böter alldeles i onödan. Räknaren ställs in fel trots att man inte haft för avsikt att fuska. Eller så har man inte skickat in rätta papper om husbilens miljöklass, menar Karl von Schoultz. 

I länder som Frankrike, Italien, Spanien, Polen och Kroatien beror avgiften på körd sträcka och fordonets storlek.

 - När du kör in på en betalmotorväg tar du en biljett. Biljetten spottas ut automatiskt, eller så trycker du på en knapp. Sedan fälls bommen upp. Glöm inte att ta med biljetten! Har du slarvat bort den får du betala en rejäl straffavgift.  

Här och var längs vägen dyker betalstationer upp. Landets egna bilister susar snabbt förbi, de har elektroniska avläsare på vindrutan. Men för en turist är det kontant betalning i lucka eller kortbetalning i betalautomat som gäller.

- Kontanter är enklast och går snabbast, säger Karl von Schoultz.

På många håll i Europa är trafiktrycket stort. Vägar och städer är inte sällan kameraövervakade. Dels för att kontrollera att vägavgifterna är betalda, dels för att övervaka hastigheten och att obehöriga inte kör där det är förbjudet. Kamerorna är dolda för trafikanterna.

- Har du fått böter efter en resa utomlands? Mitt råd är att betala så snart som möjligt. När utländska myndigheter skickar ut böter brukar de ha torrt på fötterna och bra fotobevis, avslutar Karl von Schoultz reseexpert på Motormännen.

Fler tips om hur att resa med bil utomlands finns på www.motormannen.se/resan/bila-i-europa/  . Eller i Motormännens bilresehandbok Upptäck Europa med bil 2016-2017.

För mer information:
Karl von Schoultz, Motormännens reseexpert
karl.von.schoultz@motormannen.se
08-690 38 37